Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mercedes má aj Pohár konštruktérov

Monday, 12. 11. 2018 - 11:12, Ľuboš Kašický   

Mercedes má aj Pohár konštruktérov

Nedeľňajšia dramatická veľká cena Brazílie rozhodla aj o najlepšom tíme. Pred posledným kolom v Abu Dhabi zostal v hre iba titul druhého vicemajstra sveta.


Mercedesy tentoraz neboli najrýchlejšie na trati. Lewis Hamilton sa trápil s pneumatikami a keď ho hladko na cieľovej rovinke 40.kola predbehol Max Verstappen, tak to vyzeralo na striebornú porážku. Všetko však nakoniec bolo inak. Už istý päťnásobný majster sveta mal patričnú dávku šťastia a v cieli sa radoval už zo svojho 72-ho víťazstva.

lowm179924.jpg

„Nečakali sme, že redbully budú v pretekoch také rýchle," priznal aj Hamilton. „V prvom stinte na mäkších supersoftoch som sa trápil s pneumatikami. Prezuli sme na stredné medium a postupne sa to zlepšovalo. Chvíľu nás trápil aj motor a predbehnutie Maxom nebolo príjemné. Zrazu som sa však opäť ocitol na čele a už som urobil všetko preto, aby sme doviezli víťazstvo."

lowm179703.jpg

Prečo sa Lewis ocitol znova na čele? Ten kto videl preteky vie, že Holanďan v 44.kole predbiehal o kolo pomalšieho Estebana Ocona (force india), ktorý zle vyhodnotil situáciu a došlo ku kolízii. Líder Verstappen dostal hodiny a kým sa vrátil na trať, tak ho znova predbehol Hamilton. Holanďan prišiel o víťazstvo a hoci po sa zvyšok pretekov snažil Hamiltona dostihnúť, tak to už nedokázal.

lowpi0048.jpg

„Musím sa poďakovať tímu, pretože mi pripravil fantastické auto a výbornú stratégiu," začal sumarizovať Max Verstappen. „Je škoda, že sme to nemohli pretaviť na víťazstvo kvôli zbytočnému incidentu s Oconom. Ocon jazdil vzadu a zbytočne riskoval. Zvlášť, ak išlo o lídra pretekov. To, že dostal trest moje slová len potvrdzuje. Bolo to emotívne náročné, no musíme sa pokúsiť vidieť viac pozitíva," snažil sa upokojiť po pretekoch mladý a horúci Holanďan.

lowpi0017.jpg

Verstappen štartoval z piateho miesta a predviedol naozaj výborné preteky. Prispela k tomu aj skutočnosť, že tri špičkové tímy Mercedes, Ferrari a RedBull zvolili tri rozdielne stratégie pri výbere pneumatík. Približne v polovici pretekov mali piloti Mercedesu už obuté medium, pričom tím Ferrari jazdil na oboch autách so softami a redbully stále krúžili na supersoftoch. Situácia, ktorá sa na tratiach súčasnej grand prix často nevidí.

lowm179811.jpg

Vyhrala síce stratégia Mercedesu supersoft + medium na jednu zastávku, no nebyť tej nešťastnej udalosti s Oconom, tak by sa oprávnene z víťazstva tešili v RedBulle (supersoft +soft na jednu PIT STOP). Veľa sa pred štartom špekulovalo o taktike Ferrari, ktoré obidva monoposty obulo soft. Nedokázali však z toho nič vyťažiť a celé červené vystúpenie bolo rozpačité. Zvlášť, keď Vettel dvakrát ostentatívne pustil pred seba Kimiho, aby ukázal, že ho podporuje v boji o titul druhého vicemajstra sveta. Räikkonen má pred posledným štartom za Ferrari náskok štrnásť bodov na Bottasa, čo je veľmi nádejné. Verstappen však zaostáva tiež len sedemnásť bodov.

lowm179894.jpg

Zásluhou víťazstva Hamiltona a pokazeného výsledku Ferrari sa Mercedes v Brazílii stal už definitívne novým šampiónom v boji o Pohár konštruktérov (už piaty titul v rade). Finále MS F1 2018 je o dva týždne (25.novembra) na okruhu Yas Marina v Abu Dhabi.

standings-14.jpg

standings-pk.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri