Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Novinky na CCR scéne: Upršaný máj

Wednesday, 09. 06. 2010 - 19:39, Michal Kostka   

Novinky na CCR scéne: Upršaný máj

Španielsko: Baja Tierras del Cid (8. - 9. máj)

V Španielsku sa tento rok nad ccr súťažami sťahujú mraky. Nie, tu nejde o žiadnu metaforu. Tieto mraky sú reálne a neváhajú sa svojho mokrého nákladu zbaviť práve vtedy, keď sa koná niektorá zo súťaží. Ani tretie podujatie sezóny, Baja Tierras del Cid, nebolo výnimkou.

Francesc Termens;Francesc Termens / Alberto Pascual - Mercedes ML Proto

Sobotný prológ prebehol bez problémov, ako prvý sa v jeho cieli ocitol víťaz predchádzajúcej súťaže Jorge Gaig (Mitsubishi Pajero). V noci na nedeľu však viac než výdatne zapršalo a z pohodovej súťaže bola razom dráma. Ako prvý sa z trate porúčal práve Gaig. Auto vypovedalo poslušnosť a po treťom zastavení sa posádke už nepodarilo naštartovať. Baja pre nich skončila po 150 kilometroch. Len o pár minút neskôr ohlásil svoj koniec aj Enrique Reyes (Mitsubishi Pajero) nasledovaný Enrique Bonafonten (Toyota Hilux), tretím z prológu. Celkovo sa do cieľa nedostalo trinásť posádok, väčšina z nich sa nedostala ani do prvej tretiny pôvodne pripravenej trate.

Francesc Termens;Konečne v cieli

Zatiaľ čo posádky zápasili so všadeprítomným blatom v prvej časti etapy, organizátori pristúpili k rozhodnutiu zrušiť celú druhú časť. Po prvý raz v sezóne sa tak súťaž skrátila a to až o polovicu. Bolo zrejmé, že časový harmonogram nie je možné za danej situácie dodržať a bezpečnosť jazdcov bola prvoradá. V cieli sa po úvodných 300 kilometroch, ktoré sa vzápätí ukázali aj ako posledné, ako prvý objavil Manuel Plaza (Isuzu D-Max). Jeho čas už žiadny zo súperov neprekonal, Plaza si pripísal druhý triumf v sezóne a zvýšil svoj náskok v čele majstrovskej klasifikácie. K druhému miestu sa prebrodil Luis Recuenco, tretí skončil Jaime Ballega (obaja Mitsubishi L200).

Konečné poradie:
1. Manuel Plaza / Manuel del Pilar Vazquez    Isuzu D-Max             4:24:34
2. Luis Recuenco / Victor Manuel Alijas           Mitsubishi L 200       + 5:02
3. Jaime Ballega / Jose Antoni Lopez              Mitsubishi L 200     + 12:22
4. Francesc Termens / Alberto Pascual          Mercedes ML Proto + 15:43
5. Emilio Viudez / Luis Garcia                            Toyota HDJ               + 18:14
6. Antonio Lopez / Jose Enrique Lopez            Mitsubishi Pajero    + 18:56 (1. miesto v tr. T2)


Portugalsko: Baja Cidade de Beja / Montes Alentejanos (8. - 9. máj)

Už štvrté podujatie portugalského šampionátu uzatvorilo jeho prvú polovicu. V istých ohľadoch bolo svojim predchodcom veľmi podobné a zároveň odlišné. Rovnako ako pri druhej Baja TT Terras d'el Rei, bola pripravená len jedna etapa s veľmi intenzívnymi 300 kilometrami. A podobne ako pri tretej Ervideira Rali nepriazeň počasia zamiešala celkovým poradím.

www.pedrograncha.com;Pedro Grancha / Victor Jesus - Nissan Navara

Sobotný prológ v silnej konkurencii posilnenej aj príchodom Nicolasa Misslina (Mitsubishi Lancer Turbo) prekvapivo najlepšie zvládol Pedro Grancha (Nissan Navara). Dvaja najväčší kandidáti na domáci titul Miguel Barbosa (Mitsubishi Lancer Turbo) a Filipe Campos (BMW X3 CC) sa zoradili na dvojke a trojke, nasledovaní už spomínaným Misslinom. Desiaty bol Nuno Matos (Isuzu D-Max), líder triedy T2 a dvanásty Paulo Ferreira (Toyota Land Cruiser), pre zmenu prvý v triede T8. Na pätnástke sa ocitol víťaz predchádzajúcej súťaže Lino Carapeta (QT Wildcat 200).

Na 300-kilometrovú trať celú noc výdatne pršalo, o blato nebola núdza hlavne v úvode. Pedro Grancha kvôli problémom so stieračmi zo začiatku strácal, na čelo sa dostala dvojica Lancerov v poradí Misslin, Barbosa. S blížiacim sa cieľom vyrazil Grancha do záverečného útoku a jeho snaha bola odmenená víťazstvom. K tomu mu dopomohli aj problémy súperov. Barbosa sa od začiatku trápil so zlým nastavením vozidla, ku koncu etapy navyše vyťahoval zapadnutého Misslina. Francúz v cieli ešte inkasoval 15-minútovú penalizáciu a tá ho z tretieho miesta odsunula na šieste.

www.miguelbarbosa.com;Miguel Barbosa / Miguel Ramalho - Mitsubishi Lancer Turbo

Hoci Barbosa nezvíťazil, bral veľmi dôležité body za druhé miesto. Campos nedokončil druhú súťaž v rade a na prvom mieste majstrovskej klasifikácie ho s dvojbodovým náskokom nahradil práve Barbosa. Úspech Nissanov na Baja Cidade de Beja podčiarkli celkovo tretí José Gameiro a tiež ôsmy Miguel Veloso, víťaz triedy T8. Tesný súboj o prvenstvo v T2 vyznel v prospech Américo Antunesa (Mitsubishi Pajero), Nuno Matosa porazil o 39 sekúnd.

Konečné poradie:
1. Pedro Grancha / Victor Jesus             Nissan Navara                  4:13:51
2. Miguel Barbosa / Miguel Ramalho    Mitsubishi Lancer Turbo  + 09:51
3. José Gameiro / António Saraiva        Nissan Navara                   + 16:49
4. Américo Antunes / Paulo Fiúza          Mitsubishi Pajero               + 19:37 (1. miesto v tr. T2)
5. Nuno Matos / Filipe Serra                    Isuzu D-Max                        + 20:16

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri