Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Legendárny Dakar v roku 2010 štartuje s novým logom i súťažnou "plackou"

Sunday, 10. 05. 2009 - 20:57, Andrej Haverda   

Legendárny Dakar v roku 2010 štartuje s novým logom i súťažnou Usporiadateľská Amaury Sport Organisation (ASO) sa cez výlet po Hodvábnej ceste v septembri tohto roka vráti (v januári 2010) do Argentíny a Chile. 32. ročník tak zapadne do osvedčených koľají a ešte viac využije súťažný potenciál trás v Južnej Amerike. Bude tomu aj s novým symbolom.
                                                                                                           

Práve v týchto dňoch (počiatok mája) prebiehajú celosvetové prezentácie nového ročníka na niekoľkých miestach sveta s cieľom pritiahnuť čo najviac účastníkov. Dakar 2010 sa odohraje v dňoch 2. – 17. januára 2010 opäť so štartom a cieľom v Buenos Aires; predtým nebude chýbať tradičné bombastické defilé všetkých účastníkov v centre argentínskej metropoly. Súťažná trasa, akýsi okruh – alebo ak chcete „loop“ – sa však pôjde na rozdiel od tohtoročného „vydania“ proti smeru hodinových ručičiek. Usporiadatelia sľubujú zhruba rovnakú dĺžku aj porciu špeciálok (dúfajme však, že neskracovaných a konečne uskutočnených), podstatne väčšie zastúpenie však majú mať piesočné a dunové pasáže, pretože práve ony sú jedným zo základných symbolov Dakaru.
                                                                                                

Stále ide o pozíciu kategórie kamiónov – podľa oficiálnych vyjadrení bude trieda nákladných vozidiel do etáp štartovať so značným odstupom za osobnými automobilmi. Potenciál kolíznych situácií pri predbiehaní to však nezníži, skôr naopak. Najrýchlejšie kamióny aj naďalej budú dochádzať najpomalšie osobné vozidlá, a tak konfrontácia rýchlych a pomalých bude rovnako na programe dňa – pri mixovanom štarte do etáp by štartovali všetci podľa rovnocenného hodnotenia skutočnej rýchlosti.

Organizátori sa však pri vytyčovaní trás etáp hodlajú zamerať na možnosť viesť etapu pre motocykle úplne inde, veľakrát aj technickejšími pasážami. „Erzetu“ to bezpochyby zrýchli, bude to však klásť vyššie logistické nároky na organizačné zaistenie etáp (čo je práve prvok, ktorý pri poslednom ročníku veľmi nefungoval; a dvojnásobne to platilo práve v púšti). Rozvrstvenie etáp medzi obidva usporadúvajúce štáty by malo byť rovnocenné, čo znamená iba jedno: „ku slovu“ sa viac dostane obávaná púšť Atacama.
                                                                                                        
 
K zásadnejšiemu kroku dochádza po stránke marketingového obrazu rallye, čo uvidia všetci na všetkých materiáloch aj na svojich vozidlách. 32. ročník Rallye Dakar má novú vizuálnu podobu, hoci štylizovanú siluetu Tuaréga a jeho turban uvidíme v Južnej Amerike aj na budúci rok, na to je symbol Dakaru príliš silný. Tradičnú pol obdĺžnikovú – polkruhovú siluetu tabuľky rallye však vystrieda nová, zámerne asymetrická. Skalní fanúšikovia si na jej podobu budú asi musieť chvíľu zvykať. Nová tabuľka má symbolizovať juhoamerické duny a ich majestátnu siluetu. Dodajme, že turban Tuaréga bol po prvýkrát ako symbol Dakaru použitý už v roku 1982. Novú podobu má vizuál Dakaru od roku 1994, kedy bolo predstavené zjednodušené logo s tradičnými písmenami aj tradičná tabuľka pieskovej farby, obidve zaznamenali veľký marketingový úspech po celom svete. Tá v mnohých malých obmenách vydržala až do tohto roka.

Podávanie prihlášok na Dakar 2010 začína 15. mája.






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri