Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Česko

Slovenský šampionát v rally tretíkrát na Valašsku

Friday, 08. 04. 2022 - 10:19, Radovan Szabosi   

Slovenský šampionát v rally tretíkrát na Valašsku

Majstrovstvá Slovenskej republiky v rally, sezóny 2022, pokračujú po predčasne ukončenej Rally Slovakia Ring druhý aprílový víkend v Českej republike. Podujatie 40. KOWAX Valašská Rally Valmez sa uskutoční v dňoch 8. – 10. apríla 2022 v moravskom meste Valašské Meziříčí a okolí. Súťaž je okrem českých majstrovstiev opäť zaradená do seriálu FIA European Rally Trophy (ERT) - Central a FIA CEZ zony strednej Európy. Spoluorganizátorom populárnej Valašky je AOS klub Poprad, ktorý už niekoľko rokov úspešne organizuje Slovakia Rallye Tatry.

msr-foto-mares-skoda.jpg

Slovenský šampionát v rally sa pôjde v histórii Valašskej rally už tretíkrát. Prvý zápis do slovenského kalendára sa uskutočnil v sezóne 2004, kedy sa Valaška jazdila ako súčasť Rallye Matador Tatry - Valašská rally. Druhýkrát v roku 2019 a najlepší jazdci Slovenska zavítajú na východ Českej republiky aj v tomto roku. O body do slovenského šampionátu sa prihlásilo spolu 35 posádok zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. K najväčším ašpirantom na čelné priečky patrí Poliak Miko Marczyk, bronzový jazdec v absolútnom poradí minuloročného FIA Majstrovstiev Európy, ďalej českí jazdci Filip Mareš (obaja Škoda Fabia Rally2 Evo), Adam Březík (Škoda Fabia R5) a Ondřej Bisaha (Hyundai i20 R5). Zo slovenských jazdcov zamiešajú kartami poprední jazdci Jaroslav Melichárek (Ford Fiesta RS WRC), Tomáš Kukučka (Mitsubishi Lancer Evo VI) a ďalej Maciej Lubiak z Poľska (Škoda Fabia Rally2 Evo), Vlastimil Majerčák (Ford Fiesta Rally3), Dominik Benček (Mitsubishi Lancer Evo IX) alebo poľský jazdec Rafael Kwiatkowski (Subaru Impreza STi). „Dva dni pred štartom súťaže sme evidovali kvarteto ospravedlnení slovenských jazdcov. Vo Valašskom Meziříčí nebudú štartovať Lukáš Lapdavský, Vladimír Hanuš, Július Lajoš a Tomáš Polovka. Predovšetkým neúčasť dvoch prvých menovaných jazdcov na vozidlách kategórie R5 v štartovom poli nás veľmi mrzí. Na druhej strane nás potešil záujem špičkového jazdca európskeho formátu Miko Marczyka z Poľska. Okrem neho chcú v slovenskom šampionáte bodovať aj veľmi rýchli Češi Filip Mareš a Adam Březík,“ povedal Peter Oravec, člen organizačného výboru Valašskej rally a predseda AOS klub Poprad. Motoristickým fanúšikom na valašských chotároch svoje umenie v boji o slovenské body predvedú aj Marcel Šandrej, Tibor Kovács (obaja Mitsubishi Lancer Evo VI), český jazdec Marek Vlček (Škoda Fabia R5) alebo zástupkyňa nežného pohlavia Michaela Dorčíková (Subaru Impreza STi).

msr-foto-melicharek-ford.jpg

Zaujímavé súboje o drahocenné sekundy na rýchlostných skúškach možno čakať aj v kategórii dvojkoliek, kde sa k adeptom na popredné miesta radia českí jazdci Jiří Pohlídal, Martin Narovec (obaja Peugeot 208 R2), Jiří Rybák (Renault Clio Rally4), Tomáš Štuksa (obaja Opel Adam R2), ďalej Slováci Ľubomír Matejička (Ford Fiesta Rally4), Ľuboš Búš (Honda Civic Type R), Mário Grumich (Škoda Fabia) a ďalší.

msr-foto-marczyk-skoda.jpg

Do hodnotenia Majstrovstiev Slovenska historických automobilov sa prihlásilo 6 posádok. Vo Valmeze sa objavia napríklad českí jazdci Josef Urban (Škoda 130 LR), Jiří Vichta (VW Brouk 1302 S), Lubomír Konšel (Lada VFTS) alebo Slovák Marián Buschbacher (Audi Coupe Quattro).

Daniel Fessl;fda-2514.jpg

Pre slovenský šampionát sú obidve etapy Valašky hodnotené ako samostatne bodované súťažné dni. K spravodlivejšiemu rozdeleniu bodov vzhľadom na rôzne dĺžky jednotlivých podujatí sa pre tento rok do celoročného hodnotenia zavádzajú koeficienty. Koeficienty sú závislé od dĺžky RS pre jednotlivé súťažné dni. Novinkou je aj zavedenie „odmeny“ v počte 3 bodov pre posádky, ktoré na dvojetapových podujatiach dôjdu do cieľa oboch súťažných etáp.

František Dušek;praha-2022-025-1-1.jpg

Tohtoročná Valaška začína slávnostným štartom v piatok 8. apríla o 17.30 hod. pred zámkom Žerotínov vo Valašskom Meziříčí. Jubilejný ročník meria celkom 348 km a obsahuje porciu 14 rýchlostných skúšok v dĺžke 150 ostrých kilometrov. Samotná súťaž sa pôjde vo víkendových dňoch, na štartové pole čakajú napríklad klasické úseky Lešná, Veľká Lhota okolo priehrady Bystřička alebo atraktívny mestský okruh okolo športových areálov vo Valašskom Meziříčí. Najlepšie posádky 40. Valašskej rally sa objavia v cieli v nedeľu 10. apríla krátko pred 15. hodinou.

Tibor Szabosi;asr66299-3.jpg

Ďalší spravodajský servis v rámci 49. Rallye Tatry Slovakia 2022 prinesieme v nasledujúcich tlačových správach. Uverejnené budú postupne na oficiálnej webovej stránke www.rallyetatry.sk, na facebookovom a instagramovom profile.

Roman ORDELT, tlačový tajomník 49. Rallye Tatry Slovakia 2022



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri