Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Koncepciu pre zajtrajšok naznačuje Mercedes

Monday, 26. 11. 2012 - 21:17, Ivan Václavík   

Koncepciu pre zajtrajšok naznačuje Mercedes

Je možné, že trieda G značky Mercedes-Benz bude v roku 2025 ešte existovať? Ako sa gény terénneho klasika z roku 1979 dokážu presadiť aj vo vzdialenej budúcnosti, to ukazuje Mercedes-Benz na elegantnej dizajnovej štúdii. Je založená na návrhu policajného auta budúcnosti, vytvoreného pre výstavu dizajnu Los Angeles Design Challenge.

mercedes-g-2025-7603g.jpg

Podujatie Los Angeles Design Challenge 2012 sa zameriava na ďalekú budúcnosť a hľadá automobil pre diaľničnú policajnú hliadku z roku 2025. Strážcovia zákona sa musia pripraviť na ešte plnšie ulice s elektronicky sledovanou a riadenou premávkou, prudký nárast počtu obyvateľov a zmenu v konaní ľudí. Aj starší ľudia sa budú cítiť mladí a aktívni. Voľnému času budú dominovať rôzne aktivity, túžba po slobode a dobrodružstve.

mercedes-g-2025-7597g.jpg

Nová éra si vyžiada nové zásahové vozidlá pre políciu. Budú musieť byť schopné spoľahlivo a čo najrýchlejšie sa dostať na akékoľvek miesto zásahu, aj mimo cesty, pričom sa budú vyznačovať extrémnou úspornosťou vďaka alternatívnym pohonom. Vyhranené vlastnosti vozidla šetrného k životnému prostrediu a pohyblivosť v teréne preto patria k základným prednostiam policajného auta v roku 2025.

mercedes-g-2025-7590g.jpg

Model Ener-G-Force, ktorý značka Mercedes-Benz prezentuje v Los Angeles v podobe dizajnovej štúdie, spĺňa ako ekologické športové úžitkové vozidlo tieto požiadavky a v budúcnosti by mohol pomáhať polícii, aj zásahovým silám v ktorejkoľvek oblasti na Zemi.

mercedes-g-2025-7601g.jpg

Gorden Wagener, šéfdizajnér divízie Mercedes-Benz Cars, hovorí: „Ener-G-Force je víziou offroadu, ktorý symbolizuje dobrodružstvo budúcnosti a zároveň sa inšpiruje génmi súčasného modelu G - ikony značky Mercedes-Benz na jazdu v teréne. So svojou modernosťou a štýlovosťou by však mohol byť aj predzvesťou nového začiatku pre terénne autá značky Mercedes-Benz."

mercedes-g-2025-7589g.jpg

Zásluhou malých plôch okien sa z policajného vozidla stáva bezpečné útočisko pre mužov zákona, ktorí sú vystavení mnohým nebezpečenstvám. Majáky integrované do strechy zabezpečujú neprehliadnuteľnú pozornosť, výrazná predná časť nenecháva nikoho na pochybách o prítomnosti polície vzbudzujúcej rešpekt. A obrovské kolesá zaručujú privilégium prejazdu aj tam, kde žiadna cesta neexistuje.

mercedes-g-2025-7591g.jpg

Samozrejme, že návrh automobilu Ener-G-Force pre výstavu Los Angeles Design Challenge nie je nič iné ako čisté sci-fi vykreslené v dizajnérskej aplikácii. Myšlienka terénneho vozidla budúcnosti však dizajnérov štúdia značky Mercedes-Benz Advanced Design Studio v kalifornskom Carlsbade fascinovala natoľko, že fikciu policajného variantu ďalej rozvinuli do civilnej verzie a dokonca ju postavili na kolesá ako model v mierke 1:1.

mercedes-g-2025-7600g.jpg

Rovnako ako policajné auto Highway Patrol Vehicle 2025, aj civilný Ener-G-Force formálne vychádza z triedy G, terénnej ikony, ktorej neprerušená história siaha do sedemdesiatych rokov 20. storočia. Dodnes vo formálne a technologicky inovovanej verzii športového úžitkového vozidla ponúka riešenie pre budúcnosť.
Model civilného auta Ener-G-Force je, rovnako ako policajný variant, jednoznačne založený práve na triede G, ktorá je už dlho považovaná za automobilovú ikonu.

Copyright manufacturer;12c1233-024.jpg

Odráža však radikálne novú interpretáciu tohto klasika, ktorá sa pozerá ďaleko do budúcnosti. Dôležité proporcie a prvky boli prevzaté a moderným spôsobom spracované do koncepcie pre budúcnosť.
Dizajnér Ener-G-Force Hubert Lee vysvetľuje: „Chceli sme, samozrejme, urobiť jasný krok vpred, ale tiež sme chceli zachovať identifikačné znaky modelu G."

Copyright manufacturer;12c1260-07.jpg

Ener-G-Force má podobnú siluetu, avšak s vysokou líniou ramien a so zmenšenými plochami okien. Jasná reč foriem triedy G síce zostala, ale plochy sú prepracované tak, aby pôsobili intenzívnejšie. Aj starostlivo vypracované detaily jasne poukazujú na to, že Ener-G-Force je dieťaťom modernej doby. Tak ako trieda G, aj Ener-G-Force má prednú časť s expresívnou maskou chladiča a s integrovanými svetlometmi. Svetelné diódy vytvárajú v svetlometoch jednotky svietidiel v tvare G. Pre Ener-G-Force je tak charakteristický silný, kultový výraz, ktorý demonštruje dominanciu. Predné smerovky sú ako príznačný prvok triedy G umiestnené ako pozičné svetlá na predných blatníkoch.

Copyright manufacturer;12c1233-033.jpg

Aj nasadená strecha, typická pre triedu G, či trojdielna plocha okien sú osvedčeným prvkom terénnej klasiky značky Mercedes-Benz, znamenajú však jasný krok do budúcnosti. To vyjadrujú aj veľké kolesá s 20-palcovými diskami. Aj faktor úžitkovosti uchopili dizajnéri celkom novým spôsobom. Napríklad zadná časť nesie ako výrazný znak zadnú zásuvku, ktorá je zo stredu mierne posunutá nabok a ktorej kryt prevzal typický vzhľad držiaka na náhradné koleso v klasickej triede G. Tento vysúvateľný box na náradie je rýchlo prístupný bez toho, aby bolo nutné otvárať celé zadné dvere.

Copyright manufacturer;12c1233-020.jpg

Do nádrží na streche Ener-G-Force sa naberá recyklovaná voda, ktorú tečie do konvertora Hydro-Tech Converter. Ten premieňa prirodzený obnoviteľný zdroj na vodík na prevádzku palivových článkov. Akumulačné jednotky pre získanú elektrickú energiu sú ľahko dostupné vo výrazných bočných krytoch prahov.

Copyright manufacturer;12c1233-014.jpg

Ener-G-Force vypúšťa iba vodu, má dojazd asi 800 kilometrov, a teda je naozajstným ekologickým vozidlom. Štyri motory v nábojoch kolies poskytujú hnaciu silu, ktorej výkon prispôsobuje vysokovýkonná elektronika citlivo a pre každé koleso zvlášť podľa konkrétneho terénu. Na tento účel topografický skener okolia Terra-Scan na streche vozidla nepretržite sleduje okolie vozidla a podľa toho reguluje pruženie, tlmenie a ďalšie parametre podvozka - s prihliadnutím na optimálnu trakciu na aktuálnom podklade. Bez ohľadu na to, či ide o terén alebo cestu. Pod výrazne tvarovanými bočnými krytmi prahov sú jednotky na akumuláciu energie alebo rýchlo vymeniteľné jednotky batériových zdrojov.

Copyright manufacturer;12c1233-022.jpg

Osvetlenie bočných krytov prahov zároveň signalizuje zmenami farieb prevádzkový stav a stav nabitia energetických jednotiek. Do strechy je integrovaný strešný nosič batožiny a prídavné svietidlá. Celok pritom pôsobí jednoliato.

Fotogaléria:  Mercedes-Benz Ener-G-Force



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri