Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

RK SAMŠ informuje 14: Zmeny vo vydávaní licencii

Friday, 08. 02. 2008 - 09:51, Miroslav Majláth   

RK SAMŠ informuje 14: Zmeny vo vydávaní licenciiFIA zmenila s platnosťou od 1. januára 2008 predpis pre vydávanie licencii jazdca. V texte Prílohy L FIA Medzinárodného športového poriadku zaviedla nový stupeň licencii R, ktoré budú vydávané pre disciplíny rally, cross country rally, preteky do vrchu a iné podujatia, v ktorých sa súťažiaci štartujú jednotlivo. To znamená, že sa budú odlišovať licencie vydávané napr. pre rally a autocross.

Zároveň FIA zaviedla povinné skušobné doby. Žiadatelia o vydanie medzinárodnej licencie stupňa R musia najprv absolvovať skušobnú dobu s najvyšším stupňom národnej licencie, počas ktorej musia byť sledovaní, či uspokojivo súťažia na súťažiach v pôsobnosti ASN a ich účasť na podujatiach bude zaznamenávaná.

Prakticky to znamená, že noví žiadatelia o licenciu jazdca rally od 1. januára 2008 po absolvovaní školenia dostanú národnú licenciu. S ňou budú musieť absolvovať minimálne 5 podujatí v priebehu dvoch rokov a následne im bude môcť byť vydaná medzinárodná licencia jazdca (ak o ňu požiadajú) a tiež budú môcť dostať aj povolenie štartu v zahraničí.
Držitelia národnej licencie SAMŠ sa s ňou budú môcť zúčastniť na podujatiach zapísaných v kalendári SAMŠ (včítane Rally Eger, keďže je to rally zaradená do MSR) a taktiež podujatí zaradených do kalendára Zóny strednej Európy – CEZ Trophy 2008.

Pre úplnosť uvádzame text tohoročnej ročenky, v ktorom sú uvedené národné predpisy pre vydávanie licencii SAMŠ pre jazdcov.

Ročenka SAMŠ 2008:
Národné licencie jazdcov
Noví žiadatelia o licenciu jazdca SAMŠ musia absolvovať rozšírené teoretické a praktické školenie organizované Športovou komisiou SAMŠ alebo subjektom, ktorý má licenciu jazdeckej školy.

Žiadosti o vystavenie licencie jazdcov sa podávajú na sekretariát SAMŠ. Licencie môžu byť žiadateľom vydané po absolvovaní predpísaných školení a skúšok. Komisie určia základné termíny školení držiteľov licencií. Tieto termíny budú oznámené žiadateľom, ktorí zaslali načas vyplnenú žiadosť o licenciu. Žiadateľ o licenciu, ktorý sa nezúčastní školenia ani v jednom z určených termínov, môže absolvovať individuálne školenie. V tomto prípade je však povinný uhradiť vzniknuté náklady s tým spojené. Sekretariát SAMŠ vedie zoznam vydaných licencií jazdcov podľa disciplín na ktoré boli vyškolení a tento zverejní na web stránke SAMŠ.

Vekové hranice pre vydanie licencie jazdca:
a) rally, CCR, slalom : 18 rokov
b) PAO, PAV, autokros D1, D1 2000, D3 : 16 rokov
c) PAO, PAV, slalom (vozidlo do 1400 cm3) : 14 rokov
d) autokros D3A 1600 cm3 15 rokov
e) autokros D3 Junior Buggy, D1 1600 junior : 10 – 19 rokov
f) minikáry, karting : podľa predpisov príslušných disciplín

        Licenciu je možné vydať po dovŕšení minimálneho veku jazdca. U žiadateľov o licenciu mladších ako 18 rokov je potrebný overený súhlas obidvoch rodičov. Pre rally vlastníctvo vodičského oprávnenia skupiny B.

Licencie PAV a slalom pre jazdcov od 14 rokov
a) Na podujatiach PAV môžu títo jazdci súťažiť iba s vozidlami do objemu 1400 cm3. Toto obmedzenie platí po dobu jedného roku, za predpokladu, že jazdec absolvuje všetky vypísané podujatia v danej sezóne.
b) Na podujatiach automobilového slalomu, môžu jazdci vo veku 14 – 18 rokov súťažiť iba s vozidlami do objemu1400 cm3 v kategórii Junior

Licencie pre preteky automobilov na okruhu
Žiadatelia, ktorí už boli v minulosti držiteľmi licencie PAO a jej platnosť zanikla, jazdci ktorí boli klasifikovaní v iných motoristických disciplínach za posledné dva roky a žiadatelia, ktorí vlastnia vodičské oprávnenie sú povinní absolvovať školenie a skúšky podľa rozhodnutia komisie PAO. Nárok na vydanie licencie jazdca PAO bez absolvovania rozšíreného školenia alebo okruhovej školy zaniká po dvoch rokoch jeho neúčasti na pretekoch na okruhu.

Licencie PAO pre jazdcov mladších ako 18 rokov
Na podujatiach PAO môžu títo jazdci súťažiť:
a) Od 14 rokov - s vozidlom do objemu 1400 cm3, po dobu 1 roka.
b) Od 15 rokov - po zložení praktickej skúšky s vozidlom do objemu 2000 cm3 ak vlastnili okruhovú licenciu a súťažili minimálne 1 celú sezónu v iných motoristických disciplínach (PAO, PAV, autokros, rally).
c) Od 16 rokov po zložení praktickej skúšky s vozidlami aj nad objem 2000 cm3 ak vlastnili okruhovú licenciu a súťažili minimálne 2 celé sezóny aj v iných motoristických disciplínach (PAO, PAV, autokros, rally).
Ak si pretekár chce udržať licenciu, musí sa zúčastniť najmenej jedného podujatia príslušnej kategórie v priebehu 12 mesačného obdobia.

Medzinárodné licencie jazdcov
Na vydanie medzinárodnej licencie jazdca musí žiadateľ dovŕšiť minimálne 16 rokov pred 1.januárom prvého roka platnosti licencie.

Licenciu stupňa R (platnú pre rally a PAV) vydáva ASN žiadateľa. Žiadatelia o vydanie medzinárodnej licencie sa musia zúčastniť minimálne na piatich podujatiach v priebehu dvoch rokov s národnou licenciou.

a) Licenciu stupňa C vydáva ASN žiadateľa. Žiadateľ musí absolvovať skúšobnú dobu s najvyšším stupňom národnej licencie, alebo medzinárodnou CIK licenciu B, počas obdobia dvoch rokoch.
b) Vyžaduje sa pre FIA majstrovstvá v Autokrose, Rallykrose a Truckov a všetky ostatné podujatia uvedené vo FIA medzinárodnom kalendári.

a) Licencie stupňa A alebo B vydáva jazdcovi ASN
b) Pre kvalifikáciu na licenciu stupňa B musí byť jazdec počas 24 mesiacov klasifikovaný najmenej v 5 pretekoch národného majstrovstva alebo v medzinárodných pretekoch.
c) Pre kvalifikáciu na stupeň A, musia byť splnené požiadavky bodu a jazdec musí byť v čase 24 mesiacov pred podaním žiadosti klasifikovaný medzi prvými piatimi v celkovej klasifikácii 5 pretekov, v ktorých sa vyžaduje licencia stupňa B, alebo v bežnom alebo v predchádzajúcom roku skončil medzi prvými 5 v konečnej klasifikácii majstrovstva, pre ktoré sa vyžaduje licencia stupňa B.
d) FIA môže požiadať ASN, aby predložila výsledky jazdca na preskúmanie.
e) Ak si jazdec chce udržať kvalifikáciu pre vydanie licencie stupňa A alebo B, musí sa zúčastniť najmenej jedného medzinárodného podujatia príslušnej kategórie v priebehu predchádzajúceho 12 mesačného obdobia.

Splnenie podmienok uvedených v článkoch 2.2.2, 2.2.3 a 2.2.4 budú sledovať a evidovať športové komisie SAMŠ

Poplatky za vydanie licencii jazdca:
Medzinárodná licencia jazdca: 4 500,- Sk
Národná licencia jazdca: 3 500,- Sk
Celoročná licencia v 1. roku pre: CCR (Challenge), rally (skupina F), PAV (skupina S), AK (D1 1600 J, D3 JB), AS (skupina P, T), PAO (skupina N/A do 1400): 2000,- Sk
Denná licencia: slalom : 100,- Sk

Vydanie povolenia štartu v zahraničí nie je spoplatňované.

        Žiadame záujemcov o vydanie medzinárodnej licencie pre rally 2008, aby to v žiadosti o licenciu vyznačili, resp. tých, ktorí už zaslali žiadosti, aby túto požiadavku oznámili čo najskôr na adresu rk@rallye.sk, resp. telefonicky na 0903 608 341. V opačnom prípade im budú vystavené národné licencie.


Rally komisia SAMŠ




Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri