Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

ŠKODA oslavuje 100 rokov od svojich najslávnejších pretekárskych úspechov

Friday, 22. 02. 2008 - 21:34, T. Szabosi   

ŠKODA oslavuje 100 rokov od svojich najslávnejších pretekárskych úspechovPrvými skúšobnými jazdami nového závodného automobilu Škoda Fabia Super 2000 oslávila nepriamo automobilová spoločnosť sto rokov od jedného zo svojich najúspešnejších pretekárskych období.



V tom období, teda v roku 1908, vozidlá Laurin&Klement s označením F, FC a FCS obsadzovali najvyššie pozície vo svetových automobilových pretekoch a prekonávali oficiálne aj neoficiálne rýchlostné rekordy.

Rýchly technický vývoj znamenal vyššie nároky na odbornosť a zázemie. Potreba rozvoja spoločnosti Laurin&Klement viedla v roku 1907 k vytvoreniu akciovej spoločnosti. Rozvoj sa neorientoval len na techniku. Vedenie spoločnosti investovalo taktiež do propagácie, s čím úzko súviselo pretekanie.

Toho roku v decembri nastúpil do automobilovej spoločnosti renomovaný konštruktér a pretekár európskeho formátu Otto Hieronimus, ktorý neskôr spoločne s kniežaťom Kolowratom a ďalšími jazdcami preslávil značku Laurin&Klement po celom svete.



Prvé úspechy oslávili vozidlá Laurin&Klement v pretekoch do vrchu Zbraslav – Jílovište v marci 1908. Automobily Laurin&Klement sa v týchto pretekoch umiestnili na šiestich prvých, piatich druhých a jednom treťom mieste v rôznych kategóriách. Laurin&Klement získal neskôr v Bosne Veľkú plaketu za pravidelnosť. Ďalej, v kategórii dvojlitrových vozidiel do vrchu zvíťazil Ivanpass Paul knieža Draskovich. V pretekoch do vrchu Ries štartoval Alexander knieža Kolowrat v kategórii 1,5l a taktiež sa umiestnil na prvom mieste.

Hieronimus oslávil úspech v Rusku v súťaži Petrohrad-Moskva ako prvý vo svojej kategórii.

Triumfom značky sa stali preteky do vrchu Semmering. Vozidlá Laurin&Klement štartovali v troch kategóriách v ktorých sa umiestnili na prvých priečkach. Taktiež získali aj dve druhé a tri tretie miesta.

V závode na letmý kilometer v Neukirchner-Alle Hieronimus neoficiálne prekonal svetový rekord, keď trať prešiel za 31,2 sekúnd s priemernou rýchlosťou 115, 385 km/h.



V decembri roku 1908 sa Václav Klement rozhodol zamieriť do Anglicka. Na trati Brooklands Hieronimus oficiálne prekonal svetový rekord na meranom úsekom rýchlosťou 118,72 km/h.


Lucia Busquet, PR manager, ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.





Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri