Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Premiéra prvého Slováka na juhoamerickom "Dakare" začína

Friday, 02. 01. 2009 - 00:00, Andrej Haverda   

Premiéra prvého Slováka na juhoamerickom Po vynechaní vlaňajška sa v roku 2009 opäť uskutoční Rallye Dakar, tentoraz však už nie na africkom kontinente. Pred rokom organizátori zrušili toto podujatie na poslednú chvíľu pre politickú nestabilitu v Afrike. Situácia sa stále neupokojila, takže preteky pre tento rok presunuli do Južnej Ameriky, kde bude mať premiéru v Argentíne a v Chile. Po piatkovom slávnostnom štarte v Buenos Aires čaká na jazdcov náročných 9578 km rozdelených do štrnástich etáp.



Na prestížnej rallye bude mať zastúpenie aj slovenský motoristický šport zásluhou 35-ročného motocyklistu Ivana Jakeša. Mechanika, sprievodcu a konzultanta mu bude robiť skúsený slovenský jazdec enduro Ján Hrehor, s ktorým Jakeš pred necelým rokom a pol v Chile štartoval vo farbách slovenského Trophy Teamu na Šesťdňovej medzinárodnej motocyklovej súťaži. V súťaži motocyklistov sa predstaví 235 jazdcov.
                                                                                                

Jakeš sa na začiatku decembra pripravoval na náročné vystúpenie netradične – na Myjave v bazéne s plavcom Ľubošom Križkom, ktorý v tom čase ladil svoju formu pred ME v krátkom bazéne v Rijeke. „Keďže som pol roka pre zranenie riadne netrénoval, v bazéne s Križkom to boli hotové galeje. Som však rád, že som prípravu s ním absolvoval. Počas Vianoc som si trochu oddýchol a po nich iba postupne dolaďoval formu a chystal sa najmä psychicky. V Chile a Argentíne to budú nervy od prvej etapy až po poslednú,“ predznamenal Jakeš. Jeho hlavným cieľom na Rallye Dakar 2009 bude dokončenie: „prežiť“ v poriadku a bez poruchy či zdravotných problémov a zranení takmer 10 000 kilometrov, ktoré organizátori vytýčili. Ak to dokáže, bude veľmi rád. Na Dakare totiž bude bojovať aj o svoj ďalší angažmán.
                                                                                                   

Jakeš vie, že najmä v Chile účastníkov čakajú minimálne štyri náročné púštne etapy. Preto jazdci českého tímu KM Racing, za ktorý jazdí, trénovali aj v Tunisku. „Ani len netušíme, čo nás v Argentíne vlastne čaká. Môžem sa spoľahnúť iba na svoje poznatky zo Šesťdňovej. Máme z dejiska len minimum správ. Špeciály, ktoré sme testovali v Tunisku, vyhovujú v afrických terénoch, ale nevieme, ako sa budú správať počas argentínskych etáp. O to viac, že pri plavbe loďou boli vystavené veľkej vlhkosti,“ pripomenul Jakeš.
                                                                                                 

Aktéri vytrvalostnej Rallye Dakar v Chile a Argentíne musia svoje jazdecké umenie predviesť počas 14 súťažných etáp najmä na takmer 5656 km rýchlostných skúšok. Slávnostný štart podujatia bol včera v Buenos Aires, kde účastníkov rallye privítajú aj v cieli 18. januára. Najdlhšia etapa tohto juhoamerického adrenalínového dobrodružstva bude mať 837 kilometrov, najkratšia 488 kilometrov.

Foto: KM Racing Team, davidpabiska.cz





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri