Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Okolo sveta na palivové články

Thursday, 10. 02. 2011 - 06:38, Ivan Václavík   

 Okolo sveta na palivové články

Prvú cestu okolo sveta pod názvom F-CELL World Drive absolvujú tri sériovo vyrábané Mercedesy B F-CELL s elektrickým pohonom na palivové články. Jazdu načasovali k 125. výročiu vynálezu automobilu (v roku 1886). Symbolicky ju odštartovala nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a Dieter Zetsche, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler.

mercedes-f-cell-5533g.jpg

Expedícia okolo sveta je symbolicky rozvrhnutá na 125 dní, vedie cez štyri kontinenty a 14 krajín. Okrem iného zahŕňa prejazd cez Paríž, Barcelonu, Madrid, Lisabon, Los Angeles, Vancouver, Sydney, Šanghaj, Peking, Alama Atu, Moskvu, Petrohrad, Oslo a Štokholm.

mercedes-f-cell-5531g.jpg

Jazda troch automobilov, ktoré neprodukujú žiadne emisie, má preukázať zrelosť a každodennú využiteľnosť vozidiel na palivové články v najrôznejších cestných a klimatických podmienkach, a to aj na dlhých trasách. Zároveň chce podnietiť výstavbu pre ne nevyhnutnej plošnej infraštruktúry špeciálnych čerpacích staníc.

mercedes-f-cell-5535g.jpg

„Táto dosiaľ jedinečná cesta okolo sveta s vozidlami na palivové články, ktoré sú použiteľné pre bežného užívateľa, opäť raz dokazuje, že máme dostatok priekopníckeho ducha na ďalších najmenej 125 rokov inovácií," uviedol pri štarte na unikátnu prvú jazdu sériových vozidiel na palivové články okolo sveta a súčasne pri príležitosti 125. výročia vynálezu automobilu Dieter Zetsche.

mercedes-f-cell-5540g.jpg

Pripomeňme si, že v januári 1886 nahlásil Carl Benz svoj patent č. 37435 na trojkolesové „vozidlo s prevádzkou na spaľovací motor" a osadil tak prvý míľnik pre úplne novú formu mobility. V rovnaký deň o 125 rokov neskôr - 29. januára 2011 - berie spoločnosť Daimler AG tento dátum nielen ako pohnútku pre pohľad do minulosti a ozrejmenie míľnikov vývoja automobilov, ale aj na poskytnutie konkrétneho pohľadu do budúcnosti mobility.

Pretekári tímu F1 Mercedes-Benz - Michael Schumacher, Nico Rosberg a David Coulthard - vyviezli na pódium tri Mercedesy triedy B F-CELL, určené na cestu okolo sveta. Náročnú akciu odštartovali v Stuttgarte 30. januára 2011 smerom na juh, cez Paríž, Barcelonu a Madrid, až do portugalského hlavného mesta Lisabonu. Automobily tam opustia európsku pôdu a lietadlom budú pokračovať v ceste na východ USA.

mercedes-f-cell-5545g.jpg

Z Fort Lauderdale na Floride vedie trasa krížom cez severoamerický kontinent pozdĺž Mexického zálivu na západ až do Los Angeles v Kalifornii. Pozdĺž západného pobrežia USA potom bude trasa F-CELL World Drive pokračovať na sever, až trio zelených automobilov konečne dorazí do Vancouveru v Kanade. Po približne mesačnej jazde a vyše 7 500 kilometroch opustia vozidlá Severnú Ameriku a v ceste budú pokračovať na východe Austrálie.

Zo Sydney pôjdu vyše 5 000 kilometrov do Perthu - pozdĺž južného pobrežia piateho kontinentu, s medzizastávkami v Melbourne a Adelaide. Posledný transfer medzi kontinentmi privedie na ceste okolo sveta tím F-CELL World Drive konečne na ázijský kontinent, do Šanghaja v Číne.

Cez čínske hlavné mesto Peking, kazašské mestá Alma Ata a Astana prejdú vozidlá na palivové články až do Moskvy a cez euro-ázijský kontinent meria trasa vyše 10 000 kilometrov. V roku 2006 už prešlo 33 vozidiel Mercedes-Benz triedy E cez tieto regióny v rámci projektu „E-Class Experience" - avšak v opačnom smere z Paríža do Pekingu. Trasa je teda pre značku Mercedes-Benz dobre známa...

mercedes-f-cell-5552g.jpg

V poslednej etape povedie úsek cez severnú Európu. Z Petrohradu v Rusku sa pôjde cez Fínsko do švédskeho hlavného mesta Stockholm. Súčasťou trasy je aj nórske Oslo a napokon F-Cell World Drive ukončí svoju púť cez Dánsko s návratom do Nemecka, kde sa plánuje zastávka ešte v Hamburgu. Celá akcia sa skončí v júni 2011 v Stuttgarte.

mercedes-f-cell-5548g.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri