Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Riaditeľ Dakaru Étienne Lavigne: Dakar predsa musí byť najťažší na svete!

Tuesday, 05. 08. 2008 - 17:10, Andrej Haverda   

Riaditeľ Dakaru Étienne Lavigne: Dakar predsa musí byť najťažší na svete!Druhá polovica roku zdarne ukrajuje deň za dňom a s tým sa blížia aj novembrové prehliadky na Dakar 2009, predovšetkým potom januárový štart. Usporiadateľská A.S.O. (Amaury Sport Organisation) zverejnila zaujímavý rozhovor s riaditeľom súťaže Étiennom Lavigneom, v ktorom kadečo z veľkých plánov odhaľuje...
                                                                                                   

Čo všetko sa dá vyvodiť po skončení prijímania prihlášok na Dakar 2009?
- Výsledok je skvelý! Je to skutočný úspech – obdržali sme takmer 600 prihlášok. Cítime veľký entuziazmus smerom k Dakaru 2009. Dokazuje to, jednoducho povedané, že Dakar je unikátny – je nenapodobiteľný a po každýkrát je to veľké dobrodružstvo. Dakar teda pokračuje a ďalej púta nové a nové sny. Rád by som pri tejto príležitosti vyjadril zo srdca mnoho vďaky všetkým súťažiacim, ktorí sa na Dakar 2009 prihlásili, zvlášť potom v našej ťažkej situácii. Vyjadrili nám tým veľkú dôveru.

Môžete nám o Dakare 2009 prezradiť niečo viac?
- Bude to skvelý podnik! Verte mi, málokedy sme cítili také vzrušenie, aké sme zažili pri vytyčovaní ciest v Južnej Amerike, bolo to ako učiniť veľký objav! Dych berúca krajina a k tomu neskutočná rozmanitosť. Často sa nám stávalo, že sme neustále zastavovali na ceste jednoducho iba preto, aby sme sa rozhliadli a nechali sa uniesť krásou okolia. Nedá sa to popísať, je to príroda a krajina vo svojej najčistejšej surovosti.

A konkrétne, aká bude vlastne trasa?
- Trasa je veľmi ambiciózna – pamätajte, že máme v pláne na 6000 kilometrov špeciálok! Tie budú nesmierne rozmanité, od rýchlych k veľmi rýchlym, od nesmierne technických k piesku a dunám. Súťažiaci budú musieť preukázať veľké schopnosti prispôsobiť sa úplne iným podmienkam zo dňa na deň. Trasa preverí každého dokonale a bude skutočne náročná. Ľudia budú musieť byť skvelo pripravení aj fyzicky.

Takže majú všetci očakávať predovšetkým obtiažnu trasu?
- Áno, iste. Usporadúvame Dakar, nie prechádzku parkom. A Dakar predsa musí byť najťažším pretekom sveta!
                                                                                                      

A teraz niečo praktického: budú tradičné dakarské bivaky?
- Samozrejme! Každý deň! Je to ďalší príklad toho, čím hodláme všetkých súťažiacich prekvapiť. Pre bivaky sme si vybrali neobvyklé miesta, napríklad na brehoch Pacifiku i Atlantiku. Alebo v prostriedku pampy. Ponúkneme skvostné, a pritom divoké bivaky v miestach, kde možno skutočne vnímať krajinu a okolie bivaku. Duch dakarských bivakov nezmizne, rozhodne zachováme catering, tradičné večerné brífingy, kde sa všetci súťažiaci zídu, aby sa vzájomne podelili o svoje dojmy. Je to jedna zo základných vecí, základných hodnôt: duch Dakaru a jeho neopakovateľná atmosféra.

Takže súťažiaci nebudú bývať po hoteloch?
- Nie! Tak ako v Afrike, je to ich voľba. Kto chce prenocovať v hoteli, môže ísť pár kilometrov do mesta a skúsiť to.

Je vôbec Dakar v Južnej Amerike známy alebo populárny?
- Pre našich priateľov v Argentíne a Chile je hosťovanie Dakaru niečo ako usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale! To vôbec nepreháňam. Pokiaľ súťažiacich v Cordobe uvíta dav 500 000 ľudí, až potom všetci pocítia celý ľudský rozmer takej udalosti. Nadšenie, ktoré v Argentíne a Chile zažívame je takmer nekonečné a všetci súťažiaci budú uvítaní ako skutoční hrdinovia.

Budú nejaké zmeny pravidiel?
- Technické predpisy pre motocykle, automobily i kamióny budú identické s tými pre Dakar 2008.
                                                                                                      

A čo médiá?
- Na tomto poli niet obáv! Dakar bude prenášaný televíznym signálom do 180 štátov! Médiá sa aktívne zaujímajú o možnosť stať sa súčasťou Dakaru. Na amatérov tiež rozhodne nezabudneme a pripomenieme ľuďom jednu z našich základných hodnôt: trasa vzniká pre amatérov za prítomnosti profesionálnych tímov. Práve tu je uložená mágia Dakaru. Napríklad kategória T2 bude skvele pokrytá – napríklad tým, že štartové čísla bude mať jasne podfarbené pre okamžitú identifikáciu.


Niečo ďalšieho?
- Všetky kategórie budú konkurenčne nesmierne našliapnuté, rovnako ako boli pri Central Europe Rally. Uvidíme tiež skvelý pretek nezávislých tímov! Gache, Delecour, Lavielle, Muller, Monteiro, Gordon, Henrard, Kahle, Patissier, Erradonea, Vigoroux... nechcem na nikoho zabudnúť. A kategória T2 – neskutočná bitka! V štartovom poli motocyklov je veľké množstvo mien. A kamióny nám opäť ponúknu ďalší super pretek!

Čo máte v pláne v najbližších niekoľkých mesiacoch?
- Tretia fáza vytyčovania trasy prebehne v auguste, septembri a októbri. A potom nasleduje príprava na prvú fázu prehliadok v Le Havre. Program máme teda skutočne nabitý.

Zdroj: Loprais Tatra Team




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri