Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Styllex motorsport: úspešná premiéra na Rallye de France Alsace 2013

Thursday, 10. 10. 2013 - 21:35, Zdenka Frývaldská   

Styllex motorsport: úspešná premiéra na Rallye de France Alsace 2013

Mesiac po absolvovaní poslednej súťaže Majstrovstiev Slovenska 2013 v Košiciach sa tím Styllex motorsport presunul do Francúzska, kde Martin Koči odštartoval na "svetovej" Rallye de France Alsace 2013. Na sedadlo spolujazdca sa rovnako ako v Košiciach posadil Lukáš Kostka, pre ktorého to bola premiéra na podujatí WRC. Petr Starý si lieči obnovené staré zranenie, ktoré si vyžaduje dlhodobú rekonvalescenciu a tak ho už v sezóne 2013 v súťažnom aute neuvidíme.

france-2013-styllex-3.jpg

Súťaž mala tentoraz pomerne hladký a nekomplikovaný priebeh a Martin s Lukášom si svoju premiéru na francúzskych tratiach naplno vychutnali. Výnimkou bola prvá zákruta úvodnej rýchlostnej skúšky, v ktorej nadšenie zvíťazilo nad opatrnosťou a studené pneumatiky poslali Fiestu R2 nekompromisne na obrubník. Keďže to bola našťastie vo štvrtok jediná rýchlostná skúška, mechanici poškodenú zadnú nápravu v servise úspešne "napravili" a juniori mohli pokračovať v súťaži s plným nasadením. Lukáš si ale určite svoju prvú zákrutu v Majstrovstvách sveta bude ešte dlho pamätať.

V piatok si posádka tímu Styllex motorsport stabilným výkonom vytvorila dobrú východiskovú pozíciu pred záverečnou sobotňajšou etapou, ktorá sa podľa predpovedí počasia mala jazdiť na mokrých tratiach. Martin si dážď vyslovene želal a počasie mu jeho prianie splnilo v sobotu naozaj dokonale. Hneď v úvode zajazdil 3. najlepší čas medzi juniormi a tento výsledok pri druhom prejazde na rovnakej trati zopakoval.

france-2013-styllex-1.jpg

V priebehu dňa dokonca Martin s Lukášom figurovali na 4. mieste s minimálnou stratou na "bronz", ale v závere chýbalo tochu športového šťastia. Kým jeho súperi absolvovali posledný test "suchou nohou" Martin si na slickoch naplno vychutnal prietrž mračien na francúzsky spôsob. V cieli z toho bolo konečné 5. miesto v JWRC a dobrý pocit z odvedeného výkonu.

"Rally de France, bola pre mňa zatiaľ najlepšie prebiehajúcou súťažou seriálu JWRC v tejto sezóne. Získali sme body za 5. miesto, čo je vzhľadom k tomu, že sme na týchto tratiach mali premiéru a naviac Lukáš absolvoval svoju prvú "svetovú" rally podľa mňa slušný výsledok. V priebehu súťaže som sa cítil dobre a všimol som si aj pozitívne zmeny na mojom výkone, ktoré sú odrazom tvrdej prípravy i odborných rád ľudí z nášho tímu. Francúzske trate nám s Lukášom vyhovovali a malé zmeny v systéme rozpisu, ktoré sme v priebehu súťaže urobili sa ukázali ako správna voľba. Tretí súťažný deň sme zvádzali s Aasenom pekné súboje o štvrté miesto pričom sa nám podarilo zajazdiť viackrát časy v "Top 3". Aasen zvolil mokré pneu, my slicky a keďže počasie bolo premenlivé obaja sme čakali ako to bude na trati pri našom prejazde vyzerať. V závere sme bohužiaľ museli na suchých pneumatikách bojovať s prietržou mračien ale aj tak sme sa v cieli spolu s Lukášom veľmi tešili z piateho miesta. Myslím, že to bola úspešná premiéra na francúzkych tratiach" zhodnotil v cieli svoje pocity z víkendu Martin Koči.

france-2013-styllex-2.jpg

Pár slov o svojej premiére vo WRC pridal i navigátor Lukáš Kostka: "Francúzska súťaž bola mojím prvným štartom v Majstrovstvách sveta. Veľmi sme sa s Martinom na súťaž tešili. Aj keď v prvej rýchlostnej skúške sme hneď v prvej zákrute vďaka vychladnutým pneumatikám "kontaktovali" obrubník, výkon na ďalších testoch už bol vyrovnaný a bez vážnejších problémov. Súťaž sme si naozaj užili a jej výsledok hodnotím kladne, keďže okrem bodov do seriálu JWRC máme aj nové skúsenosti a poznatky, ktoré by sme chceli využiť hneď na nasledujúcej Rally de Espana 2013, ktorá je záverečným podujatím tohtoročného seriálu JWRC."

Výkon mladej posádky ohodnotil i principál tímu Styllex motorsport pán Peter Koči: "Martin s Lukášom podali vo Francúzsku rozumný a konzistentný výkon, pozitívne hodnotím ich časy medzi najlepšími troma posádkami v JWRC. Juniorské majstrovstvá sú však nielen o rýchlosti, ale hlavne o schopnosti pochopiť fungovanie auta, nerobiť zbytočné chyby a príliš neriskovať. Veľký vplyv majú u mladých jazdcov i znalosť tratí a taktická vyspelosť. Martin sa v priebehu sezóny prepracoval medzi oveľa skúsenejších jazdcov, jeho výkon sa stabilizoval a naviac spolu s Aasenom patrí k najuniverzálnejším novým pilotom v JWRC, keďže mu nerobí vážnejší problém akýkoľvek povrch trate".

france-2013-styllex-4.jpg

Zvukové záznamy zo servisu, videá, fotky a aktuality z priebehu Rallye de France Alsace 2013 nájdete na stránkach tímu Styllex motorsport: http://www.styllex.com/flash-news/

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri