Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rok 1999 bol v znamení súboja Chovanca so Suškom

Thursday, 09. 02. 2017 - 19:31, Vladimír Bánoci   

Rok 1999 bol v znamení súboja Chovanca so Suškom

Autosportfoto.sk začína publikovať na pokračovanie seriál obzretí sa do histórie slovenského rely športu. Chcete vedieť, ako prebiehala sezóna 1999 a kto sa radoval nakoniec?

 

chovanec-8.jpg

Samostatný slovenský rely šampionát v roku 1999 ešte nemal za sebou dlhú históriu. Po rozdelení Československa postupne dostával vlastnú tvár a v ťažkej finančnej situácii štartové pole stále oscilovalo na úrovni 30-40 posádok (čo však oproti predošlým ročníkom bol mierny nárast). Do sezóny ako favorit vstupovala česká posádka Chovanec - Holáň na Forde Escort Cosworth vo farbách Matador Rally Teamu. O víťazstvo však museli Česi zabojovať, lebo transpetrolská slovenská dvojica Suško - Horniaček (Toyota Celica GT4) chcela titul udržať doma. Ako to nakoniec dopadlo sa teraz môžete dočítať v seriály obzretí sa za históriou slovenského rely športu, ktorú pre vás pripravujeme na našej webovej stránke autosportfoto.sk. Priebeh sezóny 1999 v tej dobe zmapovali Vlado Bánoci (text) a Tibor Szabosi (foto) v publikácii „Quo vadis Rallye?". Nechajme teda už hovoriť Vlada Bánociho.

Želáme príjemne spomínanie.

2-128.jpg

Quo Vadis Rally?
Majstrovstvá Slovenska 1999

Ako sami vidíte, vznikla nová publikácia o našom športe - rely. Tá prvá sa už udomácnila, značne rozšírila a ako je to dnes nutné, aj sa skomercionalizovala. Z toho dôvodu nevydáva ročenku rely 1999 vydavateľstvo Petty Racing. Túto medzeru sme sa snažili vyplniť našou publikáciou. Uvedomujeme si, že nedosahujeme úroveň predchádzajúcich ročeniek, ale taký cieľ sme si ani nedávali. Išlo nám o to, aby sme si spoločne naše minuloročné zápolenia pripomenuli, vyvarovali sa chýb, ktorých sme sa dopustili a prípadne sa pozreli na niektoré veci aj z inej strany. Preto si ani neosobujeme nárok na objektívnosť posudzovania minuloročných udalostí. Je to pohľad jedného z Vás, možno trochu rozšírený o skúsenosti aj z iných činností súvisiacich s rely ( usporiadatelia, komisia rely, ... ). Ale sami to dobre viete, čo jazdec, usporiadateľ alebo funkcionár, to takmer vždy iný názor.

susko-1.jpg

Takto túto publikáciu, prosím, berte, neurážajte sa a nehnevajte sa. Ide tu skôr o to, aby sa o tomto športe stále písalo, aby sa to dostalo do rúk sponzorom a aby sa tak naše rely stálo dobrým, atraktívnym artiklom. A pokiaľ nebudú mimoriadne a masové výhrady, radi sa pokúsime toto dielko zopakovať aj v budúcom roku a samozrejme aj v skoršom termíne.

Vladimír Bánoci

1-153.jpg

Po viac ako 20 rokoch v blízkosti tohto športu väčšinou s fotoaparátom v ruke vznikol „tvorivý pretlak" ktorý vyústil do absolvovania niekoľkých desiatok pretekov v priebehu sezóny 1999. Vzniklo asi 5000 fotografií zo všetkých oblastí motoristického športu z ktorých boli mnohé uverejnené v médiách. Predkladám Vám teda výber fotografií zo svojej srdcovej disciplíny Rallye. Posúďte sami ako sa zámer vystihnúť ducha tejto disciplíny vydaril.

Chcel by som poďakovať priateľke Marike za nekonečnú trpezlivosť bez ktorej by táto ročenka nikdy nevznikla a priateľovi Danovi Hlinkovi, ktorý mi pomohol doplniť mozaiku fotografií o zábery z jeho archívu.

Tibor Szabosi

Tauris Rallye Revúca 1999 - nepresvedčivý debut
Fotogaléria Tauris Rallye Revúca 1999

Rallye Prešov 1999 - stále vzostupný trend
Fotogaléria Rallye Prešov 1999 

Rallye Košice 1999 na jedničku
Fotogaléria Rallye Košice 1999

Rallye Transpetrol Senica 1999 - konfrontácia slovenských jazdcov so zahraničím
Fotogaléria Rallye Transpetrol Senica 1999

Rallye Gemer-Spiš 1999
Fotogaléria Rallye Gemer-Spiš 1999

Rallye Spiš-Gemer 1999
Fotogaléria Rallye Spiš-Gemer 1999



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri