Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Solberg: „Pokiaľ budem mať auto, pôjdem absolútne šialene naplno!“

Friday, 17. 12. 2010 - 01:36, Katarína Ďurecová   

Solberg: „Pokiaľ budem mať auto, pôjdem absolútne šialene naplno!“

Britský server crash.net pripravil veľký rozhovor s Petterom Solbergom. Solberg sa v ňom rozhovoril o sezóne 2010, o nadchádzajúcej sezóne 2011 a o tom, čo bude robiť ak sa mu nepodarí zohnať miesto vo WRC a taktiež aj o IRC a najmä o Rally Monte Carlo, ktorú Petter absolvuje s tímom Peugeotu.

Petter, gratulujeme k vynikajúcemu roku, server crash.net vás nedávno ohodnotil ako najlepšieho jazdca rally pre rok 2010. Čo pre vás takéto ocenenie znamená?
Petter Solberg:
„Znamená to pre mňa veľa, je pekné získať ocenenie za všetko, čím sme si tento rok prešli. Snažíme sa posúvať naše hranice a pre mňa osobne je to veľmi dobrá vec."

Monica Parisotto;solberg_p_sv__4852.jpg

To, čo ste dosiahol túto sezónu je mimoriadne - tretie miesto v šampionáte jazdcov a osem pódiových umiestnení. Mysleli ste si, že by ste mohli niečo také dokázať na začiatku sezóny?
Petter Solberg:
„Ak mám byť úprimný, tak viem, že sme súkromný tím, máme malý rozpočet a iba dve autá - ak by sme utreli nejakú veľkú haváriu, tak by pre mňa to pre mňa znamenalo koniec šampionátu pre túto sezónu. Ale taktiež viem, že mám dostatočnú rýchlosť na to, aby som to dokázal (dostať sa na pódium). Nikdy by som sa nepostavil na štart, keby som vedel, že bojovať o pódium nie je možné. Každý, dokonca aj môj inžinier Francois-Xavier Demasion, vravel, že to bude veľmi náročné. Ale ja som povedal, že poďme to skúsiť a ak to môžeme dosiahnuť a dokázať, tak to znamená, že všetko je možné."

Keď sa pozriete spať na rok 2010, ktorý moment by ste vyzdvihol?
Petter Solberg:
„Tam, kde to všetko začalo - v Mexiku. Získali sme tam naše prvé pódium z ôsmich a bolo to veľmi špeciálne. Ale všetky ostatné rally boli dobré, s výnimkou Švédska. Na Novom Zélande sme mali obrovskú šancu vyhrať, ako na veľa ďalších rally. Ale všetko to má čo to dočinenia so stratégiou a politikou - veď viete, ako to je. Rally Veľkej Británie bola zrejme jedna z tých lepších, Španielsko bolo taktiež mimoriadne."

Vladislav Maschl;img-3123-1.jpg

Po portugalskej rally ste vymenili spolujazdca. Ako ste spokojný s Chrisom Pattersonom? Chýba vám Phil Mills?
Petter Solberg:
„Samozrejme, že mi Phil chýba. Ale práca, ktorú Chris odvádza je neuveriteľná. Je to veľmi šikovný chlapík a svoju prácu robí poctivo. Do všetkého musí vložiť veľa námahy a úsilia. Som perfekcionista a chcem, aby všetko bolo v poriadku. Ale Chris odvádza veľmi dobrú robotu a tým, čo zatiaľ urobil ma ohromil."

Ak som správne pochopil, posledné štarty vo WRC ste si museli platiť z vlastného vrecka. Aké ťažké je viesť svoj vlastný tím?
Petter Solberg:
„Ako som už vravel, nikdy neviete, ako to nakoniec dopadne s rozpočtom. Keď s niečím začnete, musíte to dokončiť. Bola to ťažká práca a moc času doma som si neužil. Teraz je to to isté a ešte iba uvidíme ako to všetko bude v sezóne 2011. Stále nemám nič potvrdené, teda okrem jednej rally, ktorú absolvujem s Peugeotom v IRC. Je dobré byť si istý aspoň niečim."

Ako ste vravel, chystáte sa štartovať na Rally Monte Carlo s Peugeotom 207 S2000. Tešíte sa?
Petter Solberg:
„Veľmi. Milujem jazdenie a taktiež dúfam, že mi to pomôže s mojou pozíciou v Citroene. Je to ťažká rally. Ale bude dobré dostať sa do rytmu s týmto druhom auta a prevodovky a naučiť sa jazdiť s menším výkonom. Je to menšie auto a budeme štartovať na pneumatikách Michelin. Na tejto rally budeme vlastne jazdiť päť dní a pre mňa je dôležité najazdiť nejaké kilometre pred štartom sezóny WRC, ak teda budem mať všetko dohodnuté a budem schopný štartovať."

Martin Trenkler;_k_82180.jpg

Vyzerá to, že na Rally Monte Carlo sa zídu veľmi silní jazdci. Čo si myslíte, že tam môžete dosiahnuť?
Petter Solberg:
„Celý rok som bol na asfalte rýchly a bojoval som zo Sébastienom Loebom na každej rally. Môžem dosiahnuť všetko, čo budem chcieť a Peugeot chce vyhrať. Budem jazdiť ako obvykle a pôjdem naplno. Ale taktiež budem počas celej rally trošku rozmýšľať nad stratégiou, pretože táto rally je veľmi zradná."

Čo si myslíte o IRC?
Petter Solberg:
„Je to dobrý šampionát, dobrý systém. Pre Rally Monte Carlo robia výbornú publicitu - priamy prenos v televízii a veci okolo toho. Robia to skutočne dobre. Ale hlavnou prioritou pre mňa je WRC - WRC je najvyššia kategória, proste to tak je."

Môžete nám povedať niečo bližšie o vašich plánoch pre sezónu 2011?
Petter Solberg:
„Zatiaľ ešte nič nemám. Pracujem na tom. Dúfam, že v tom krátkom čase, ktorý máme, dáme všetko dokopy. Chcem všetko vyriešiť čo najskôr. Ale ešte nemám podpísané zmluvy zo sponzormi a ani ešte nemám všetko pokope. Ale snažím sa ako len môžem. Nebojte sa, pracujem na tom naplno."

Václav Fiala;img-4240.jpg

Posledné dva roky ste strávil s Citroenom. Je juniorský tím Citroenu stále možnosťou pre vás, ako sa povráva?
Petter Solberg:
„Pokiaľ by som bol s Citroem Junior Teamom, tak oni by museli byť zodpovední za úplne všetko. Nemôžem len tak priviesť svojich sponzorov, pokiaľ názov tímu nie je Petter Solberg World Rally Team. Takže v prípade, že by som jazdil za Citroen Junior Team, všetko čo z toho bude pôjde im a tým pádom by mali za všetko platiť. Je to veľmi zložitá a zradná situácia."

A čo Ford a Mini? Je to tiež možnosť?
Petter Solberg:
„Stať sa môže čokoľvek. Úprimne, som otvorený čomukoľvek. Pár krát som sa rozprával s Malcolmom Wilsonom, ale nedostal som od nich žiadnu konkrétnu ponuku, takže je ťažké jednať s nimi ďalej. Musím proste pracovať na svojich veciach, pokračovať vo svojej stratégii a pokúsiť sa s Citroenom nájsť riešenie."

Objavili sa nejaké správy o tom, že si na sezónu odskočíte do okruhových pretekov. Je to stále pre vás možnosť?
Petter Solberg:
„Áno, pokiaľ sa mi nepodarí dať dokopy celú sezónu, všetko plánovanie, mať možnosť bojovať o víťazstvá a zabezpečiť rozpočet. Potom nebudem mať inú možnosť, tak to proste je. Je to pomerne jednoduché - pokiaľ sa vám nepodarí dať niečo do kopy, tak budete robiť niečo iné tam, kde vás chcú. A na isto viem, že ma chcú v Le Mans. Zaujímalo sa o mňa pár tímov GT. To znie a vyzerá ľahšie a lepšie. Možno odídem do Ameriky - to je ďalšia z možností. Úprimne - pokúsim sa byť vo WRC a ak to nepôjde, tak uvidíme."

Vladislav Maschl;img-0956.jpg

Éra súčasných WRC áut skončila Veľkou Britániou. Kde si myslíte, že sa šport uberá pre rok 2011 a čo si myslíte o novej generácii áut?
Petter Solberg: „Myslím si, že uvidíme dobrý a tesný súboj medzi konštruktérmi. Pre ďalších konštruktérov je ľahšie vstúpiť do WRC kvôli zmenám pravidiel. Menšie autá sú dobrý nápad. Ale myslím, že zase až tak veľký rozdiel to nebude - stále rovnako dobré na pohľad. A nebojte sa, pokiaľ budem mať auto, pôjdem absolútne šialene naplno! Uvidíte, čo je to atak!"



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri