Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye OiLibya de Tunisie: 10. etapa - Nečakaná dráma skrátila etapu

Saturday, 02. 05. 2009 - 18:59, Michal Kostka   

Rallye OiLibya de Tunisie: 10. etapa - Nečakaná dráma skrátila etapuZ oázy Ksar Ghilane smerom na Touzer vyrazili prví, tak ako zvyčajne, jazdci v jednej stope. Marc Coma, dychtivý po ďalšom znížení straty na vedúceho Despresa, vyrazil na trať s cieľom útočiť v maximálnej možnej miere. Na prvom kontrolnom bode bol o minútu rýchlejší ako francúzsky súper, šancu ešte výraznejšie znížiť jeho náskok však už nedostal. Rozbehnutá etapa bola totiž anulovaná kvôli ťažkej havárii Leonida Novického.



Víťaz predchádzajúcej etapy Leonid Novickij mal v úmysle zobrať Christianovi Lavieillovi druhé miesto celkovej klasifikácie. Svoju snahu však prehnal a už na jedenástom kilometri vo vysokej rýchlosti vyletel z trate a skončil v kotrmelcoch. Vozidlo bolo po havárii nepojazdné, dôležitejšie však bolo zaistiť rýchlu lekársku pomoc pre zranenú posádku. Všetky vozidlá, ktoré sa dostali k miestu nehody, okamžite zastavili a privolali pomoc. Jean-Paul Forthomme, Schlesserov navigátor, poskytol Leonidovi Novickému aj jeho navigátorovi Olegovi Tjupenkinovi okamžitú pomoc, obaja boli následne helikoptérou transportovaní do nemocnice v Djerbe. Po tejto nepríjmenej udalosti nemali ostatné posádky veľkú chuť pokračovať v súťaži, organizátori sa preto rozhodli etapu ukončiť. Do cieľa v Touzeri sa všetky vozidlá presunuli po ceste.



Marc Coma tak prišiel o jednu z mála možností eliminovať stratu, ktorú získal v ôsmej etape po problémoch s moussom. Posledná etapa s dvoma meranými úsekmi v celkovej dĺžke 154 kilometrov už neposkytuje dostatok času a priestoru na vymazanie štvorminútového manka. Despres by o prvenstvo mohol prísť len technickou alebo jazdeckou chybou. To isté platí aj pre triedu štyristopäťdesiatok, Olivier Pain má k dispozícii náskok dokonca 40 minút. Pre minuloročného víťaza však nebola rally vôbec jednoduchou či jednoznačnou záležitosťou.



Olivier Pain: „Štart do súťaže mi príliš nevyšiel, dlho mi trvalo kým som našiel tempo, potom prišli problémy s elektrikou, pády, blúdenie a to všetko v prvej polovici rally. Šiesta etapa bola zrušená, čo mi veľmi pomohlo a mohol som dať do poriadku svoj stroj. So stratou jeden a pol hodiny mi zostávalo jediné - ísť naplno a dúfať, že aj ostatní budú mať nejaké problémy. Za posledné tri dni som túto stratu výrazne znížil, včera mali Bruno da Costa aj Luca Manca výrazné problémy a to mi umožnilo vrátiť sa do čela s náskokom tridsať minút. Pred začiatkom rally bolo mojím hlavným cieľom vyhrať svoju triedu a to sa mi zatiaľ darí. Tiež som chcel skončiť v prvej päťke, momentálne som však deviaty. Zajtra si budem musieť dať veľký pozor, aby som sa vyhol nejakým komplikáciám, aj na tak krátkej špeciálke ako nás čaká zajtra, sa môže stať hocičo.“



Pred desiatou etapou si stanovil ‘Chaleco‘ Lopez jedinú úlohu - udržať za sebou Jordi Viladomsa. Nemohol však počítať s tým, že už po 134 kilometroch bude etapa neutralizovaná, vďaka čomu ho španielsky jazdec predstihol. V prvej desiatke sa udiala ešte jedna zmena, Bruno da Costa využil zaváhanie Fabrizia Mugnaioliho a pretlačil svoju Hondu na priečku číslo desať. V predposlednej etape sa Lionel Laine zachoval ako gentleman a prepustil víťazstvo Camelii Liparoti. Toto gesto si mohol s kľudom dovoliť, jeho náskok na čele klasifikácie quadov je desať a pol hodiny.



V triede Open už od štvrtej etapy pokračuje jediná zostávajúca posádka v zložení Lachaume/Malartre, a aj pre nich bola desiata etapa anulovaná. Nezasúťažili si ani kamióny, v čele naďalej zostáva Alain Coquelle.

Posledná etapa 27. ročníka Tuniskej rally je rozdelená do dvoch okruhov okolo Nefty a hoci má len 154 kilometrov, môže ešte zamiešať celkovým poradím. Trať bude rýchla a prevažne technická, ťavia tráva aj soliská budú znepríjemňovať posledné kilometre zostávajúcim súťažiacim.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri