Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye OiLibya de Tunisie: 9. etapa - Despres a Terranova stále prví

Friday, 01. 05. 2009 - 21:40, Michal Kostka   

Rallye OiLibya de Tunisie: 9. etapa - Despres a Terranova stále prvíPri prekonávaní súťažných kilometrov na trase, kde sa striedali piesočné pisty, duny a kamene, sa mnohým motocyklistom vybavili spomienky na enduro, navigátori v autách si zas vytrpeli svoje pri mnohých skokoch.

O tom, že si svojím náskokom nemôže byť istý, sa Cyril Despres presvedčil v deviatej etape. Marc Coma sa po troch tretích miestach v rade zahryzol do 275 kilometrovej meranej časti skutočne s vervou a z náskoku svojho rivala ukrojil rovné štyri minúty. Pred poslednými dvoma etapami má Despres k dobru ešte päť minút, ich obhajoba nebude vôbec jednoduchá. Obávať sa už zrejme nemusí tretieho Lopeza, strata 50 minút je priam priepastná. Čilský jazdec si dáva pozor na štvrtého Viladomsa a robí všetko pre to, aby ho po zvyšok súťaže udržal za sebou. Za prvou päťkou jazdcov v sedle KTM sa v etape umiestnil minuloročný víťaz Olivier Pain jazdiaci na Yamahe, za ním nasledovalo ďalších sedem jazdcov na strojoch rakúskeho výrobcu.



Olivier Pain sa definitívne zbavil smoly z piatej etapy a tá si našla nové obete v podobe Bruna da Costu a Lucu Mancu. Kvôli technickým problémom prišli obaja o svoj náskok, da Costa zaostal za Painom o hodinu, Manca dokonca o viac ako dve. Olivier Pain sa vrátil na čelo štyristopäťdesiatok a tiež do prvej desiatky celkovo. Z výsledkov žiaľ vypadol český jazdec Marek Podlipný.

Bez prehnaných ambícií si etapu vychutnával Christian Califano: „Super etapa. Držal som sa Herve Theuriota a užili sme si skvelú jazdu dunami. Bol som nesmierne šťastný, že Cyril (Despres) sa vrátil na trať, aby ma počkal v cieli. Bolo to poriadne prekvapenie - šiel som rýchlosťou 120 km/h, čo je asi 120% mojich možností, keď som pri trati zbadal prízrak vo farbách Red Bullu. Bol to Cyril, prišiel sa pozrieť ako pozrieť, ako som zúročil lekcie, ktoré mi dal. Už len dva dni a dosiahnem svoj cieľ.“



V doteraz ôsmich odjazdených etapách zaznamenal Lionel Laine sedem víťazstiev a z prvého miesta medzi quadmi ho môže zosadiť už len absolútne zlyhanie jeho KTM. To Vladimír Marugov sa päťkrát ocitol na priečke najnižšej, v poslednej predvíkendovej etape však zažiaril druhým miestom. Na celkové poradie to však vplyv nemalo.

V kategórii automobilov sa po druhý raz z trojitého triumfu tešili v tíme X-Raid. Premiérové víťazstvo v súťaži vybojoval Leonid Novickij a svoju stratu na celkovo druhého Lavieilla znížil o desať minút. Druhý Guerlain Chicherit sa dokonca posunul o priečku vyššie, dve etapy pred koncom rally je na štvorke a na pódium mu chýba sedmnásť minút. Prvé miesto si stále s prehľadom drží Orlando Terranova. O dobrý výsledok a víťazstvo medzi vozmi s jednou poháňanou nápravou statočne bojujú dve buggy, žltá Pascala Thomassa je piata, modrá Jean-Louis Schlessera zas šiesta. Veľké sklamanie zažil Eric Vigouroux, profil deviatej etapy mal vyhovovať práve jeho trophy trucku Chevrolet. Znovu sa však objavili problémy s alternátorom, čo pre posádku znamenalo stratu pol hodiny a jednej priečku v celkovom poradí.



Kým T2 má svojho suverénneho favorita v osobe Artema Varencova, vo Wildcat trofeji neohrozene vedie Jerome Pelichet. Hneď za prvou desiatkou je Tunisan Ludovic Leloup, ktorý vo svojej Toyote sedí úplne sám, na dvadsiatej tretej priečke je zas jediná žena za volantom, jeho krajanka Hend Chaouch. V kategórii kamiónov nepatrne zvýšil svoj náskok Alain Coquelle.



V desiatej etape sa súťažný pelotón vydá smerom do Touzeru a má to byť najťažšia etapa celej rally. Navigácia, duny, pisty s piesočnými jazykmi, soliská, to všetko čaká na súťažiach pred tým, ako sa dostanú do cieľa v miestach, kde sa natáčali slávne Hviezdne vojny.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri