Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Koniec posledného Brazílčana v F1

Friday, 02. 09. 2016 - 11:52, Ľuboš Kašický   

Koniec posledného Brazílčana v F1

Pred GP Talianska na Monze tím Williams zvolal vo štvrtok tlačovku na ktorej jeho pilot, Felipe Massa, oznámil definitívny odchod z F1.

Pamätáte si na finále sezóny 2008, keď ešte v úvode posledného kola domáci pretekár Felipe Massa viedol veľkú cenu Brazílie a jeho rodina sa už tešila v depe z titulu majstra sveta? Krátko na to však Lewis Hamilton v poslednom kole predbehol Tima Glocka, ktorý ako jediný neprezul a chcel dôjsť na mokrých gumách už do konca. Hamilton sa tak posunul na potrebné piate miesto a získal titul majstra sveta. Šok, sklamanie a zúfalstvo v tvárach Felipeho otca a brata obletelo celý svet a stalo sa najvýznamnejším momentom v kariére Felipe Massu.

massa3.jpg

Na začiatku nového tisícročia prepukol trend vstupu veľmi mladých pilotov a Massa sa na tejto vlne zviezol tiež. Do F1 prišiel ako 21-ročný. Angažoval ho Peter Sauber v sezóne 2002, no Felipe predviedol talent, ale aj nezrelosť a tak sa v o rok neskôr stal testmanom Ferrari. V sezónach 2004-05, už pod krídlami Maranella, znova usadol do kokpitu tímu Sauber a čakal na svoju chvíľu, ktorá prišla s odchodom Barrichella. Felipe ho nahradil po boku Michaela Schumachera v roku 2006 a Nemec sa stal jeho mentorom. Massa pritom vedel, že jeho zmluva je iba na rok a do tímu má prísť Kimi Raikkonen.

massa1.jpg

Potom sa však stalo niečo úplne nečakané. Michael Schumacher, ktorý s Alonsom bojoval titul, na Monze v roku 2006 oznámil, že po sezóne končí v F1! Šok pre nezasvätených a mile prekvapenie pre Massu, pre ktorého to znamenalo, že zostáva v tíme Ferrari.

Brazílčan však vedľa Raikkonena okamžite zanikol a Kimi hneď v prvej sezóne doviezol červeným titul (zatiaľ ich posledný). Veľká chvíľa potom pre Massu prišla v roku 2008, keď až do posledného kola sezóny bojoval o titul majstra sveta.

massa2.jpg

Od GP Brazílie to však už šlo iba dolu. V roku 2009 ho na Hungarorigu počas tréningu trafila odletená pružina z Barrichellovho brawnu a po ťažkom zranení sa Massa zotavoval celý zvyšok sezóny. Aj napriek tomu mu však vo Ferrari dali šancu aj v nasledujúcom roku. V Maranelle vydržal až do konca sezóny 2013, keby ho teraz už naozaj o miesto pripravil navrátivší sa Raikkonen.

massa5.jpg

Massa mal šťastie, že v tej dobe Williams potreboval skúseného špičkového pilota, aby sa pokúsil vrátiť na výslnie. Felipe bol tá najlepšia voľba. Massa hneď vyjazdil tri pódia a končil sezónu na slušnom siedmom mieste.

massa-wsla5887.jpg

Posledná sezóna 2016 sa však Williamsu nevydarila a znova stráca ťažko získané pozície. Je čas na zmenu a pre Felipe Massu už v polovici sezóny bolo jasné, že jeho čas v tíme sa končí. Brazílčan sa ešte pokúsil jednať o mieste v relatívne konkurencieschopnom inom tíme, ale o jeho služby už nikto záujem neprejavil a tak sa Massa rozhodol ohlásiť koniec kariéry v F1.

massa6.jpg

Podobne, ako jeho niekdajší učiteľ, si aj on teraz zvolil Monzu, kde pred desiatimi rokmi takto končil Michael Schumacher svoju kariéru vo Ferrari. Brazílčanov počet štartov sa síce blíži k 250 a jeho stopa už zostane vďaka titulu vicemajstra 2008 a jedenástim víťazstvám navždy v histórií F1, no zďaleka nie tak výrazná, ako Schumachera, či iných Brazílčanov, akými boli Fittipaldi, Piquet, či Senna.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri