Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Martin Macík: Na Dakare 2010 určite nebudem chýbať!

Friday, 17. 04. 2009 - 13:45, Andrej Haverda   

Martin Macík: Na Dakare 2010 určite nebudem chýbať!S pánom Martinom Macíkom som sa po prvýkrát stretol na tlačovej konferencii v Prahe pred jeho druhou účasťou v Rallye Dakar. Písal sa koniec roka 2003 a niekdajší vyučený tlačiar šiel s tradičnými spolujazdcami Ladislavom Fajtlom a Jiřím Žákom – ostrieľanými účastníkmi afrického podujatia – obhajovať fantastické 12. miesto, ktoré so starou a sériovou liazkou vydobyli za nepredstaviteľných podmienok. Vtedy však sám netušil, že jeho meno sa časom rozrastie aj za hranice pôsobnosti jeho tlačiarne.
                                                                                                      

V priebehu ďalších rokov sa predovšetkým stal ústrednou postavou rodiaceho a meniaceho sa tímu, ktorý najskôr pozdvihol severočeskú značku LIAZ z popola, aby následne so spoločnosťou TEDOM pri svojom objavenom a realizovanom talente konštruktérskych schopností rozbehol výrobu rovnomenných kamiónov. Pokiaľ ide o Dakar, stihol zaznamenať aj druhé najlepšie umiestnenie pre značku LIAZ v histórii, keď bol v roku 2006 jedenásty.

Vlani sa rozhodol prizvať ku spolupráci nielen vynikajúceho navigátora a jednu z najvýraznejších postáv niekdajšej Rallye Paríž – Dakar, trojnásobného víťaza, Ing. Josefa Kalinu (ktorý tak ako jeden z mála českých pretekárov bojoval v nehostinných terénoch afrického kontinentu v obidvoch českých tímoch – za Tatru aj LIAZ), ale predovšetkým spojil sily s Pavlom Kubíčkom. Vytvorili silný KM Racing Team, v ktorom sa zišlo veľa českých osobností, ale v istom zmysle nadviazali aj na „odkaz“ slovenského Slovnaft Sport Moto Teamu, ktorý v roku 1998 pôsobil ako slovensko-český a tvorili ho jednak vynikajúci Jaro Katriňák a (okrem „hasičákov“ Tatra na čele s legendárnym „Monsieur Dakar“ Karlom Lopraisom) aj Stanislav Zloch. Takže KM Racing Team vzal pod krídla aj nášho Ivana Jakeša, druhého Slováka v histórii, ktorý porazil nástrahy Dakaru.
                                                                                                           

Januárový Dakar 2009 síce českým kamiónom neprial, viac menej Martina Macíka na juhoamerických tratiach aj napriek tomu v roku 2010 uvidíme. Dnes ho čaká usporiadanie pretekov v Sedlčanoch, takže sme ho v tejto súvislosti – no nielen pokiaľ ide o samotný off-road - požiadali o interview.
                                                                                                 

Čo bližšieho nám môžete povedať o pripravovanom preteku Macík OffROAD Maratón Sedlčany 2009?
- Myslím si, že sa môžeme tešiť na kvalitný pretek. Ide o súťaž terénnych automobilov, motocyklov a štvorkoliek (quadov), v ktorej sa objavia špičkoví jazdci českej a slovenskej off-road scény. Naviac, nebudú chýbať známe mená z Rallye Dakar, začnem niekoľkonásobným účastníkom a víťazom Pepíkom Macháčkom, spomeniem aj Mirka Zapletala s Tomášom Ouředníčkom, Jiřího Janečka s Viktorom Chytkom; z vodičov kamiónov bude možné vidieť Tomečka, Martinca, Spáčila, Fajtla... Pabiška, Jakeš, Kaštan či Randýsek prídu s nerozlučnými motocyklami...

Prenesme sa teraz zo sedlčanskej kotliny do Afriky. Viem že organizujete aj možnosť vydať sa s vami do nehostinných terénov čierneho kontinentu, na ktorom opätovne budete testovať seba i techniku...
- Áno, záujem je značný. Jeden termín máme už vyčerpaný, ale koho láka jazda v obrovských piesočnatých dunách a na rýchlych cestách, chce prežiť pár dní a nocí s niekoľkonásobnými účastníkmi Dakaru, zažiť dakarskú prípravu a atmosféru celého pretekárskeho tímu na vlastnej koži, môže sa k nám pridať v termíne od 22. do 26. mája. Testovanie prebehne v Tunise, v oblasti púšte Ksar Ghilane.
                                                                                              

Stáli ste aj pri zrode knihy o Dakare názvu „Dakar 2009 Legenda pokračuje“...
- Spomínaná knižka má 224 strán, ide z 95% o obrázkovú publikáciu a 5% textu. Ôsmeho apríla sme mali krst, dvojica autorov Ladislav Lála a Petr Lusk prežila rallye tiež na vlastnej koži. Dakar sa opäť vrátil na výslnie, bol v mnohých ohľadoch iný než predošlé ročníky. Unikátny pohľad do zákulisia súťaže je prešpikovaný veľakrát nepublikovanými historkami českých a slovenských účastníkov. Určite stojí za povšimnutie.
                                                                                               
                                                  
Uvidíme vás, napriek smole v poslednom ročníku, aj na Dakare 2010?
- Určite nebudem chýbať, i keď nad účasťou samotných kamiónov stále váhame.


Ďakujem za rozhovor.

Foto: martinmacik.cz, davidpabiska.cz





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri