Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Oravčania a Liptáčka sa vybrali zdolať kopec v Ožďanoch

Friday, 21. 06. 2024 - 14:54, Miroslav Majláth   

Oravčania a Liptáčka sa vybrali zdolať kopec v Ožďanoch

Štvorica jazdcov, traja Oravčania a jedna Liptáčka sa vybrali na podujatie XII. Oždianske serpentíny 2024. Ale iba jeden z nich trať poznal z minulosti.

 

T. Szabosi;jm1a6646-3.jpg

Michal Krížo, tridsaťštyri ročný Oravčan z Trstenej, sa v priebehu minuloročnej sezóny predstavil prvýkrát v rámci Slovenského kopcového pohára. A vôbec si medzi ostrieľanými jazdcami neviedol zle. Dôkazom bolo absolútne presvedčivé víťazstvo v triede NP2, keď nazbieral takmer o sto percent viac bodov ako jeho prenasledovateľ.

T. Szabosi;jm1a6649-2.jpg

V tohtoročnej sezóne Michal postúpil do Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu, kde spoločne so svojou Hondou Civic EK K20 bojuje o body v rámci triedy 5b. Inak tomu nebolo ani v rámci XII. Oždianskych serpentín 2024, kde Michal dojazdil najskôr v sobotu na prvom mieste a v nedeľu mu po súčte oboch súťažných jázd patrilo druhé miesto.

T. Szabosi;jm1a7689-1.jpg

„V sobotu som skončil prvý, aj keď som o tom paradoxne nerozhodol ja, ale Kamil Švec, ktorý trafil retardér a dostal za to penalizáciu. V nedeľu som sa jeho továrenskému špeciálu s mojou garážovou Hondou už začal trochu približovať, ale robil som zbytočné chyby. Najskôr v prvej ostrej som zle zaradil, v druhej som zase šiel až do retardéru so zatiahnutou ručnou brzdou a navyše v poslednej zákrute som zase zle zaradil. V súčte časov bolo medzi nami nakoniec tri celé sedem desatín rozdiel, čo keby neboli tieto chyby by sme boli asi veľmi tesne pri sebe. Ale nevadí, chybami sa človek učí. Podujatie bolo dobre zorganizované, jediné čo sa organizátorovi nepodarilo boli tie štamperlíky namiesto pohárov, ale to už nechcem zbytočne rozmazávať,“ Zhodnotil Michal Krížo po pretekoch.

T. Szabosi;20240614-172214.jpg

Ďalším Oravčanom na štarte pretekov bol Michal Bomba, jazdiaci na vozidle Honda Civic TypeR bojujúci o body v rámci triedy NP3 v Slovenskom kopcovom pohári. Tridsaťštyri ročný Michal pochádzajúci z Dolného Kubína do kolotoča kopcových pretekov naskočil iba v tohtoročnej sezóne a po debute na Slovakia Ringu a pretekoch v Ústí nad Orlicí ho v Ožďanoch čakali iba tretie preteky v kariére. Žiaľ, nakoniec odjazdil iba jeden sobotňajší tréning, v tom druhom mu totiž doslova vybuchol motor.

T. Szabosi;20240614-172225.jpg

„Som veľmi sklamaný. Na Slovakia Ringu mi pretekanie zachutilo a tak som sa už nevedel dočkať Oždianských serpentín. Trať sa mi veľmi páčila a pomaly som sa vďaka radám Michala Kríža dostával aj do jazdeckého tempa. Do toho žiaľ prišiel ten motor. Verím, že sa nám podarí opraviť auto a stihnúť nasledujúce preteky v Čiernom Balogu,“ povedal smutný Michal Bomba.

T. Szabosi;jm1a6278-1.jpg

Na začiatku sme spomínali troch jazdcov a jednu jazdkyňu, ktorí si neoficiálne hovoria MKars Racing. Zatiaľ sme predstavili iba dvoch, keďže zvyšná dvojica sa pretekov zúčastnila v úlohe predjazdcov s vozidlami BMW. Keďže dámy majú prednosť, tak najskôr dajme reč Simone Močaryovej, ktorej BMW vozil označenie P7.

T. Szabosi;jm1a8320.jpg

„Ožďany boli pre mňa prvá skúsenosť s traťou do vrchu a zamilovala som si to. Beriem to ako novú skúsenosť a spoznávanie seba aj vozidla v inom štýle jazdenia a úprimne, priťahuje ma to ako magnet a to aj napriek tomu, že auto nie je prispôsobené podobným tratiam. Technika fungovala až na pár drobností perfektne, čo je základom k zúčastneniu sa ďalších pretekov do vrchu v pozícií predjazdca, nadobúdaniu potrebných skúseností a cenných kilometrov do budúcna,“ zhrnula svoje skúsenosti dvadsaťsedem ročná Simona Močaryová.

T. Szabosi;jm1a6358-1.jpg

V rovnakej úlohe predjazdca, v tomto prípade s označením P8 sa predstavil aj ďalší Oravčan z Trstenej, tridsaťjeden ročný František Tekeľ.

T. Szabosi;jm1a7022.jpg

„Ožďany boli veľmi dobrá skúsenosť. Trať bola pre mňa zaujímavá, sú na nej naozaj pekné zákruty, ktoré som si bohužiaľ naplno neužil, keďže ma od začiatku trápili  problémy s brzdami a následne aj s motorom. Verím ale, že sa nám čoskoro podarí odstrániť tieto problémy a rád by som si vyskúšal aj ďalšie kopcové preteky,“ doplnil Fero Tekeľ.

T. Szabosi;jm1a7946.jpg

Ďalšími pretekmi započítavanými do tohtoročných seriálov Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu, ako aj Slovenský kopcový pohár bude podujatie ÚAMK Brezno – Čierny Balog 2024, ktoré sa bude konať počas prvého júlového víkendu.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri