Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Kto nocuje prvý na britskej rely?

Saturday, 05. 10. 2019 - 09:09, Ľuboš Kašický   

Kto nocuje prvý na britskej rely?

Na ostrovoch začal dvanásty podnik tohtoročného svetového rely šampionátu. Jazdilo sa dlho do noci a tma priniesla nečakané rozuzlenie.

 

Okraj hurikánu Lorenzo pekne rozmočil trate vo Walese a posádky sa celý deň dobre pošmýkali. Až v piatok popoludní sa slnku konečne podarilo preraziť mraky a nakuknúť aspoň na chvíľu na priebeh pred-predposlednej súťaže aktuálneho seriálu WRC. Zovretie mrakov a prehánok je však poriadne silné a bude to ešte súboj nielen na trati, ale aj v oblakoch.

ms02-10.jpg

Úvodná etapa mala na programe desať meraných úsekov (120 ostrých kilometrov) a končila sa až v noci. Výborne do súťaže vyštartoval nabudený Usteran Kris Meeke, ktorý síce zajazdil najrýchlejší čas iba na úvodnom úseku, no zásluhou vyrovnaných výkonov si udržal vedenie počas celej prvej etapy! Zlom nastal až na posledných kilometroch.

To, že „divočák“ Meeke dokázal udržať svoju toyotu na čele aj napriek extrémne vyšmýkanej trati boli skutočné prekvapenie. Ako sa však zotmelo, tak Ogier s Tänakom začali sťahovať náskok a v závere ho obaja predbehli o približne tri sekundy. „Mal som malú krízovku. Radšej som si potom dával pozor,“ tvrdil v cieli Kris Meeke, ktorý nocoval na treťom mieste. Do čela poskočil jeho tímový kolega Ott Tänak. „Na predposlednom úseku sme poškodili rampu (pozn. svetelnú rampu) a na prejazde sme ju museli opravovať. Našťastie to svieti a mohli sme ísť naplno,“ povedal Estónec. A ozaj že išiel naplno, pretože víťazstvo v poslednej ereske dňa bolo už štvrté v etape a usadil sa na čele.

to02-2.jpg

Len tri a pol sekundy za Tänakom nocoval Ogier (citroen). „Nemali sme grip. Zvlášť v noci to bolo poriadne zradné. Stále sme však v boji o víťazstvo,“ konštatoval Sebastien Ogier, ktorý musí preskočiť vo výsledku Tänaka, aby stiahol jeho náskok v priebežnom poradí šampionátu. Ani Francúz to však nebude mať jednoduché, lebo Meeke síce klesol na tretie miesto, ale iba dve desatiny za Ogiera. V sobotu to teda bude poriadna mela.

ci03-6.jpg

Relatívne na dostrel je ešte Thierry Neuville (hyundai), ktorý stráca „len“ osem sekúnd na Tänaka. Za Belgičanom je to však už priepastný rozdiel a piaty Mikkelsen zaostáva takmer pol minúty. Zo špičky sa vytratil iba Latvala, ktorý dostal šmyk na siedmom úseku a skončil medzi stromami.

wal01.jpg

Vo WRC2 to malo tiež zaujímavý priebeh. Až do ôsmeho úseku viedol celkom s prehľadom Kalle Rovanperä (Škoda Fabia R5 evo), no na deviatke dostal defekt a stratil veľa času. Za ním jazdiaci Greensmith (Ford Fiesta R5) mal však tiež na RS9 problémy a za neskorí príchod do časovej kontroly dostal vysokú penalizáciu. Do čela sa tak dostal skúsený Kopecký, ktorý dovtedy jazdil opatrne na piatom mieste v kategórii WRC2. Honzo má pred Kallem náskok iba 7,5 sekundy a Škoda bude evidentne tlačiť dopredu mladého Fína.

sko01-4.jpg

V sobotu je na programe iba sedem rýchlostných skúšok, no ich ostrá dĺžka tvorí hneď polovicu celej náročnej súťaže a určite sa bude lámať chlieb. Vo Walese sa zasa končí niekedy v noci a podľa toho sa vám aj ozveme.

2019 WALES RALLY priebežné poradie po 1.etape:
1. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Toyota Yaris WRC
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Citroen C3 WRC +3.4sec
3. Kris Meeke/Seb Marshall – Toyota Yaris WRC +3.6sec
4. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 WRC +8.4sec
5. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger – Hyundai i20 WRC +25.7sec
6. Craig Breen/Paul Nagle – Hyundai i20 WRC +33.5sec
7. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen – Ford Fiesta WRC +37.4sec
8. Elfyn Evans/Scott Martin – Ford Fiesta WRC +51.8sec
9. Pontus Tidemand/Ola Floene – Ford Fiesta WRC +2.56.6m
10. Jan Kopecky/Jan Hlousek – Skoda Fabia R5 +4.01.1m

Sobota – 5.októbra:
08:06 SS11: Dyfai 1
10:08 SS12: Myherin 1
11:02 SS13: Sweet Lamb Hafren 1
12:40 Regroup: Newtown
14:08 SS14: Myherin 2
15:02 SS15: Sweet Lamb Hafren 2
16:19 SS16: Dyfi 2
19:13 SS17: Colwyn Bay
19:49 Service and overnight: Llandudno

Nedeľa – 6.októbra:
07:28 SS18: Alwen 1
08:08 SS19: Brenig 1
09:26 SS20: Great Orme
11:10 SS21: Alwen 2
12:18 SS22: Brenig 2 (Wolf Power Stage)
13:32 Ceremonial Finish: The Promenade, Llandudno
Uvedené časy sú miestneho času.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri