Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye OiLibya de Tunisie: 2. etapa - Coma a Terranova preberajú vedenie

Saturday, 25. 04. 2009 - 00:05, Michal Kostka   

Rallye OiLibya de Tunisie: 2. etapa - Coma a Terranova preberajú vedenieDruhá etapa Tuniskej rally vedúca z Tunisu do Oued Mellah sa tešila priazni Slnka. Na programe dňa bol skrátený meraný úsek v dĺžke 60 kilometrov, technicky náročný, lemovaný kaktusmi a sťažený mnohými mlákami z predchádzajúcich dažďov. Krátka špeciálka nepriniesla mnoho problémov, poniektorí sa s kaktusmi zblížili viac ako by im bolo milé, vedúci jazdci trochu blúdili.



Do vedenia sa vďaka víťazstvu v etape dostal Marc Coma. Vsadil na rozvážnu jazdu a to mu prinieslo želaný zisk. Stratu však zaznamenal Cyril Despres a s mankom ôsmich minút sa prepadol na pozíciu číslo šestnásť. Blúdil tiež Olivier Pain, vďaka čomu prišiel o vedenie v triede do 450 cm3. Na vedúcom poste ho zaskočil taliansky jazdec Luca Manca, štvrtý najrýchlejší v etape. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili jazdci rumunského tímu Vectra Racing a veľkí favoriti na víťazstvo, David Casteu a Francisco Lopez. Do prvej desiatky sa vošli aj obaja poľskí zástupcovia, Jakub Przygonski a Jacek Czachor. Na dvanástom mieste v druhej etape figuroval jediný český zástupca Marek Podlipný. Jediná žena v jednej stope Virginie Premat sa v cieli objavila s prilbou vkusne ozdobenou kúskami kaktusu. V triede quadov si vedenie udržal Lionel Laine pred domácim Karimom Dilouom. O tretie miesto bojoval Vladimír Marugov s Cameliou Liparoti, šťastnejší bol ruský jazdec.



Súťaž automobilov sa zmenila na naháňačku vozidiel BMW. Po Chicheritovi bol v druhom dni na ťahu Orlando Terranova, druhý bol opäť Leonid Novickij. Rožky začal vystrkovať navrátilec Nicolas Misslin, svoje Mitsubishi pretlačil na tretie miesto s náskokom desiatich sekúnd na štvrtého Christiana Lavieilla. Za piatim Chicheritom hral svoju vyčkávaciu partiu skúsený lišiak Jean-Louis Schlesser. Ôsmy Eric Vigouroux bol svedkom „váľania sudov“ buggy Regisa Delahayeho. Jerome Pelichet bojujúci aj vo Wildcat Trophy, špeciálnej klasifikácii pre vozy Bowler (QT) Wildcat, nevedel počas celej špeciálky nájsť to správne tempo, jeho navigátorka Eugenie Decre si trať pochvaľovala. V triede T2 (produkčné vozidlá) sa na prvé miesto posunul Christian Barbier.



Spomedzi kamiónov bol najrýchlejší Renault Kerax trojice Coquelle-Becart-Lefevre, Fred Alard si udržal vedenie v triede Open.

Piatková tretia etapa naberie kurz k líbyjským hraniciam, cieľom bude Ras el Oued. Jej celková dĺžka je 365 kilometrov, z toho len deväť kilometrov pripadá na spojovací úsek. Na prevažne rýchlych úsekoch začne ku koncu pribúdať piesok, čo bude prvá predzvesť podoby nasledujúcich dní.

Nová kráska v meste
Medzi väčšinou známych vozidiel sa na štarte Tuniskej rally objavila aj jedna horúca novinka. Technoraid G-Tr je výsledkom niekoľkomesačnej práce tímu okolo Martiala Pautrata.

Atraktívna karoséria vyrobená z uhlíkových vlákien ukrýva mnohé komponenty použité z vozidiel Toyota. Napríklad štvorlitrový šesťvalec z modelu FJ ponúka výkon 275 konských síl, krútiaci moment je 420 Nm pri 3600 otáčkach za minútu. Z Toyoty je tiež 6-stupňová manuálna prevodovka, ktorá však môže byť na želanie nahradená prevodovkou sekvenčnou. Predné kolesá majú nezávislé zavesenie, zadná tuhá náprava je, ako inak, z proveniencie Toyoty. O ich odpruženie sa postarajú zdvojené tlmiče Öhlins PFP.



Pri konštrukcii sa vychádzalo z pravidiel FIA platných od roku 2010, potencionálni kupci sa teda o jeho súťažné nasadenie obávať nemusia. Pre individualistov, ktorí sa radi odlišujú ale v teréne sa necítia práve najlepšie, bude určená mestská verzia Urban Tough.

Prvé testy nového špeciálu prebehli začiatkom roka a v súčasnosti môžeme na Tuniskej rally sledovať ostré nasadenie G-Tr posádky Pascal Bourgeois/Patrick Prot.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri