Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye OiLibya de Tunisie: 5. a 6. etapa - Saharský maratón

Tuesday, 28. 04. 2009 - 00:00, Michal Kostka   

Rallye OiLibya de Tunisie: 5. a 6. etapa - Saharský maratónRallye OiLibya de Tunisie: 5. etapa

Prvá polovica maratónskej etapy z Derj do Oubari, s dĺžkou 563 kilometrov najdlhšia etapa rally, sa prekvapujúco stala korisťou Christiana Lavieilla, zatiaľ čo v triede motocyklov si Despres pripísal už tretie etapové víťazstvo. Hoci po tejto mimoriadne náročnej etape doško k zmenám na predných priečkach, lídri priebežného poradia sa nezmenili. Orlando Terranova a Marc Coma povedú pelotón aj do druhej časti maratónskej dvojetapy.



Po dojazde do bivaku v Oubari nečakala na súťažiacich žiadna asistencia, všetky potrebné opravy museli posádky zvládnuť vlastnými silami. Typicky africká, náročná etapa poriadne preverila schopnosti jazdcov a možnosti strojov v piesočných dunách, aj v kamení. Priemerná rýchlosť bola pomerne nízka, časové rozdiely však narastali a to hlavne v kategórii automobilov.

Cyril Despres sa hneď po štarte pustil do stíhania Marca Comu a akonáhle sa dostal na jeho úroveň, takticky sa prispôsobil jeho tempu a v cieli ukrojil zo Španielovho náskoku štyri minúty. Ďalšie štyri mu ešte zostávajú, do Touzeru, cieľového mesta záverečnej etapy, je však stále ďaleko. Jeden z najlepších súkromníkov súčasnosti, Pal Anders Ullevalseter, sa opäť držal v popredí a skončil druhý pred priebežne vedúcim Comom. Lopez a Casteu nedokážu držať krok s favorizovanou dvojicou a ich strata sa navýšila o ďalších desať, resp. dvanásť minút.



O náročnosti etapy vypovedá aj množstvo pádov, pri ktorých sú práve motorkári tými najzranitelnejšími. Ludovic Boinnard si pri páde zlomil nohu, jeho účinkovanie na rally tak skončilo na palube vrtuľníka. Zlyhávali však nielen ľudia, ale aj stroje, mladý Jakub Przygonski sa kvôli mechanickej poruche so súťažou lúčil z piateho miesta. V štyristopäťdesiatkach sa menil líder, Olivier Pain stratil na trati viac než hodinu a v čele ho nahradil Luca Manca. Medzi quadmi sa do cieľa etapy v stanovenom čase dostali len Lionel Laine a Camelia Liparoti, vďaka čomu sa usadili na čele svojej klasifikácie. Tej doslova kraľuje Laine, pred druhou Cameliou Liparoti má náskok už piatich hodín.



Dosiaľ najväčšie prekvapenie súťaže má na svojom konte Christian Lavieille. Napriek defektu a zapadnutiu dokázal v nesmierne ťažkej etape zvíťaziť a posunul sa už na druhú priečku priebežného poradia. Nemenej nečakaný bol aj druhý najrýchlejší voz v cieli a tým bola žlto-modrá buggy Pascala Thomassa. Výsledné časy prvej trojice boli nesmierne tesné, tretí Orlando Terranova zaostal za Lavieillom len osemdesiatsedem sekúnd. Štvrtý Chicherit bol o desať minút pomalší a práve týchto desať minút mu momentálne chýba na druhú pozíciu celkovo. Od piateho miesta sa rozostupy medzi posádkami dramaticky zväčšujú, Leonid Novickij bol pomalší o takmer štyridsaťpäť minút a šiesty Jean-Louis Schlesser zaostal bez štyroch minút hodinu.



Výborne rozbehnutú súťaž prekazila Nicolasovi Misslinovi technická porucha, ktorá ho stála štyri hodiny a prepadu na ôsmu priečku celkovo už nezabránil. O čosi lepšie bol na tom Eric Vigouroux, hoci len relatívne. Oprava rozbitého alternátora ho zdržala „len“ na dve hodiny, na svojej deviatej priečke stráca na Misslina päť minút. Fantastický posun o desať priečok vpred zaznamenal sólo idúci Ludovic Leloup, ôsme miesto v etape ho dostalo až na záver prvej desiatky. Zo štyroch kamiónov v súťaži ani jeden neprešiel traťou v predpísanom čase, vo vedení sa udržal Alain Coquelle.

Šieste dejstvo Tuniskej rally uzavrie maratónsku dvojetapu 308 kilometrov dlhým meraným úsekom s cieľom v Bracku. Deväťdesiat percent trate vedie pieskom v ktorom sa sa ukrýva šesť jazier a ktoré nesmú ujsť pozornosti navigátorov. A samozrejme, naďalej sa jazdí bez asistencie.



Rallye OiLibya de Tunisie: 6. etapa

Prvá časť maratónskej etapy bola súťažiacimi napriek (alebo práve vďaka) svojej obtiažnosti prijatá priaznivo, jej druhá časť však musela byť zrušená. Počas noci sa zdvihla silná piesočná búrka, ktorá pretrvala až do rána a výrazne zťažovala viditeľnosť. Po konzultácii s posádkami sa organizátori rozhodli neutralizovať šiestu etapu, do bivaku v Bracku sa posádky presunuli miestnymi komunikáciami. Pre mnohých to bol vítaný oddych po náročnom včerajšku. Do cieľa piatej etapy sa nedostali dva motocykle a zopár áut, ktoré tak strávili noc v púšti. Aj o nich však bolo postarané, sám riaditeľ súťaže Stephane Clair, im priamo k vozidlám doniesol raňajky.

Neplánovaný deň voľna strávený oddychom a nevyhnutnými opravami predchádza ďalšej líbyjskej etape, ktorá na svojich štyroch stovkách kilometrov ponúkne nádherné prírodné scenérie.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri