Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Lewis Hamilton pokoril nemecký Nürburgring, domáci Sebastian Vettel prvýkrát v sezóne mimo pódia!

Sunday, 24. 07. 2011 - 16:34, Eva Rihová   

Lewis Hamilton pokoril nemecký Nürburgring, domáci Sebastian Vettel prvýkrát v sezóne mimo pódia!

Dážď, ktorý mnohí očakávali už v piatok, si vždy našiel cestu ako obísť Nürburgring , okruh dýchajúci históriou. V nedeľu na preteky F1 tomu nebolo inak. Tento fakt však snáď naozaj nikomu nevadil, pretože sme mali možnosť sledovať tie najlepšie boje o cenné majstrovské body.

11101.jpg

Mark Webber, štartujúci z pole position, si po zhasnutí červených svetiel svoju pozíciu nepodržal,  a tak sa do čela prepracoval Lewis Hamilton. Austrálčan je už pomaly známy slabšími štartmi. Poradie sa menilo rovnako aj v prospech Fernanda Alonsa, ktorý na štvrtú pozíciu odsunul domáce želiezko v ohni, Sebastiana Vettela. Naopak, veľmi zlý začiatok zaznamenal ďalší domáci jazdec Nick Heidfeld a Paul di Resta, ktorí sa dostali v Mercedes aréne do kolízie a po prvom kole figurovali až na chvoste.

008-medium.jpg

Hneď v úvode pretekov bol Alonso v jednej zo zákrut široký, čo využil dotierajúci Vettel, ktorý sa vrátil späť na pôvodnú tretiu priečku. Ani Nemec sa z nej však dlho netešil, keď na cielovej rovinke naňho zaútočil opäť Španiel na Ferrari. Talianska stajňa počas celých pretekov dokazovala výbornú rýchlosť.

11106.jpg

Tento predbiehací manéver akoby úradujúceho majstra sveta vyviedol z koncentrácie a priebeh pretekov hral mladíkovi čoraz menej do kariet. Potvrdila to aj Vettelova jazdecká chyba, ktorú vyrobil. Svojou pravou časťou monopostu sa dostal až za zmáčanú časť trate, čo už nedokázal ubrzdiť a dostal sa do šmyku. Svoju pozíciu si síce udržal, ale vedúca trojica na čele s Hamiltonom mu pomaly, ale isto poodišla.

V 11.kole sa skupinka domácich jazdcom zredukovala o jedného, bol ním práve Nick Heidfeld, ktorý v snahe predbehnúť Sebastiéna Buemiho, a tak sa postupne vrátiť späť do hry o body, prišiel o šancu čo i len dojazdiť domácu Veľkú cenu. Švajčiar v službách Toro Rosso akoby Heidfelda za sebou nevidel, a tak mu nenechal patričný priestor. Quick Nick ako tohto nemeckého pilota zvyknú prezývať skončil v štrkovej zóny, pričom si nepekne zalietal. Okrem iného, Nick Heidfeld obdržal za kolíziu v prvom kole penalizáciu stop&go, čo už preňho ani pre tím Renault GP neznamenalo prakticky nič.

11120.jpg

V strede poľa sa bojovalo, ale bojovalo sa predovšetkým na čele. V hlavnej úlohe Lewis Hamilton, Fernando Alonso a Mark Webber. Prvých troch delili skutočne len minimálne odstupy, a preto sa vedúci Hamilton musel urputne brániť tlaku zo strany druhého Webbera. Mark Webber sa po svojich snahách dostal pred Brita, ten sa však nenechal zahanbiť a pozíciu lídra GP Nemecka si zobral späť. Celej situácie využil Alonso, ktorý svoj odstup stiahol na minimum. Nemeckí diváci sledovali úžasnú šou!

11105.jpg

14. kole zavítal do boxov z čelných pozícii ako prvý Webber s Red Bullom. Po zástavkách Hamiltona s Alonsom, bol práve Webber, ktorý získal skoršou výmenou pneumatík Pirelli. Austrálčan viedol v dynamicky- rozbehnutej veľkej cene. Situácia na Vettelovej strane sa stale znepríjemovala, k čomu prispel aj fakt, že po prvých návštevách boxov nemecká hviezda figurovala až na 9.miesta za Felipem Massom.

11114.jpg

Netrvalo dlho a tak ako Massa aj domáci Vettel sa posúvali postupne dopredu. So stratou až dvoch miest v prospech tejto dvojice sa musel vysporiadať Kamui Kobajashi o Sauberu, o pär kôl neskôr podobne aj Vitalij Petrov s Renaultom GP.

11115.jpg

Ďalší Nemec v poli a hviezda okruhu Nürburgring, Micheal Schumacher dúfal pred nedeľnými pretekmi v dážď, ten sa, nanešťastie, pre neho nedostavil a aj 7-násobný šampión F1 nás počastoval niekoľkými chybami. V jednej situácii to bola podobná chyba ako v prípade Vettela v úvode. Schumacher zobral jednu zo šikán príliš zo široka, čo viedlo k hodinám. Po chybe sa prepadol až na 11-tu, nebodovanú pozíciu. Mimo trate sme mohli vidieť aj zaskakujúceho Karuna Chandhoka, ktorý si chybu neodpustil v zákrute Schumacher "S", rovnako ako v 3.tréningu.

11102.jpg

V 31.kole bola pripravená ďalšia výmena pneumatík pre Marka Webbera, opäť na mäkké, teda žlté gumy. Len o kolo neskôr tak učinil aj Lewis Hamilton, ktorý zase raz predviedol svoju sympatickú dravosť, čím si získal opätovné vedenie petekov. Takmer identická situácia nastala po zastávke Fernanda Alonsa. Rodák z Ovieda sa po výjazde z boxovej uličky zaradil pred Hamiltona na prvé miesto, v tomto prípade však iba na chvíľu. Smerom k víťazstvu bol Hamilton čoraz bližšie.

Zatiaľ čo jeden Brit bojoval o víťazstvo, druhý, konkrétne Jenson Button mieril do boxov, kde ho však čakal iba koniec veľkej ceny. Druhý McLaren sa totiž potýkal s hydraulickými problémami, čo znamená aj ďalší bodový výpadok majstra sveta z roku 2009. Kto bol rovnako nútený odstúpiť, je jazdec stajne HRT, Vitantonio Liuzzi.

8 kôl do konca a Lewis Hamilton je ten, kto prvý z vedúcej trojice vyráža do boxov pre poslednú, nepopulárnu tvrdšiu zmes. Záverečná povinná výmena však nepriniesla žiadne zmeny poradí na čele, naopak rozdiely medzi prvými troma sa mierne natiahol. Ako výrobca tohtoročných pneumatík, Pirelli, pred GP Nemecka avizoval, očakávali sa zaujímavé stratégie prezúvania tvrdšej zmesi v posledných kolách, čo sa aj vyplnilo. V doslova závere si to rozdali v boxoch Felipe Massa a Sebastian Vettel. Oboja spolu bojovali veľkú časť pretekov o dôležité 4.miesto. Šikovnejší mechanici sa ukázali na strane Red Bullu,  a tak si Vettel z preňho nepodarenej Veľkej ceny Nemecka prišiel aspoň pre body za 4.miesto.

11112.jpg

Druhé víťazstvo v sezóne 2011, tu na okruhu Nürburgring získal Brit Lewis Hamilton, body za druhé miesto na stupni víťazov berie Fernando Alonso, trojicu najúspešnejších uzatvára Mark Webber.

11110.jpg


Celkové výsledky GP Nemecka:

1. Hamilton McLaren-Mercedes 1h37:30.334
2. Alonso Ferrari + 3.980
3. Webber Red Bull-Renault + 9.788
4. Vettel Red Bull-Renault + 47.921
5. Massa Ferrari + 52.252
6. Sutil Force India-Mercedes + 1:26.208
7. Rosberg Mercedes + 1 kolo
8. Schumacher Mercedes + 1
9. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1
10. Petrov Renault + 1
11. Perez Sauber-Ferrari + 1
12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1
13. Di Resta Force India-Mercedes + 1
14. Maldonado Williams-Cosworth + 1
15. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1
16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 kolá
17. Glock Virgin-Cosworth + 3
18. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 3
19. Ricciardo HRT-Cosworth + 3
20. Chandhok Lotus-Renault + 4

Nedokončili (v kole) :

Liuzzi HRT-Cosworth 44
Button McLaren-Mercedes 42
Barrichello Williams-Cosworth 23
Heidfeld Renault 10

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri