Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Nový Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI

Tuesday, 19. 02. 2013 - 09:48, Martin Trenkler   

Nový Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI

• Najmodernejší motor 1.6 CDTI ECOTEC novej generácie je najčistejším naftovým motorom v histórii značky Opel
• Výkonný a úsporný: Krútiaci moment 320 Nm ale spotreba iba 4,1 litra/100 km (109 g/km CO2 )
• Spĺňa emisnú normu Euro 6 vďaka technológii selektívnej katalytickej redukcie (SCR)
• Premiéra bude už v Ženeve

Na ženevskom autosalóne (7.-17. marca 2013) Opel predstaví v modelovom rade Zafira Tourer svoj naftový motor novej generácie 1.6 CDTI ECOTEC. Tento nový motor je najčistejším naftovým motorom v histórii značky Opel. Agregát vybavený technológiou selektívnej katalytickej redukcie „Blue Injection" SCR značky Opel už dnes spĺňa prísne limity budúcej emisnej normy Euro 6. Motor 1.6 CDTI ECOTEC novej generácie dosahuje výkon 100 kW (136 k) a maximálny krútiaci moment 320 Nm, pričom vyniká nízkou spotrebou paliva a emisiami. Zafira Tourer 1.6 CDTI ECOTEC spotrebuje iba 4,1 l/100 km, čo zodpovedá emisii CO2 109 g/km. Nijaký iný kompaktný van na trhu neposkytuje takú pôsobivú kombináciu vysokého krútiaceho momentu a výkonu (s maximálnou rýchlosťou 193 km/h) a priaznivej spotreby paliva. Najmodernejší naftový štvorvalec Opel s objemom 1,6 litra je etalónom nielen v oblasti merného výkonu a merného krútiaceho momentu, ale aj v oblasti kultúry behu so zvlášť nízkou úrovňou hlučnosti a vibrácií.

opel-1-6-cdti-ecotec-100-kw.jpg

Nový motor 1.6 CDTI ECOTEC bol kompletne vyvinutý expertmi GM v centrách v Turíne, Rüsselsheimu a USA. Motor 1.6 CDTI ECOTEC ďalej zväčšuje širokú ponuku motorov pre Opel Zafira Tourer. V súčasnosti obsahuje päť naftových motorov - vrátane nového špičkového agregátu 2.0 CDTI BiTurbo s výkonom 143 kW (195 k) - a štyri benzínové motory, ako aj prepĺňané motory na skvapalnený ropný plyn LPG a stlačený zemný plyn CNG. Táto zvlášť široká ponuka vychádza v ústrety širokej škále požiadaviek a preferencií zákazníkov. „Opel do úspešného modelového radu Zafira Tourer ďalej dopĺňa novú a vzrušujúcu technológiu vyvinutú v Nemecku," povedal Mike Ableson, člen predstavenstva Opel a viceprezident GM Europe pre vývoj. „Náš motor 1.6 CDTI ECOTEC novej generácie je nielen najčistejším naftovým motorom v histórii značky Opel, ale opäť raz pozdvihuje náš model Zafira Tourer na novú úroveň. Neexistuje nijaký iný automobil, ktorý poskytuje takú perfektnú kombináciu vysokého výkonu, pôsobivej spotreby paliva, vynikajúcej kultúry behu a špičkovej kvality v sedemmiestnom vyhotovení."

Mnohými cenami ovenčený OpelZafiraTourer - najnovšie držiteľ titulu ‘Zlatý volant 2012' od čitateľov európskych motoristických magazínov - kombinuje interiér kabíny premium s najmodernejšími technológiami zvyšujúcimi bezpečnosť a komfort, z ktorých niektoré sú jedinečné v segmente. K týmto technickým lahôdkam patrí mechatronický podvozok FlexRide, kamera OpelEye druhej generácie, adaptívne reflektory AFL+ a panoramatické strešné okno, zaplavujúce kabínu prirodzeným svetlom. Neobyčajnú flexibilitu kabíny modelu Zafira Tourer zabezpečuje systém siedmich sedadiel Flex7 novej generácie, ktorý umožňuje usporiadať sedadlá na spôsob lóže, čo vytvára mimoriadny priestor pre pasažierov sediacich na sedadlách v druhom rade.

1.6 CDTI ECOTEC - kultúra behu, výkon a environmentálna kompatibilita na špičke triedy
Nový motor 1.6 CDTI ECOTEC, vybavený uzavretým okruhom regulácie spaľovania zmesi a hliníkovým blokom, ktorý na ženevskom autosalóne debutuje v modelovom rade Zafira Tourer, nahrádza doterajší motor 1.7 CDTI a motor 2.0 CDTI v nižších výkonových verziách. Hlavnými cieľmi pri vývoji nového motora bolo dosiahnuť hlučnosť, vibrácie a kultúru chodu na úrovni najlepších agregátov v objemovej triede, ako aj vysoký merný výkon a merný krútiaci moment v kombinácii s priaznivou spotrebou paliva. Prvá verzia motora dosahuje výkon 100 kW (136 k) a maximálny krútiaci moment 320 Nm; oproti motoru 1.7 CDTI staršej generácie to predstavuje zvýšenie o 4,6 respektíve 6,6 percenta. Spotreba paliva motora 1.6 CDTI oproti rovnako výkonnému motoru 2.0 CDTI v modelovom rade ZafiraTourer je nižšia o 10 percent.

zafira-tourer-1-6-cdti.jpg

Okrem priaznivej spotreby paliva sa Zafira Tourer 1.6 CDTI vyznačuje extrémne nízkymi emisiami, porovnateľnými s benzínovými verziami. Umožnil to nový systém úpravy výfukových plynov využívajúci selektívnu katalytickú redukciu (SCR) Opel "Blue Injection".

Tento systém dodatočnej úpravy výfukových plynov naftového motora, šetrný k životnému prostrediu, využíva kvapalinu AdBlue®-roztok močoviny a vody, ktorá sa vstrekuje do výfukového potrubia. Tento roztok sa v prúde horúcich výfukových plynov rozloží na amoniak, ktorý v osobitnom katalyzátore selektívne redukuje oxidy dusíka (NOx) na dusík a vodu.

Optimálna súhra vysokého výkonu a priaznivej spotreby
Nový Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI sa na trhu objaví v priebehu roka 2013. Ceny sa začínajú od 23 690 EUR (akčná cena modelu ZafiraTourerEssentiavrátane DPH) a prvé vozidlá budú dodané zákazníkom v máji 2013.

Výrobca očakáva, že nový model ZafiraTourer 1.6 CDTI ECOTEC bude zvlášť populárny na trhoch kde sú automobily s veľmi nízkou úrovňou emisií CO2 iba 109g/km daňovo zvýhodnené, ako sú Francúzsko, Belgicko a Holandsko. Optimálna súhra vysokého výkonu a priaznivej spotreby paliva mu zabezpečí úspech aj na ďalších veľkých trhoch vozidiel s naftovými motormi ako sú Portugalsko a Španielsko.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri