Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Penske kúpil ovál v Indianapolis!

Tuesday, 05. 11. 2019 - 15:19, Ľuboš Kašický   

Penske kúpil ovál v Indianapolis!

Šokujúca, no povzbudivá správa preletela začiatkom týždňa automobilovým športom na celom svete. Slávny ovál „Starej tehelne“ má nového majiteľa!

 

 

Pondelok 4.novembra 2019 sa zapíše do svetovej histórie automobilového športu mimoriadnou udalosťou, ktorá sa odohrala v „Starej tehelni“ v Indianapolis. Najstarší automobilový autodróm sveta, kde sa prvé preteky konali už v roku 1909, dostal po dlhých rokoch nového majiteľa. Tým štvrtým v poradí sa stala firma Rogera Penskeho, Penske Corporation a jej dcérska spoločnosť Penske Entertainment.

indianapolis-motor-speedway.jpg

Okruh v Indianapolise postavil po vzore anglických dostihových arén (a prvého okruhu v Brooklands) v roku 1908 Carl Fisher spolu s Jamesom Allisonom, Arthurom Newbym a Frankom Wheelerom (spolu založili spoločnosť Indianapolis Motor Speedway). Štvorkilometrový (2,5 míle) ovál vysypali drveným kameňom a zaliali dechtom. Prvé preteky sa jazdili v roku 1909, no pre nehody sa pristúpilo k zmene povrchu. Celý okruh vyskladali z tehál a odvtedy sa nesie aj názov „Stará tehelňa“. Dnes už je trať s moderným asfaltom, no na pripomienku histórie je na štarte metrový pás vyložený z tehál.

indianapolis-motor-speedway-1909.jpg

Najslávnejšie preteky a zároveň najstaršie na svete – 500 míľ v Indianapolis – sa jazdia od roku 1911. V roku 1926 sa Fisher a Allison dohodli na predaji spoločnosti leteckému pilotovi a automobilovému nadšencovi Edwardovi Rickenbackerovi, ktorý vlastnil Starú tehelňu od roku 1927 do roku 1945, kedy ju predal rodine Hulmanovcov (Antonovi Hulmanovi juniorovi). Po 74 rokoch sa teda rodina Hulman rozhodla definitívne Starú tehelňu predať. A nemohla si vybrať lepšieho kupca, ako „amerického Enza Ferrari“ Rogera Penske (82 r.). Tento legendárny pretekár, konštruktér, majiteľ tímu, ktorý vyhral najviac 500-míľovie k v Indianpolis (18x) je najlepšou garanciou budúcnosti slávneho okruhu, kde sa jazdí nielen IndyCar, ale aj NASCAR a svojho času aj F1. Ktovie, možno sa s Penskem, ktorý v 70-tych rokoch viedol vlastný tím F1, vráti na oval aj kráľovská disciplína autošportu – Formula jedna.

low-jdc-indy500-0475.jpg

„Moja vášeň pre pretekanie začala práve tu, na Starej tehelni, keď som v roku 1951 videl preteky INDY 500 s mojim otcom,“ vyznal sa Roger Penske. „Mám veľký rešpekt a porozumenie pre históriu a tradíciu Speedway. Ďakujem rodine Hulmanovcov, že budovali roky túto tradíciu a pre mňa a moju formu bude veľkou cťou v tejto tradícii pokračovať.“

penske-receives-medal-of-freedom.jpg

„Som veľmi rád, že môžem tradíciu Indianapolis Motor Speedway odovzdať do rúk práve Rogerovi Penskemu,“ povedal Tony Hulman, predseda Hulman & Company. „Roger Penske a Penske Corp sa stávajú štvrtými majiteľmi kultového okruhu a myslím si, že niet nikoho kvalifikovanejšieho a schopnejšieho viesť túto spoločnosť do budúcnosti.“ Celú transakciu teraz ešte musí schváliť americký protimonopolný orgán, aby kúpa nadobudla definitívnu platnosť.

low-jdc-indy500-0333-a.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri