Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Predstavujeme trate liptovskej súťaže

Tuesday, 15. 10. 2024 - 20:41, Public relations   

Predstavujeme trate liptovskej súťaže

Rovných sedemdesiatštyri ostrých kilometrov a body s koeficientom štyri čakajú už o týždeň na súťažné posádky 12. ročníka Rally Liptov 2024, štartujúce v rámci Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v rally.

Oproti vlaňajšku prešla liptovská súťaž výraznou obmenou a jej zaradenie do najvyššej úrovne slovenských automobilových súťaží so sebou prinieslo aj zvýšenú náročnosť meraných úsekov. Na posádky tentoraz čakajú tri merané úseky z ktorých najdlhší (Huty) meria vyzývavých devätnásť kilometrov. Výrazne kratší je úsek zvaný Osádka, ktorý meria necelých deväť kilometrov a „malou čerešničkou“ je z predošlých ročníkov dobre známy štvorkilometrový úsek Bežan. Súťaž je rozdelená do troch sekcií, pričom v tej záverečnej bude absentovať úsek Huty. Spolu s prejazdami merajú trate 12. ročníka Rally Liptov 312 kilometrov.

celkova-mapa-final.jpg

Súťaž odštartuje v sobotu ráno (26. októbra 2024) z Demänovskej Doliny cez Liptovský Mikuláš v smere na Liptovské Matiašovce. Práve tu začína úvodná rýchlostná skúška HUTY. Štartuje sa z vedľajšej cesty a následne sa odbočuje cez nespevnený povrch na hlavnú cestu. Trať pokračuje stúpaním cez niekoľko retardérov, prejazdov a cez odpočívadlá až na najvyšší bod tohto úseku, ktorým je sedlo Holica. Odtiaľ RS pokračuje dolu kopcom až po obec Huty. Nasleduje séria niekoľkých horizontov až do cieľa, ktorý sa nachádza pred dedinou Veľké Borové. Celková dĺžka meraného úseku HUTY je 19,00 km, s prevýšením 425 metrov. Ereska sa jazdí na asfalte rôznej úrovne kvality. Úsek sa pôjde dvakrát. HUTY 1 otvoria prvú sekciu a HUTY 2 sa pôjdu v úvode druhej sekcie.

mapa-huty-final.jpg

Po prvom úseku nasleduje 34 km prejazd v smere Dlhá nad Oravou, Dolný Kubín a Leštiny. Na začiatku dediny Leštiny štartuje druhý meraný úsek OSÁDKA. Po štarte nasleduje séria rýchlych zákrut až do obce Osádka, kde sa nachádza zaujímavé odbočenie medzi domy. Odtiaľ rýchlostná skúška pokračuje prudko do kopca, cez niekoľko ostrých zákrut, až po najvyšší bod tejto eresky - Vrchvartu. Stadiaľ trať pokračuje rýchlymi pasážami až pred obec Lúčky, kde sa nachádza cieľ meraného úseku. Celková dĺžka rýchlostnej skúšky OSÁDKA je 8,30 km, s prevýšením 220 metrov. Jazdí sa na asfalte rôznej kvality. Tento úsek sa pôjde vo všetkých troch sekciách.

mapa-osadka-final.jpg

Tretím úsekom je rýchlostná skúška BEŽAN. Tá uzatvára všetky tri sekcie, a na záver sa v rámci MSR pôjde aj ako extra bodovaná Power Stage. Prejazd z Osádky je 12,5 km v smere na Liptovské Sliače. Úsek štartuje v Nižnom Sliači na konci ulice Záhumnie, odkiaľ stúpa až na vrch Kostolnej hory,  kde sa nachádza pravouhlá zákruta. Odtiaľ ereska pokračuje na najvyšší bod tohto meraného úseku, ktorým je vrch Bežan. Tam sa nachádza aj retardér. Trať potom klesá smerom ku hnojisku kde sa nachádza ďalšia pravouhlá zákruta, cez nespevnený povrch, a stade pokračuje v klesaní do „esíčka“. Nasleduje rýchly úsek až do cieľa, ktorý sa nachádza na mostíku smerom k ulici „Na Bežan“. Celková dĺžka rýchlostnej skúšky je 3,70 km, s prevýšením 140 metrov. Úsek má asfaltový povrch rôznej kvality a nespevneným povrchom. Po tomto úseku nasleduje prejazd do servisu vzdialeného 33,5 km.

mapa-bezan-final.jpg

V rovnakom slede sa jazdí aj druhá sekcia, no posádky štartujúce v MSR / MMSR, RRP, RL a STRHP na jej konci absolvujú servis v Ružomberku (umiestnený v areáli spoločnosti Mondi SCP). Odtiaľ vyštartujú do tretej sekcie, ktorá začína meraným úsekom OSÁDKY 3 a končí rýchlostnou skúškou BEŽAN 3. Posádky sa riadia príslušným harmonogramom v jednotlivých kategóriách. 

bezpecnost-rally.png

V najbližších dňoch vám jednotlivé úseky predstavíme aj na on-boardoch na našich sociálnych sieťach RALLY LIPTOV na Facebooku a Instagrame. Interaktívne mapy tratí aktuálneho ročníka Rally Liptov 2024 nájdete, ak kliknete na tento link. 

logo2024liptov.jpg

Na záver chceme upozorniť, že automobilový šport je nebezpečný. Prosíme preto všetkých, aby rešpektovali a dodržiavali pokyny usporiadateľov. Je to v záujme ich vlastnej bezpečnosti.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri