Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Neuville a Hyundai oslavujú víťazstvo na Korzike

Sunday, 09. 04. 2017 - 13:30, Ľuboš Kašický   

Neuville a Hyundai oslavujú víťazstvo na Korzike

Štyri podniky MS rely majú štyroch rôznych víťazom na štyroch rôznych autách! Mohli sme si želať lepšiu sezónu WRC?

Tak sa to podarilo! Po katastrofe v Monte Carle a Švédsku Belgičan Thierry Neuville konečne potvrdil kvality nového Hyundaia i20 Coupe WRC a priviezol značke prvé víťazstvo v sezóne. „Cítim sa fantasticky," smial sa šťastný Neuville po Power stage. „Ďakujem tímu, že ma podržal po Monaku a Švédsku. Nemyslel som, že by sme mohli vyhrať túto súťaž, no v sobotu sa to otočilo a dokázali sme to."

hyu01.jpg

Pre svetovú rely je to vynikajúca správa, pretože po nudných rokoch dominancie jedného tímu máme nádherne vyrovnaný šampionát v ktorom dokážu o víťazstvo bojovať hneď štyri značky. Ešte včera to vyzeralo, že sa na domácej pôde presadí silný domáci tím Citroënu. V polovici súťaže sa to však všetko zmenilo a výsledky nás milo prekvapili.

Copyright manufacturer;20170051628al.jpg

Kris Meeke na citroëne mal naozaj vynikajúci štart do súťaže na Korzike a málokto pochyboval o jeho víťazstve. Dominoval v prvých štyroch ereskách (na RS3 len o 0,8s zaostal za Ogierom) a jasne viedol až do polovice súťaže. Sobota však bola pre francúzske šípky čiernym dňom. Meekovi šokujúco zlyhal motor a musel odstúpiť nielen z etapy, ale aj z celej súťaže a víťaz z Mexika odchádza z Korziky bez bodov! V sobotu chyboval aj mladý Stephane Lefebvre, ktorý havaroval a po návrate v nedeľu už nemal šancu na lepší výsledok. Citroënu tak ostal v hre iba Craig Breen, ktorý sa síce držal statočne, no na pódium to nestačilo.

hyu02.jpg

Po zaváhaní Citroënu sa zdalo, že by sa mohol ujať slova Sebastien Ogier, ktorý tu zvíťazil vlani. Lenže v jeho tíme si dnes musia naliať poriadnu času čistého francúzskeho vína, keďže Fiesta nestačila nielen na továrenský citroën Meeka, ale ani na továrenský hyundai Neuvilla. Navyše sa zadýchala v technických problémoch a Francúzovi nebolo príliš do reči. Po problémoch s hydraulikou a výkonom (dnes aj ručnou brzdou!) však pomohol „faktor Ogier" a M-Sport sa raduje z druhého miesta, ktoré Francúzovi pomohlo udržať vedenie v priebežnom poradí MS. „Bolo to veľmi tesné a sme radi, že sme došli do cieľa," oddýchol si Ogier. „Tých problémov bolo dnes príliš veľa."

Copyright manufacturer;2017005150gm-1.jpg

Toyota vsádzala na Jari-Matti Latvalu, ktorý tu už dvakrát vyhral, no tentoraz bol akosi mimo. „Auto je dobré, ale niečo robím zle," nosil v sebe počas celého víkendu Fín a ukázalo sa to na výsledku, keď nedokázal prekročiť svoj tieň a skončil iba štvrtý. Hänninen na druhej toyote dvakrát havaroval (RS1 a RS9) a Mäkinen sa bude vracať do asi poriadne zamrznutého Fínska.

Copyright manufacturer;tgr-0046-1.jpg

Naopak Hyundai potvrdil, že bol najlepšie pripravený na prvý asfalt sezóny, keď ho o dabl pripravil až v poslednej ereske Ogier. Asfaltový špecialista Dani Sordo jazdil nenápadne vyrovnane počas celej súťaže, no v závere už asi nečakal atak od Ogiera, o ktorom vedel, že sa trápi s technickými problémami. Španiel tak skončil so sekundovou stratou na treťom mieste! Tretí hyundai s Haydenom Paddonom potvrdil úspešný víkend slušným šiestym miestom a Michel Nandan má dôvod rozdeľovať mimoriadne odmeny.

Copyright manufacturer;2017tourdecorse-sv-252.jpg

Vo WRC2 diktovala tempo továrenská Škoda Fabia R5, ktorá v rukách Andreasa Mikkelsena nedala súperom šancu. Nór si bodovo prilepšil aj v celkovom poradí, keď skončil na peknom siedmom mieste. Jediný, kto s Mikkelsenom dokázal držať krok bol vlastne jeho tímový kolega Jan Kopecký. Ten však po problémoch v piatok stratil šancu na lepšie umiestnenie a tak druhý skončil Suninen na Fieste R5 a tretí domáci Rossel na DS3 R5. Náš Martin Koči v sobotu havaroval a odstúpil zo súťaže.

Majstrovstvá sveta v rely sa teraz zasa sťahujú za oceán, keď sa v posledný aprílový víkend jazdí súťaž v Argentíne.

leg3-res.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri