Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Legenda Pavel Valoušek pôjde Tatry so „stotridsiatkou“!

Thursday, 02. 05. 2019 - 20:43, Public relations   

Legenda Pavel Valoušek pôjde Tatry so „stotridsiatkou“!

Usporiadateľom najstaršej slovenskej automobilovej súťaže Rallye Tatry sa podarilo zabezpečiť na tohtoročný 46. ročník legendu československého rallyšportu. V Poprade sa objaví nestarnúci Pavel Valoušek, ktorý patril na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov k najužšej špičke československej súťažnej scény. Jeho úspešná kariéra bola ovenčená piatimi titulmi majstra Československa. Jazdil spoločne s Karlem Jirátkem za Agroteam Slušovice a vyhrával so Škodou 110 R, neskôr s legendárnym vozidlom 130 RS. Úspešnú kariéru ukončil v roku 1995.

Na Rallye Tatry štartoval prvýkrát v roku 1972 a posledný štart v Poprade absolvoval s žigulou v roku 1984, keď došiel do cieľa na šiestom mieste. Po dlhých tridsiatich piatich rokoch sa vracia na miesto činu. S legendárnou "stotridsiatkou" sa objaví na shakedowne v Šuňave, ale predovšetkým na divácky atraktívnom mestskom okruhu. Diváci ho uvidia počas víkendu aj v servisnej zóne, ale aj na obľúbenej autogramiáde najlepších posádok počas piatkového popoludnia v Obchodnom centre Forum Poprad. Na miesto spolujazdca usadne Košičan Vladimír Palko, niekoľkonásobný majster Slovenska. V minulosti štartoval napríklad na vozidlách Ford Escort RS Cosworth, Toyota Celica 4WD Turbo alebo Mitsubishi Lancer EVO.

valousek-s-130-rs-foto-02.jpg

Pavel Valoušek sa dostal k rally aj zásluhou Josefa Sivíka, ktorý pracoval v otrokovickej skúšobni a bol členom veteránskeho klubu. "Veterán klub bola zväzarmovská organizácia, ktorá bola veľmi úspešná. Bol som tam ako mechanik, neskôr ako spolujazdec namiesto Jana Káni u Pepy Sivíka. Práve s populárnym "Baňou" som v roku 1972 išiel v Tatrách svoje druhé preteky, prvé na šotoline. Bol to zážitok, štartovali sme s vozidlom Škoda 1000 MB v triede A1. Tatry ma vždy fascinovali svojimi úžasnými traťami. Na druhú stranu som tam mal jednu zo svojich troch veľkých havárií. Bolo to na známom úseku z Važca do Heľpy, náročná tridsaťkilometrová rýchlostná skúška,“ povedal šesťdesiatsedemročný Valoušek.

tatry-valousek-foto-05.jpg

Populárny Valda spoluzakladal v roku 1977 legendárny Agroteam Slušovice, čo bola ďalšia veľmi úspešná kapitola jeho súťažnej dráhy. "So stotridsiatkou a spolujazdcom Karlem Jirátkem sme pod Tatrami zašli niekoľko skvelých výsledkov v ťažkej konkurencii. V jednom ročníku som skončil tesne pod stupňami víťazov, vtedy bola hrozne rozbitá trať a na cieľovú rampu došlo len šesť áut. Spomínam, že štart a cieľ rally bol na mieste, kde sa dnes odbočuje z hlavnej cesty do servisnej zóny," (poznámka: sídlisko Západ, obchodný dom Jednota) uviedol bývalý pretekár.

valousek-s-130-rs-foto-03.jpg

Zlínsky rodák nezanevrel na tatranskú rally a Slovensko ani po skončení aktívnej kariéry. "K východným susedom jazdím pravidelne. Nechýbal som ani v azyle Tatier, kedy sa súťaž išla niekoľko rokov v Púchove. Slovenské trate mi učarovali a rovnaké to bolo u syna. Tatry, Košice, Lubeník a Prešov majú nádherné rýchlostné skúšky, je to technický, kĺzavý asfalt s radom klesaní a stúpaní. Pamätám si na rýchlostnú skúšku zo Štrbského Plesa do Štrby, ktorá bola na širokej ceste. Vtedy tam dali veľkú ranu Václav Šůcha s Lubislavem Hlávkou. V zjazde prerazili zvodidlá a skončili v korune stromov. Ako zázrakom nespadli dole a z desivej nehody vyviazli bez šrámov,“ spomenul si Valoušek s odstupom rokov. Na Slovensku má stále veľa kamarátov a priateľov nielen z doby aktívneho pretekania. "Sú to nádherné spomienky. Nerád by som na niekoho zabudol, veľa známych mám nielen z Popradu, ale aj z Rožňavy, Dobšinej alebo Betliara. Všetko to sú super chlapi," uzavrel populárny Valda.

Ďalšie spravodajský servis v rámci 46. Rallye Tatry 2019 prinesieme v nasledujúcich tlačových správach. Uverejnené budú postupne na oficiálnej webovej stránke www.rallyetatry.sk a na facebookovom profile tatranské rally.

Roman ORDELT  
tlačový tajomník
46. Rallye Tatry 2019



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri