Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

SsangYong sa vracia na Dakar

Friday, 30. 05. 2008 - 00:33, Michal Kostka   

SsangYong sa vracia na DakarPo úvode, ktorý obstaral generálny riaditeľ španielskej divízie Rafael Sainz, sa k slovu dostal prvý pilot novovzniknutého tímu, Isidre Esteve Pujol. Známy španielsky jazdec má za sebou desať štartov na Dakarskej rally, v posledných rokoch pôsobil v továrenskom tíme KTM. Pri ťažkej nehode na Rally de Almería v marci minulého roka si privodil mnohé zranenia, z ktorých najvážnejšie bolo poškodenie dvoch hrudných stavcov. Následkom toho je do dnešného dňa pripútaný na vozík, čomu bolo pri vývoji nového vozidla prispôsobené aj ovládanie.



Spolu so svojím budúcim navigátorom Ericom Augem prezradil Isidre Esteve Pujol pár detailov o novom súťažnom Kyrone. Úpravu sériovej pohonnej jednotky si zobrali na starosť v dielňach firmy Tot Curses, ktorá sa od roku 1998 venuje príprave vozidiel pre španielske aj medzinárodné súťaže. Vyladený motor ponúka 205 konských síl a krútiaci moment 430 Nm. Výkon je na všetky štyri kolesá prenášaný pomocou 5-stupňovej prevodovky a vozidlo spĺňa technické predpisy FIA pre kategóriu T1.

Pre katalánskeho jazdca bude pôsobenie v tíme SsangYong premiérou na štyroch kolesách a návratom k súťaženiu po viac ako roku od nehody. Čoskoro by mali prebehnúť prvé testy po ktorých sa tím zúčastní niekoľkých súťaží španielskeho šampionátu cross country. Pri podpise kontraktu vo februári tohto roka neskrýval Isidre Esteve radosť zo svojho chystaného návratu: "Dosiahol som vrchol na dvoch kolesách a som presvedčený, že ho môžeme dosiahnuť aj na štyroch. Nestane sa tak zo dňa na deň, máme pred sebou dlhú cestu."



Pre realizácii trojročného projektu si automobilka SsangYong prizvala na pomoc španielskeho úpravcu Tot Curses, hlavným partnerom tímu sa stala spoločnosť Prosegur Activa pôsobiaca v oblasti zabezpečovacích systémov. Prvým veľkým cieľom ich spoločného úsilia bude účasť na juhoamerickom Dakare 2009, ktorý sa bude konať na území Argentíny a Čile.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri