Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rali TT Serras do Norte

Sunday, 29. 03. 2009 - 10:08, Michal Kostka   

Rali TT Serras do NortePortugalský cross country šampionát pokračoval druhým podnikom v predposledný marcový víkend (20.3.-21.3.). Rali TT Serras do Norte sa odohrala na severe Portugalska, v blízkosti mestečka Macedo de Cavaleiros, pár desiatok kilometrov od španielskych hraníc. Oproti prvému podujatiu sezóny zoznam štartujúcich mierne zoštíhlel, dvadsať štyri vozidiel na štarte sa však tiež nie je málo. O prvenstvo prišli bojovať rovnakí jazdci ako minule, menovite Filipe Campos a Miguel Barbosa (minulorčný víťaz) reprezentujúci tím X-Raid s vozmi BMW X3cc a proti nim „sám vojak v poli“ Carlos Sousa na Mitsubishi Racing Lancer. Umiestnenie v prvej päťke bolo ambíciou Bernarda Moniza da Maiu, tretieho zástupcu bavorskej značky. Mimoriadnej obľube sa na Pyrenejskom polostrove tešia vozy Mazda BT-50, súťažiace v rámci vlastnej trofeje ELF/Mazda. Jej minuloročný víťaz Bruno Oliveira tentoraz myslel nielen na ďalší triumf medzi svojimi súkmeňovcami, ale trúfal si zasiahnuť aj do bojov o popredné priečky v celkovej klasifikácii. Neľútostný súboj sa chystali zviesť aj posádky triedy T2, víťazstvo si nárokovali viacerí. Napríklad víťaz triedy z Rali TT Ervideira Nuno Matos (Isuzu D-Max), Adelio Machado (Toyota Land Cruiser), či Jorge Simões (Nissan Pathfinder).



Kým v našich končinách býva piatok zasvätený prebraniu vozidiel a občas aj prológu, čiperní Portugalci stihli absolvovať aj prvú rýchlostnú skúšku. Poradie, v akom sa na ňu posádky vydali, určili časy dosiahnuté na úvodnej, 5,4 kilometra dlhej super-špeciálke. V nej sa vedenia ujal Miguel Barbosa a udržal si ho do konca dňa. Najrýchlejší bol aj na prvom selektívnom úseku (SS1) s dĺžkou 36,5 kilometra, za ním sa usadil tímový kolega Filipe Campos. Minuloročný portugalský šampión Campos bol v súčte časov o štyri sekund rýchlejší než tretí Carlos Sousa. S priebehom dňa boli obaja spokojní, hoci museli na trati riešiť menšie problémy. Sousa stratil čas v mnohých zákrutách a zrýchleniach, Campos zas dokončil špeciálku bez bŕzd. V triede T2 prvý a celkovo deviaty bol Pedro Silva Nunes (Mitsubishi Pajero), s minimálnou stratou ho stíhali Nuno Matos a Adelio Machado. Jediným piatkovým odpadlíkom bol Tiago Avelar (Nissan Navara), ďalej pokračovalo dvadsať tri posádok.



Sobotná porcia kilometrov sa blížila k trom stovkám, pripravené boli dva merané úseky a každý sa šiel dvakrát. Začalo sa 140-kilometrovým úsekom (SS2) na ktorom bol najrýchlejší Filipe Campos a o pár sekúnd navýšil svoj náskok na Carlosa Sousu. Bola to však zároveň jeho labutia pieseň na súťaži. Počas prejazdu na SS4 sa objavili problémy s elektrikou, po ktorých BMW už nenaštartovalo a Campos odstúpil z prvého miesta. Jeho smola nahrala do kariet tímovému kolegovi Bernardovi Moniz da Maiovi. V súboji „bavorákov“ o druhú priečku ťahal za kratší koniec a podľahol Miguelovi Barbosovi, tretie miesto sa však zdalo byť isté. O tom, že to bolo nakoniec úplne inak, rozhodla opäť elektrika. Áno, dva z troch vozov BMW skončili kvôli rovnakej závade. Ich česť hájil už len Barbosa, ten však vôbec nestačil držať krok so Sousom. Čas strácal blúdeniami a aj kvôli technike a súťaž ukončil so stratou trinásť minút na víťaza. Carlos Sousa premenil dva štarty na dve víťazstvá a poistil si pozíciu lídra portugalského šampionátu. Vďaka problémom favorizovaných posádok sa až na pódium celkom nečakane prebojoval José Dinis Lucas s Mitsubishi Pajero. V „té-dvojkách“ sa na čele udržal Pedro Silva Nunes, prepadol sa však Nuno Matos. Neistá stávka na nové gumy mu nevyšla a opakované defekty ho zrazili až na predposlednú priečku celkového poradia. Svoju šnúru víťazstiev v ELF/Mazda trofeji dotiahol Bruno Oliveira už k číslu šesť a zostáva na jej čele.



Tretím podujatím portugalského šampionátu bude 18.-19. apríla Baja TT Terras d’el Rei.

Foto: Luís Marques, www.maistt.blogspot.com





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri