Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Silk Way Rally po 8. etape: Zmena na čele triedy automobilov, prvenstvo v kamiónoch ukoristil Aleš Loprais!

Sunday, 13. 09. 2009 - 00:20, Andrej Haverda   

Silk Way Rally po 8. etape: Zmena na čele triedy automobilov, prvenstvo v kamiónoch ukoristil Aleš Loprais!Turkmenbaši – teda v preklade „otec všetkých Turkménov“ privítal už po druhýkrát účastníkov Silk Way Rally. Hodvábna cesta je však pre mnohých drsnejšia, než sa zdá. Presvedčil sa o tom nielen český jazdec Jiří Janeček, ale aj doterajší líder celej súťaže Nasser Al Attiyah, ktorý dnes odstúpil, keď svojho Race Touarega niekoľkokrát prevrátil cez strechu...
                                                                                                      

Nasser Al Attiyah mal pred štartom 360 km dlhej rýchlostnej skúšky päťminútový náskok pred svojím kolegom Carlosom Sainzom. Ten už týždeň trpezlivo vyčkával, kedy urobí Katarčan chybu a dnes sa dočkal. Nasser medzi prvou a druhou prejazdovou kontrolou, na 283 km, so svojim vozidlom „zakopol“ a výsledkom bolo niekoľko kotrmelcov a nepojazdný automobil. Posádka vyviazla bez zranení, v preteku však ďalej nepokračuje. Do čela celkovej klasifikácie sa tak posunul Carlos, ktorý má v súčasnej chvíli už dostatočný náskok pred ďalšími dvomi jazdcami Volkswagenu. Dvadsaťdva minút za ním je Mark Miller a o ďalších šesť minút za Millerom tretí Giniel De Villiers.
                                                                                                  

Na celkovú štvrtú priečku sa posunul Ruslan Mišikov z Ruska (Nissan). Ten si sám znepríjemnil záver pretekov, keď sa predvčerom na prejazde išiel vykúpať do neďalekého Kaspického mora a nepríjemne si rozrezal ľavú nohu o sklenenú črepinu na dne. Odišiel do nemocnice – výsledkom bolo deväť štichov priamo na chodidle. Nie je azda nutné vysvetľovať, aké nepríjemné musí byť každé zošliapnutie spojky. Možno aj preto v posledných dvoch etapách ľahko zvoľnil. Viac-menej, s jeho náskokom si to môže aj dovoliť a pokiaľ neurobí v poslednej „erzete“ nejakú fatálnu chybu, potom mu tučná finančná prémia (vieme, že pre najlepšieho súkromného jazdca) neunikne... Snáď.
                                                                                                  

Jiří Janeček (Toyota) napokon spálenú spojku opraviť nestihol a do dnešnej etapy nenastúpil. Nočná oprava v púšti trvala príliš dlho a aj keď sa napokon automobil podarilo spojazdniť, nestihol prísť na štart včas. Teraz sa ešte konzultuje jeho nastúpenie do zajtrajšej záverečnej etapy navzdory veľkej penalizácii, s najväčšou pravdepodobnosťou však v pretekoch už skončil.
                                                                                                  

Aleš Loprais (Tatra) dnes zažiaril a urval ruským kamiónom Kamaz jedno etapové víťazstvo! Potvrdil tak, že iba on a Gérard De Rooy (Iveco) sú pre nich porovnateľným súperom. Bohužiaľ ho posledné dve etapy brzdili technické problémy. Viac-menej zdá sa, že tretie miesto, ktoré drží pred dotierajúcim Eduardom Nikolajevom s náskokom pätnástich minút, by sa mu malo podariť udržať.
                                                                                                 

Martin Macík (Liaz) prehlásil: „Idem tak, aby som seba i posádku nezabil.“ Čo tiež činí a drží si svoj štandard - siedmy bol v dnešnej etape a siedmy je tiež v celkovom poradí. Zozadu nikým neatakovaný, pretože Jan De Rooy (Iveco) stráca viac ako dve hodiny a dopredu sa posunúť je tiež nemožné, nakoľko šiesty Vladimír Čagin (ako inak, Kamaz) je už o hodinu a pol vpredu.
                                                                                                

Za Alešom Lopraisom dnes došiel druhý práve mladý ruský talent Eda Nikolajev, ktorý zaostal iba o 25 sekúnd. Tretiemu Kabirovovi nadelil Aleš minútu a asi už rezignovaný Čagin, ktorý sa pomaly zmieril s tým, že tieto preteky prehral vďaka utrhnutému kolesu vlastným pričinením, zaostal o viac ako osem minút. De Rooy junior bol dnes piaty a skôr už šetrí techniku a stráži si druhú priečku v absolútnom poradí. Na vedúceho Fidarusa Kabirova stráca viac ako hodinu, zato pred Alešom Lopraisom má bezpečný náskok štyridsiatich minút...
                                                                                               

Zajtra bude v Turkmenbaši veľká sláva, kedy sa s účastníkmi stretnú prezidenti hneď štyroch štátov – ruský, kazašský, turkménsky a azerbajdžanský. Z toho možno usudzovať, že ak sa bude táto rallye v týchto končinách opakovať, mohla by sa rozšíriť aj do tejto destinácie. Potom sa všetci pretekári presunú do cieľového Ašchabadu spojovacou etapou. Preteky tak pomaly, ale isto spejú ku svojmu záveru a je nutné podotknúť, že Rusi prekvapili nielen skvelou organizáciou, ale aj prívetivosťou, a celkovým dojmom na všetkých zúčastnených. Nech už ide o pretekárov samotných, mechanikov, asistencie či novinárov. Organizátori vyšli pretekárom aj v tejto dobe maximálne v ústrety aj po finančnej stránke – minimalizovali ich náklady na celé preteky napríklad tým, že tam bolo prakticky nulové štartovné. Motivovali jazdcov vysokými finančnými prémiami, ktoré nemajú v doterajšej histórii týchto pretekov obdoby.

VÝSLEDKY 8. ETAPY:

AUTOMOBILY:

1. SAINZ (ESP)/SENRA (ESP) VOLKSWAGEN 03:24:05
2. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU) VOLKSWAGEN + 00:04:21
3. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF) VOLKSWAGEN + 00:04:45

KAMIÓNY:
1. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA 04:04:21

2. NIKOLAEV (RUS)/MIZYUKAEV (RUS)/ISRAFILOV (RUS) KAMAZ + 00:00:25
3. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ + 00:01:13

7. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 00:20:25


CELKOVÉ PORADIE PO 8. ETAPE:


AUTOMOBILY:

1. SAINZ (ESP)/SENRA (ESP) VOLKSWAGEN 24:12:21
2. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF) VOLKSWAGEN + 00:21:52
3. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU) VOLKSWAGEN + 00:28:09

KAMIÓNY:

1. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ 28:13:52
2. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/RODEWALD (POL) IVECO + 01:02:25
3. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA + 01:42:20

7. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 04:01:15







Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri