Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Renault oslavuje 40 rokov v F1

Friday, 26. 05. 2017 - 17:36, Ľuboš Kašický   

Renault oslavuje 40 rokov v F1

Dnes sa značka Renault v Monte Carle predviedla, ako dlhodobá súčasť histórie kráľovskej disciplíny autošportu. Jej prvé turbo v F1 debutovalo pred 40-rokmi.

 

Presne 16.júla to bude štyridsať rokov, keď Jean-Pierre Jabouille vyštartoval s Renaultom RS01 poháňaným 1,5 litrovým turbomotorom V6 do grand prix Anglicka na Silverstone 1977. Nedopadlo to nijak slávne, keď turbo vydržalo iba šestnásť kôl. Po mnohých trápeniach sa však nakoniec turbo Renaultu dokázalo presadiť a ukázalo budúcnosť preplňovaných motorov v F1.

re01-2.jpg

Dnes sa na okruhu v Monte Carle Jabouille znova po rokoch posadil do svojho monopostu RS01 a vykrúžil kilometre na počesť úspechu francúzskej značky. Spolu s ním sa na trati objavil aj štvornásobný majster sveta F1, legendárny Alain Prost, ktorý vyšiel na trať s Renaultom RE40, ktorý bol prvým monopostom Renaultu z uhlíkových vlákien a v sezóne 1983 mu ušiel titul až v posledných pretekoch sezóny.

re02.jpg

Súčasnú generáciu zastupuje Nico Hulkenberg, ktorý sa po Monte Carle povozil v novom Reanulte Megane RS, ktorý bude mať svetovú premiéru na autosalóne vo Frankfurte. „Monako je kultové miesto pre históriu F1 a nedá sa zvoliť lepšie miesto na oslavu nášho jubilea," tvrdí Cyril Abiteboul, šéf Renault Sport Racing. „F1 je technologické a ľudské dobrodružstvo, ktoré s Renaultom spája obrovská vášeň pre automobilový šport. F1 sa stalo laboratóriom technického pokroku a turbodúchadlo, ktoré priniesol náš Renault RS01 je toho najlepším príkladom. Tešíme sa, že si na tú skvelú dobu môžeme spomenúť spolu s Jean-Pierrom Jabouillem i Alainom Prostom. Skvelé by bolo, ak by sa nám našu oslavu podarilo zavŕšiť aj pekným výsledkom v nedeľňajšej grand prix."

re04.jpg

re03.jpg

re05.jpg

re09.jpg

re07.jpg

re08.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri