Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tänak boj nevzdáva a vedie austrálsku rely!

Saturday, 17. 11. 2018 - 09:30, Ľuboš Kašický   

Tänak boj nevzdáva a vedie austrálsku rely!

Po druhej etape záverečného podniku WRC 2018 Neuville s Tänakom tlačia, no skúsený Ogier múdro kontroluje svoju majstrovskú pozíciu. Rozhodnutie padne až v nedeľu.


Po prvej etape figurovali na čele obidva citroeny, no „šípky" to zasa nezvládli. O deň a etapu neskôr sa Ostberg prepadol na štvrté a Breen dokonca na desiate miesto. Do čela sa zaslúžene vyšvihli konzistentné toyoty. Za volantom prvých dvoch vozidiel sedia Ott Tänak a Jari-Matti Latvala!

Copyright manufacturer;tgr-0126-4.jpg

Ale poďme pekne poporiadku. Ostberg ešte viedol aj po úvodných dvoch ereskách druhej etapy. Potom však musel toyotám kapitulovať. „Nezvolili sme správne pnematiky," tvrdil najprv po jedenástom meranom úseku. Neskôr však musel priznať: „Idem hranu, no na toyoty jednoducho nestačíme." Ostbergovi sa veľa vytknúť nedá, no aj tak klesol na štvrté miesto. Craig Breen je na tom ešte horšie, pretože na jedenástke dostal defekt, poškodil záves a za neskorý príchod do „čakačky" dostal mastnú penalizáciu takmer štyroch minút. Pre Íra sa hra o pódium skončila a je na desiatom mieste.

Copyright manufacturer;2081394-owjkdlxwq9.jpg

Naopak Estónec Tänak jazdí znova božsky. Oudsider sa nechce vzdať do posledného kilometra svojej nádeje na životný výsledok v tohtoročnom šampionáte. Dnes vyhral šesť z desiatich meraných úsekov a s dvadsaťsekundovým náskokom vedie pred tímovým kolegom Latvalom. „Dnes som konečne jazdil vo svojej koži. Včera som urobil zopár chýb," priznal Tänak. „Poznám Seba (Ogiera). Je to chytrý chlapec, no ideme za svojim cieľom a v rely nikdy neviete, čo sa môže stať," nestráca nádej sebavedomý pilot Toyoty. A má pravdu.

Copyright manufacturer;tgr-0105-8.jpg

A ako sú na tom jeho súperi? „Sme v pozícii, keď nemusíme riskovať," je si vedomý skúsený Sebastien Ogier. Francúz svoj ford „kočíruje" s prehľadom na pozíciách, ktoré mu zaisťujú majstrovský titul. Aj keby Tänak získal všetky austrálske body, tak zatiaľ to na Ogiera nestačí. Thierry Neuville je na tom ešte horšie. Po včerajších problémoch v závere etapy spadol za Ogiera a na rýchlych austrálskych prašných cestách je šanca na stiahnutie straty minimálna. „Vedeli sme, že to bude ťažké a nevzdávame sa," zaryto tvrdí Belgičan. „Dnes sa poriadne šmýkalo, ale užil som si to. Pred prvým servisom sme poškodili rameno vzadu, no dokázali sme to opraviť a dôjsť. Nemáme inú možnosť než tlačiť a veriť, že dostaneme šancu. Je to frustrujúce, ale bojujeme ďalej."

Copyright manufacturer;gm201813142.jpg

A ako by vyzeralo poradie MS po dnešnej druhej etape? Stále by sa stal majstrom sveta Ogier, ktorý by mal 212 bodov (aj bez Power Stage). Neuville by mal 205 bodov a ani víťazstvo v Power Stage by mu na titul nestačilo. Tänak by však preskočil už Neuvilla a so ziskom 206 bodov by získal titul vicemajstra sveta. Ani jemu by však päť bodov za Power Stage nestačilo na Ogiera. Za predpokladu, že by vyhral PS a Ogier nezískal ani bod, tak by to stále bolo o bod menej, ako má Francúz.

Copyright manufacturer;2018australia-hem-110.jpg

A ako sa to teda nakoniec skončí po poslednej nedeľňajšej etape? Tá štartuje dnes (v sobotu) večer o deviatej hodine nášho času a nového majstra sveta budeme poznať nadránom približne o štvrtej hodine nášho času. To už budeme mať za sebou aj Power Stage so smiešnym názvom Wedding Bells. Posledná, tretia etapa austrálskej rely, má na programe tri merané úseky, ktoré posádky absolvujú dvakrát. Jej „ostrá dĺžka" je osemdesiatštyri kilometrov. Dovidenia teda zajtra ráno aj s novým WRC šampiónom 2018!

Copyright manufacturer;gm201813145.jpg

Priebežné poradie po druhej etape austrálskej súťaže 2018:
1. O. Tänak M. Järveoja - Toyota Yaris WRC 2:07:52.0
2. J.M Latvala M. Anttila - Toyota Yaris WRC +21.9
3. H. Paddon S. Marshall - Hyundai i20 Coupe WRC +26.3
4. M. Østberg T. Eriksen - Citroën C3 R5 +46.2
5. E. Lappi J. Ferm - Toyota Yaris WRC +50.4
6. S. Ogier J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC +1:44.8
7. E. Evans D. Barritt - Ford Fiesta WRC +2:04.6
8. T. Neuville N. Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC 2:35.2
9. T. Suninen M. Markkula - Ford Fiesta WRC +2:49.0
10. C. Breen S. Martin - Citroën C3 R5 +6:26.8
...

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri