Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Silk Way Rally 2011: Kto zasadne na uvoľnený trón?

Monday, 04. 07. 2011 - 19:08, Michal Kostka   

Silk Way Rally 2011: Kto zasadne na uvoľnený trón?

Do štartu tretieho ročníka Silk Way Rally zostáva len pár dní. Víťazov jednej z najväčších diaľkových súťaží tohto roka spoznáme o necelé dva týždne, najprv však musia zvládnuť takmer 4.000 kilometrov dlhú trať z Moskvy do Soči.

Rovnako ako po minulé roky je súťaž len pre kategórie automobilov a kamióny, do budúcna sa však uvažuje aj nad účasťou motocyklov a quadov. Aj dve kategórie ale stačia, aby sa SWR 2011 mohla pýšiť zrejme najkvalitnejšou jazdeckou zostavou hneď po Dakare.

Team Dessoude;

Medzi autami odštartuje stovka posádok a už teraz je jasné, že v krátkej histórii rally spoznáme nového víťaza. Tím Volkswagen ukončil svoj program diaľkových súťaží, Carlos Sainz tak svoje dve prvenstvá obhajovať nebude. Na jeho miesto sa budú tlačiť najmä jazdci ďalšieho nemeckého tímu, Monster Energy X-Raid. Dakarská legenda Stéphane Peterhansel sa opäť posadí za volant Mini All4 Racing a pokúsi sa zopakovať celkové prvenstvo z Emirátov. Brániť mu v tom budú tímoví kolegovia Leonid Novickij a Krzysztof Hołowczyc a tiež nový člen zostavy, domáci Aleksandr Mironenko. Títo traja jazdci usadnú do overených BMW X3 CC.

G-Force Motorsport;

Jedinou priamou hrozbou jazdcom najsilnejšieho z tímov by mal byť Boris Gadašin. Dvojnásobný držiteľ Pohára baja súťaží FIA má k dispozícii výkonnú techniku, aj dostatok skúseností. Jeho zázemie sa však s tým nemeckým nedá porovnať. O tom že mu rýchlosť a nasadenie nechýba presvedčil aj minulý rok, keď sa až do havárie, po ktorej bol nútený z rally odstúpiť, držal tesne za dominantnými Volkswagenmi.

Pokiaľ sa menovaní favoriti vyhnú technickým problémom či jazdeckým zaváhaniam, ostatným zostáva bojovať o piate a ďalšie miesta. To je parketa pre skúsených zástupcov triedy bugín s jednou poháňanou nápravou. Matthias Kahle s novou dieselovou buggy SMG V6, či Ronan Chabot so staršou evolúciou toho istého tímu, ale tiež skúsený Stéphane Henrard s vynovenou buggy VW Tarek budú pomýšľať na prvenstvo vo svojej triede. Vozidlo s pohonom 4x2 si po novom vyskúša aj Christian Lavieille, do súťaže odštartuje s novou buggy tímu Dessoude. O ďalšie priečky v prvej desiatke sa budú pokúšať nielen Balázs Szalay (Opel Antara RR), domáci Anton Melnikov (Mitsubishi L200) či Roman Briskindov (Nissan Navara Overdrive), prekvapiť môže ktokoľvek, napríklad aj minulý roky piaty Binjamin Ďžepajev s pickupom UAZ.

Michal Kostka;

Hneď pätinu štartového poľa tvoria vozidlá triedy T2, kde má zastúpenie aj Slovensko. Prvou súťažnou posádkou z našej malej krajiny, ktorá sa postaví na štart súťaže Dakar Series, sú manželia Juraj a Danka Ulrichovci. S overeným Nissanom Navara sa postavia proti dvom desiatkam súperov, medzi ktorými nechýbajú vlaňajší víťaz Frédéric Chavigny (Nissan Pathfinder), či úradujúci ruský majster v triede T2 Viktor Volikov (Toyota LC 120). Na trati sa stretnú tiež so starým známym z domácich súťaží, Poliakom Aleksandrom Sachanbinskim (Toyota LC 120).

Team X-Raid;

Celý poltucet posádok sa chystá na SWR 2011 zo susednej Českej republiky. Jediným Čechom, ktorý doteraz na tejto rally uspel je Peter Mikula, vlani skončil v Rusku sedemnásty. Pôvodne sériová Toyota LC 120 prekonala pár technických úprav a po novom bude štartovať v triede T1. V rámci Mikulovho Vinland Dakar Team-u sa predstavia ešte dva ďalšie automobily. Michael Honda (vlastným menom Kašpárek) usadne do atraktívneho Isuzu Evo z dielne skúseného dakaristu Josefa Kakrdu. Čistokrvný špeciál z vizážou škodovky bolo možné vídať na domácich tratiach, teraz mieri do sveta. Do produkčného Mitsubishi Pajero s ktorým Honda štartoval na tohtoročnom Dakare sa teraz posadí jeho syn Tomáš Kašpárek.

Michal Kostka;

Dve posádky mieria na SWR 2011 pod hlavičkou tímu X-Racing. Zdeněk Sládek aj Josef Pelc majú k dispozícii špeciál Hummer H3 Evo z dřevohostickej dielne Miroslava Zapletala. Sládek má za sebou jeden nedokončený Dakar, Pelc poctivo zbiera skúsenosti na českých, poľských aj maďarských tratiach. Pre oboch je Silk Way veľkou výzvou a náročnou skúškou. Šiestym prihláseným pilotom z Čiech je Jiří Janeček, nad jeho reálnou účasťou však visí otáznik.

Michal Kostka;

Z celej plejády zostávajúcich jazdcov spomeňme aspoň pár. V triede T3 určenej pre malé a ľahké buggy sa predstavia traja jazdci. Dvojica Holanďanov Jurgen van der Goorberg a Cornelis Koolen štartuje na buggy GoKobra 4x2. Triedu T3 pre svoj návrat na súťažné trate využije aj Thierry Magnaldi, SWR 2011 absolvuje s vozidielkom Polaris RZR. Talian Loris Calubini si dáva za cieľ dokončiť náročnú rally s maličkým Fiatom PanDakar 4x4, známym z Dakaru 2007. V tíme Dessoude sa za volantom ich najlepšieho vozu Proto Dessoude 05 predstaví jediný Číňan v súťaži, Jihong Zhou.

Silk Way Rally 2011 štartuje 10. júla v Moskve a končí po siedmich etapách 16. júla v Soči, mieste konania Zimných olympijských hier 2014.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri