Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

Michal Riečica sa učil vo Fínsku

Thursday, 28. 09. 2006 - 00:00, T. Szabosi

Michal Riečica sa učil vo FínskuMichal Riečica prežil náročný ale veľmi zaujímavý víkend v ďalekej Jyväskylä v strednom Fínsku. Už dlhšiu dobu R-GLASS spolupracuje s Tommi Mäkinen Racing pri výbere súčiastok do svojho súťažného vozidla Subaru Impreza Spec C. Po mesiacoch spolupráce "nadiaľku" dozrel čas na vzájomné stretnutie a návštevu a vyskúšanie ich vozidla jazdiaceho v MS. Presun z Helsínk do 300 km vzdialeného Jyväskylä nás prekvapil.

Prechádzali sme krásnou prírodou v slnečnom počasí, snáď ešte teplejšom ako je teraz na Slovensku. Po niekoľkých kilometroch sme pochopili, prečo sa Fínsku hovorí krajina tisícich jazier. Jazerá sa striedali s lesmi po oboch stranách cesty. Domáci nás ubezpečili, že je ich vo Fínsku viac ako 180 000. Počasie prekvapilo nielen nás ale aj všetkých domácich. Tí boli priam v úžase, keďže pre koniec septembra je pre Fínsko charakteristický dážď a teplota okolo 5°C. Miša však privádzalo do úžasu niečo celkom iné - všetky bočné cesty! Všetky bez výnimky boli šotolinové s krásne rovným a hladkým povrchom. Presne takým aký má rád. Pohľad do mapy Fínska s množstvom ciest na nespevnenom povrchu vysvetľuje dominanciu týchto severanov na majstrovstvách v rally. Odkedy prvýkrát v živote sadnú za volant a výjdu z garáže trénujú na majstrovstvá sveta :).
Cieľ našej cesty Jyväskylä nie je len centrom Neste Oil Rally Finland ale aj miestom, kde žije asi najviac účastníkov majstrovstiev sveta na štvorcový kilometer. Susedmi Tommiho Mäkinena sú Harri Rovanpera a Mikko Hirvonen neďaleko býva i Latvala a Teiskonen.

V sobotu ráno sme zamierili do Tommi Mäkinen Racing, ktorý sa nachádza v Puuppola, asi 12 kilometrov na sever od Jyväskylä. Na prvý pohľad nič nenasvedčuje tomu, že sa tu pripravujú vozidlá, ktoré jazdia po tratiach majstrovstiev sveta produkčných áut. Dom podobný všetkým ostatným vôkol - drevená stavba osadená v krásnej fínskej prírode. Keď však vojdeme do vnútra sme doma. Krásne vyblýskané Subaru v rôznych štádiách prípravy.

Michal sa nevedel dočkať kedy sa konečne posadí do auta. Test sa uskutočnil na Tommiho súkromnej ceste. A že ju Tommi dôkladne pozná a navyše pozná aj svoje auto sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči. A tiež o skutočnosti, že je to Majster volantu v tom pravom slova zmysle. Nedal sa zahanbiť ani Mišo a predviedol pekné prejazdy. Po ukončení testu povedal: "S autom, s ktorým som testoval som bol spokojný. Správalo sa veľmi dobre. Potešilo ma, že jeho správanie a výkon sa nelíšili podstatne od mojeho Subaru, hoci som testoval model 2006." Na adresu hostiteľa dodal: "Som šťastný, že som sa mohol povoziť s takým majstrom ako je Tommi Mäkinen. Myslel som si doteraz, že viem ako sa má na šotoline jazdiť. Ale to, čo mi predviedol, to bol zážitok. Myslím, si, že už rýchlejšie sa asi ani nedá ísť. A ak áno tak rezerva bola iste neveľká. Som rád, že som to zažil, lebo zase som veľa pochopil"

V nedeľu ráno sme sa presunuli o 60 kilometrov ďalej do blízkosti Jämsä kde na trati jednej z rýchlostných skúšok Neste Oil rally testoval Peugeot svoju novú zbraň - Super 2000. A opäť nádherná šotolinová cesta a výborne fungujúci a správajúci sa Peugeot. Sebastian Lindholm, ktorý ho testuje už od jari nešetril chválou. Skutočne sa zdá, že auto bude veľmi dobré. Odpoveď na otázku aké je až dobré možno naznačí najbližší štart Peugeota S2000 na Rally d´Antibes. Tu by mal odštartovať s jeho asfaltovou verziou Gil Panizzi. Zaujímavé bude sledovať ich prvý vzájomný súboj s Fiatom S2000.







Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri