Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Silk Way Rally po 6. etape: Tatra mierne stratila, Liaz zostáva siedmy

Friday, 11. 09. 2009 - 12:43, Andrej Haverda   

Silk Way Rally po 6. etape: Tatra mierne stratila, Liaz zostáva siedmyAko na perzskom koberci pretkanom ornamentmi žltého piesku a tmavohnedých stolových hôr vyšívali dnes prašnými nitkami automobily a kamióny ďalšiu etapu na mape Silk Way Rally. Avšak nešlo to zďaleka tak rýchlo, ako na lietajúcom koberci.
                                                                                                          

Na pretekárov čakali ušité prašné a rozbité cesty s jemným pieskom; ďalšia časť sa išla po rozbitom asfalte alebo niečom, čo v minulom storočí asfaltom bolo.
                                                                                                     

V triede automobilov sa aj naďalej odohráva bratovražedný súboj medzi štyrmi posádkami nesúcimi na kapotách svojich „špeciálov“ dve véčka v znaku. Najrýchlejším časom sa dnes prezentoval Španiel Carlos Sainz, ktorý o viac ako tri minúty predstihol Katarčana Saleha Nassera Al Attiyaha. O ďalších viac ako šesť a pol minúty zaostal americký jazdec Mark Miller.
                                                                                              

V celkovom poradí sa na vedúcich priečkach nič nezmenilo – iba Sainz sa k vedúcemu Katarčanovi priblížil na necelé tri minúty. Veľkým problémom sa nevyhol Nemec Matthias Kahle na buggy Honda: takmer päťhodinová strata znamenala pokles zo solídneho 5. miesta až na jedenáste. Toho samozrejme ihneď využila konkurencia – menovite ruské posádky Ruslan Mišikov/Konstantin Zhiltsov (Nissan) a Ilya Kuznetsov/Andrey Neshin (Mitsubishi), momentálne figurujúce „najvyššie zo súkromníkov“, teda na 5. a 6. priečke.
                                                                                                 

S veľkými problémami sa museli popasovať aj českí pretekári Czech Dakar Teamu Jiří Janeček a Dušan Kunovský. Niekoľkokrát uviazli v dunových presypoch a s vypätím všetkých síl zdolávali posledných sto kilometrov do cieľa. „Štyrikrát sme vykopávali automobil z piesku,“ vykresľoval strastiplné okamihy Jiří Janeček. „Navyše sme mali defekt, museli sme meniť pneumatiku. Automobil nám pritom spadol z heveru, takže sme mali čo robiť, aby sme zničenú pneumatiku vôbec vymenili.“
                                                                                                      

Janeček s Kunovským sa navyše musia vyrovnávať s nesmiernou únavou. „Máme toho plné zuby. Už aby sme boli v cieli,“ prial si Janeček. Kvôli vysokej obtiažnosti šiestej etapy sa značne preriedilo štartové pole. Česká posádka mala problémy už v prvej časti cez päťsto kilometrov dlhej rýchlostnej skúšky. Prvým meraným bodom prešla ako posledná, na 36. mieste. Na druhom si už polepšila o tri miesta. Aj napriek tomu vo výsledkovej listine zatiaľ nefiguruje. „Sme síce už po časovom limite, ale pokračujeme,“ hlásil Janeček. „Najdôležitejšie je pre nás v tejto chvíli preteky dokončiť.“ Vo výsledkovej listine okrem nich stále chýba ďalších desať automobilov.
                                                                                                 

Fantastickým výkonom sa medzi kamiónmi prezentoval ruský jazdec a niekoľkonásobný víťaz Rallye Dakar Vladimír Čagin. V cieli nadelil druhému Fidarusovi Kabirovovi (tiež Kamaz) neuveriteľných dvadsaťsedem minút (!) tretí Gérard De Rooy so „špeciálom“ Iveco zaostal takmer o 35. minút. V celkovom poradí tak Čagin poskočil z deviatej už na šiestu priečku, Kabirov si aj naďalej udržuje vedenie.
                                                                                            

Ku zmene však došlo na treťom mieste. Aleša Lopraisa (Tatra) predstihol (i keď iba o 43 sekúnd) Kamaz vedený Ilgizarom Mardejevom – dôvodom boli technické problémy českého pretekára (menovite prasknutá konzola držiaca piest riadenia, ktorá si vyžiadala 45. minút opravy). Trio Loprais/Miškolci/Holáň je teda zatiaľ štvrté.
                                                                                                    

„Išli sme s maximálnym nasadením a prešli tak úvodné dunové pole, pričom sme sa približovali Gérardovi de Rooyovi, s ktorým sa dá pretekať,“ zhrnul svoje dojmy Aleš. „Bohužiaľ, teraz musíme svoje tretie miesto znovu vybojovať. Prví dvaja sa nám vzdialili, ale ani oni nemusia byť bez problémov. Navyše zozadu sa rúti Čagin, ktorý dnešok zajazdil tak, že to nikto z nás nechápe. Musíme sa maximálne sústrediť na výkon v troch piesočnatých etapách, ktoré sú pred nami.“
                                                                                                    

Martin Macík (Liaz) si viedol veľmi dobre a v cieli zaznamenal siedmy najrýchlejší čas. Siedme miesto mu patrí aj v celkovom poradí. Začína ho však hnevať motor Deutz, čo skutočne nikto nečakal, pretože tieto motory vydržia neskutočnú záťaž. Josef Kalina, jeho navigátor, spomínal na motor rovnakej značky v legendárnej Tatre „Puma“ Karla Lopraisa. „Jedenásť rokov sme o ňom nevedeli, šliapal absolútne bez problémov,“ uviedol Kalina.

VÝSLEDKY 6. ETAPY:

AUTOMOBILY:
1. SAINZ (ESP)/SENRA (ESP) VOLKSWAGEN 05:01:47
2. AL ATTIYAH (QAT)/GOTTSCHALK (DEU) VOLKSWAGEN + 00:03:13
3. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF) VOLKSWAGEN + 00:06:32

KAMIÓNY:
1. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/SHAYSULTANOV (RUS) KAMAZ 05:29:01
2. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ + 00:27:10
3. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/RODEWALD (POL) IVECO + 00:34:57

6. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA + 01:01:09
7. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 01:16:30

CELKOVÉ PORADIE PO 6. ETAPE:


AUTOMOBILY:
1. AL ATTIYAH (QAT)/GOTTSCHALK (DEU) VOLKSWAGEN 17:18:44
2. SAINZ (ESP)/SENRA (ESP) VOLKSWAGEN + 00:02:56
3. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF) VOLKSWAGEN + 00:14:42

KAMIÓNY:

1. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ 19:56:12
2. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/RODEWALD (POL) IVECO + 00:35:02
3. MARDEEV (RUS)/POGOZHIKH (RUS)/KARGINOV (RUS) KAMAZ + 01:37:17

4. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA + 01:38:00
7. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 03:20:07




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri