Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Neradostné správy: V piatok mal ísť Jaro Katriňák domov, ale...

Saturday, 22. 11. 2008 - 19:18, Andrej Haverda   

Neradostné správy: V piatok mal ísť Jaro Katriňák domov, ale...Od dvanásteho októbra leží najúspešnejší slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák v pražskom Ústave experimentálnej a klinickej medicíny s vážnym ochorením pečene.





Majster sveta v endure z roku 1991 musí absolvovať transplantáciu pečene. Po vyše päťtýždňovom pobyte sa mal včera vrátiť domov. V poslednej chvíli však nastali menšie komplikácie.

„Lekári zistili, že sa mi opäť začali upchávať žlčovody, je potrebné ich znovu prečistiť a uvoľniť,“ vysvetľoval nám včera svoje ďalšie zotrvanie na pražskej klinike prvý Slovák, ktorý sa dostal úspešne až do cieľa slávnej Rallye Dakar. „Je lepšie, ak odídem teraz v poriadku, než by som mal znovu podstúpiť všetky vyšetrenia, ktorých už bolo skutočne neúrekom. Lekári ma ,preklepali' od hlavy až po päty. Zostanem tu ešte minimálne do štvrtka budúceho týždňa. Potom by som mal čakať doma na vhodného darcu.“

Nepríjemná choroba sa podpísala na jeho výzore. Značne schudol, ako sám povedal, cíti, že zoslabol, ale v jeho očiach vidieť nepoddajnosť a vôľu pobiť sa s nepriazňou osudu.
                                                                                                                                                                                                        
Jeho problémy s pečeňou sú staršieho charakteru. Vážnejšie sa prejavili už pred dvoma rokmi, keď sa vrátil zo svojej tretej účasti na Rallye Paríž – Dakar.

„Vtedy som mal problémy s krvou, vedel som, o čo ide. Zvýšila sa mi hodnota bilirubínu. V martinskej fakultnej nemocnici som sa preliečil a dal do poriadku.“

Ďalšie ťažkosti sa potom objavili aj v roku 2007, ale po niekoľkodňovom pobyte v nemocnici bol opäť fit.

Na tohtoročnú púštnu rallye sa chystal s veľkou vervou a odhodlaním vylepšiť vlaňajšie výborné deviate miesto. Tesne pred štartom však organizátori súťaž pre hrozbu teroristických útokov prvý raz v histórii zrušili.
                                                                                                     

Po výborných výkonoch na prvej časti Dakarskej série v Maďarsku a Rumunsku dosiahol tesne pred pekinskou olympiádou ďalší skvelý úspech, ktorým bol triumf na Rallye Trans Orientale. V poriadku bol ešte aj na druhej septembrovej časti Dakarskej série v Portugalsku, z ktorej sa však musel predčasne porúčať pre zadretý motor. To bola posledná veľká súťaž Jaroslava Katriňáka.

„Niekedy začiatkom októbra som bol na lekárskej prehliadke a po vyšetrení som mal opäť zvýšený bilirubín. Jeho hodnoty však boli vyššie, než pri predchádzajúcich vyšetreniach a keďže aj ďalšie výsledky boli alarmujúce, poslala ma moja lekárka do Prahy,“ dodal Jaroslav Katriňák.

To, že môže mať takéto zdravotné ťažkosti, vedel už dávnejšie. Žiaľ, jeho zdravotný stav sa nakoniec vyvinul tak, že musí podstúpiť transplantáciu pečene.

Na tú bude Jaroslav Katriňák čakať doma. Kedy ju podstúpi, nevie nik. Zatiaľ nepatrí medzi urgentných čakateľov, ale keď mu doma zazvoní telefón, že je na rade, hneď naberie kurz Praha.
                                                                                                     

„Na takéto ochorenie mám dedičné dispozície. Lekári ma upozorňovali, že v krajnom prípade mi môže začať zlyhávať pečeň, dúfali však spolu so mnou, že to nepríde tak skoro, respektíve, že to dokážu vyliečiť aj bez transplantácie,“ hovorí Jaroslav Katriňák.

Zdroj: Anton Pňaček, www.denniksport.sk





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri