Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Mazda MX-5 sa zvŕtala na ľade

Monday, 28. 02. 2011 - 18:12, Ivan Václavík   

Mazda MX-5 sa zvŕtala na ľade

Minuloročné preteky pod názvom Mazda MX-5 Open Race 2010 boli oslavou dvadsiatych narodením nestarnúcej Mazdy MX-5. Tohtoročné Mazda MX-5 Ice Race 2011 boli festivalom radosti z jazdy a perfektným zážitkom za volantom.
Na zamrznutom jazere Kallsjön vo Švédsku Mazda MX-5 v minulých dňoch znovu dokázala, že má silné športové gény.

mazda-mx-5-icerace2011-183g.jpg

Účastníci z 26 krajín bojovali na Mazda MX-5 Ice Race 2011 v špeciálne upravených vozidlách, pričom na pneumatikách im pomáhali hroty. Na štarte nechýbala ani zmiešaná posádka, zložená z novinárov zo Slovenska, Česka a Chorvátska.

mazda-mx-5-icerace2011-016g.jpg

Aj vďaka dobrej stratégii v boxoch obsadili "naši" napokon vynikajúce štvrté miesto.

mazda-mx-5-ice-race-2011g.jpg

Jazero Kallsjön sa nachádza v regióne Östersund na západe stredného Švédska. Ráno v deň pretekov ukazoval teplomer -31º C, ale slnko, modrá obloha a trblietavý sneh vyzerali úžasne a znamenali ideálne podmienky pre preteky, teda najmä pre driftovanie na snehu (aj so stiahnutou strechou!).

mazda-mx-5-icerace2011-046g.jpg

Preteky sa jazdili na dve časti - každá jazda trvala dve hodiny. „Naše" auto, polepené snehovou kamuflážou a označené číslom deväť rozbiehal Čech Libor Hlisnikovský z deviateho miesta. Ku koncu prvej dvojhodinovej časti pretekov bola už Mazda s číslom 9 na treťom mieste. Za volantom vystriedali Libora Slováci Rasťo Chvala a po ňom Samo Vanko. Ako posledný uchopil volant v prvej časti Chorvát Branimir Tomurad a ten dojazdil na štvrtom mieste.

mazda-mx-5-icerace2011-esp-019g.jpg

„Z rovnakej pozície sme odštartovali aj do druhej časti pretekov," vraví Rasťo Chvala. „Tá bola nesmierne napínavá. Tímy prestali predstierať, že vlastne o nič nejde, a išli skutočne naostro. Portugalské auto prišlo o predný nárazník a zopár ostatných áut bolo po nedobrovoľných výletoch do snehu tiež trošku pošramotených. Za volantom nášho auta sa vystriedali Libor, druhý český jazdec Petr Lutonský, Chorvát Zoran Majcan a preteky skvele dokončil jeho krajan Branimir."

mazda-mx-5-icerace2011-065g.jpg

Teplota klesla v jednom momente až na -36 ºC, ale fandiacim davom v ušiankach a polárnych čižmách to vôbec nevadilo. Konečný boj medzi obľúbenými Austrálčanmi a agresívnymi Rusmi nakoniec rozhodla jedina chyba „klokanov". Po výlete zo zákruty predišiel ruský pretekár po celé preteky vedúcich Austrálčanov, a  určil tak konečné poradie.

mazda-mx-5-icerace2011-rus-008g.jpg

Na prvom mieste teda dojazdili Rusi, na druhom Austrálčania a na treťom nenápadní Belgičania. Naša zmiešaná posádka skončila na fantastickom štvrtom mieste po vynikajúcom výkone všetkých pretekárov. Po minuloročnom deviatom (SVK) a trinástom (CZE) mieste na pretekoch MX-5 Open Race 2010 v Taliansku všetci účastníci dúfajú, že z pretekov sa stane tradícia a naša dvojica verí, že nabudúce to dotiahne na stupeň víťazov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri