Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Silk Way Rally po 3. etape: Nástup ruských kamiónov, Loprais i Janeček stratili

Monday, 07. 09. 2009 - 23:50, Andrej Haverda   

Silk Way Rally po 3. etape: Nástup ruských kamiónov, Loprais i Janeček stratiliAl Attiyah zvyšuje náskok pred Sainzom a zostatkom tímu Volkswagen. „Domáci“ Kamaz preberá vedenie vďaka Čaginovi, stačia mu iba De Rooy junior a Loprais. Zapletal si polepšil, zato Janeček sa stretáva s prvými problémami... Hor´ sa ďalej po stopách Silk Way Rally!

                                                                                                        

Dnešná etapa bola trochu zvláštna už v tom, že vo svojom priebehu mala hneď dva rýchlostné testy, a teda tri prejazdy. Ranný (krátky) o dĺžke 26 km vyhral super talent Nasser Al Attiyah.
                                                                                                 

Ten svojim služobne starším kolegom od VW zatiaľ ukazuje chrbát. Asi málokto o ňom vie, že v priebehu roka jazdí klasické rallye s vozidlom Subaru Impreza WRC a pre českých fanúšikov môže byť zaujímavé, že si bol v továrni v Mladej Boleslavi vyskúšať Škodu Fabia S2000 a hneď si dve nechal „zabaliť“... No dobre, neboli na sklade, takže si na ne musí ešte chvíľu počkať. Tento 38-ročný pilot navyše veľmi úspešne reprezentuje svoj rodný Katar v streľbe - a to tak znamenite, že sa už objavil na dvoch olympiádach!
                                                                                                   

Pripomeňme, že v Aténach 2004 mu unikla medaila iba o vlások, keď skončil štvrtý. V Pekingu bol poctený za svoje úspechy a reprezentáciu Kataru aj tým, že niesol pri otváracom ceremoniáli národnú vlajku... No ale späť na trate cross country rallye!
                                                                                                    

Za ním sa teda zoradili Carlos Sainz, zrýchlil Giniel de Villiers a štvrtý bol Mark Miller. Za nimi je to už boj súkromných stajní. Najlepšie si z nich stále počína Christian Lavieille na Nissane, nasledujú ho domáci piloti a buginy Kahleho či Errandoneu... V boji domácich pilotov trochu stratil Alexej Berkut na ex-továrenskom Mitsubishi Pajero EVO, ktorý mal problémy so spojkou. Ale zase až tak veľké neboli, aby ho niektorý z ruských kolegov zosadil z pomysleného vedenia v „ruskom šampionáte“. Hodne zrýchlil Andrej Birjukov na Mitsubishi L200 a dostal sa pred Ruslana Misikova na Nissane Navara. Vďaka stabilným výsledkom sa na šieste miesto dostal Matthias Kahle s buggy Honda. Viac-menej, na prvého stráca po dvoch meraných dňoch už viac ako pol hodiny.
                                                                                                 

Druhú rýchlostnú skúšku síce vyhral Carlos Sainz, viac-menej iba s náskokom troch sekúnd pred Nasserom Al Attiyahom, ktorý tak po dnešku vedie celkové poradie s takmer štvorminútovým rozdielom práve pred Sainzom.
                                                                                                  
12+12+13=11! To sú počty pre Miroslava Zapletala! Včera bol dvanásty, v prvom dnešnom teste tiež a v druhom trinásty, avšak v celkových výsledkoch ho to posunulo na absolútne 11. miesto. Miroslava Zapletala trápia menšie problémy s motorom. Nie, že by nemal výkon, ale ide o olej. Motor „zhltne“ viac než by mal a tak sa český pretekár obáva, aby ho mal do konca preteku dosť. Jeden liter na sto kilometrov nie je totiž málo. Z toho asi teda plynie aj určitá nervozita a zatiaľ výsledky, ktoré sú pre niekoho možno za očakávaním. Strata cez 44 minút je na čelo preteku po dvoch dňoch a cca 370 „ostrých“ kilometroch relatívne veľká. Viac-menej, pretek je dlhý, tak sa nechajme prekvapiť.
                                                                                                  

Druhá česká posádka na trati, Jiří Janeček a Dušan Kunovský, si dnes vymenili úlohy. Za volant si sadol Dušan a pretože iba zbiera skúsenosti, bola z toho 45. priečka a strata 38 minút na prvého. V druhom meranom úseku už zrýchlil a dosiahol 36. času v cieli. Celkovo sa tak dvojica Czech Dakar Teamu prepadla o šesť priečok, na 36. celkovo.
                                                                                                 

Obidva dnešné testy v kamiónoch presvedčivo vyhral Vladimír Čagin (Kamaz). Gérard De Rooy na Ivecu v prvom síce zdatne sekundoval a zaostal iba o 17 sekúnd, v druhom si však nechal nadeliť dva a pol minúty a musel tak po dnešnej etape prenechať celkové vedenie v prospech ruského kamióna. Veľkým prekvapením je doterajšie účinkovanie mladého Eduarda Nikolajeva. Iba dvadsaťpäťročný mladý Rus patrí do takzvanej „kamazáckej juniorky“ a je vidieť, že Čagin a spol. budú môcť do svojho pretekárskeho dôchodku odísť s pokojným svedomím. Aj keď bol Nikolajev včera „až“ siedmy, dnes sa už rozbehol a v prvej rýchlostnej skúške dosiahol tretí čas.
                                                                                                   

V druhej „rýchlostke“, ktorá merala 114 km, bol štvrtý. Nebezpečne sa tak v celkovom poradí priblížil k Alešovi Lopraisovi s Tatrou, ktorý bol dnes dvakrát piaty a celkovo sa prepadol na štvrtú priečku, keď za sebou neudržal dotierajúceho Kabirova. Martin Macík ráno zajazdil až trinásty čas, už po desiatich kilometroch totiž musel meniť prasknutú pneumatiku a trochu ho pribrzdili aj problémy s elektronikou motora, ktorý Liazku stále nechce pustiť s výkonom do maxima. Po obede mu patrilo štandardné 8. miesto, ktoré mu naďalej patrí aj v celkovom hodnotení.
                                                                                                  

Zajtra čaká jazdcov necelých 200 km dlhý prejazd do bivaku v pohorí Uralu, pri ktorom musia ešte prejsť rusko-kazašské hranice.

VÝSLEDKY 3. ETAPY:

AUTOMOBILY:
1. AL ATTIYAH (QAT)/GOTTSCHALK (DEU) VOLKSWAGEN 02:06:47
2. SAINZ (ESP)/CRUZ SENRA (ESP) VOLKSWAGEN + 00:01:03
3. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU) VOLKSWAGEN + 00:03:35

12. ZAPLETAL (CZE)/OUŘEDNÍČEK (CZE) MITSUBISHI + 00:26:47
41. JANEČEK (CZE)/KUNOVSKÝ (CZE) TOYOTA + 01:10:07


KAMIÓNY:

1. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/SHAYSULTANOV (RUS) KAMAZ 02:25:54
2. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/RODEWALD (POL) IVECO + 00:02:46
3. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ + 00:08:04

5. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA + 00:11:57
9. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 00:27:31

CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:


AUTOMOBILY:
1. AL ATTIYAH (QAT)/GOTTSCHALK (DEU) VOLKSWAGEN 03:17:02
2. SAINZ (ESP)/CRUZ SENRA (ESP) VOLKSWAGEN + 00:03:56
3. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF) VOLKSWAGEN + 00:10:06

11. ZAPLETAL (CZE)/OUŘEDNÍČEK (CZE) MITSUBISHI + 00:44:24
36. JANEČEK (CZE)/KUNOVSKÝ (CZE) TOYOTA + 01:45:54


KAMIÓNY:

1. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/SHAYSULTANOV (RUS) KAMAZ 03:48:06
2. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/RODEWALD (POL) IVECO + 00:02:34
3. KABIROV (RUS)/MOKEEV (RUS)/TANIN (RUS) KAMAZ + 00:12:35

4. LOPRAIS (CZE)/MIŠKOLCI (SVK)/HOLÁŇ (CZE) TATRA + 00:14:39
8. MACÍK (CZE)/KALINA (CZE)/MACÍK (CZE) LIAZ + 00:41:59







Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri