Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Kimi vybojoval pole na Monze, no na zmluvu si musí ešte počkať

Saturday, 01. 09. 2018 - 22:11, Ľuboš Kašický   

Kimi vybojoval pole na Monze, no na zmluvu si musí ešte počkať

V nádhernom finále sa dnes na Monze zrodilo osemnáste pole position pre Räikkonena a dvadsiate pre Ferrari na domácej trati pri Miláne. Kimi navyše zlomil aj fúzatý rekord Montoyu!



V posledných sekundách kvalifikácie dnes na trati v tesnom závese jazdili obidva monoposty Ferrari a pred nimi mercedes Lewisa Hamiltona. Najprv zlepšil čas pole position Angličan, no tesne za ním preletel cieľom Nemec Vettel a uchmatol pozíciu pre seba. To však nebolo všetko, lebo za Vettelom sa hnalo ešte druhé ferrari Kimi Räikkonena! Ten dostal dav tifosi do šialených ovácií, keď  nielen vyskočil na pole position, ale doviezol pre Ferrari dabl! A to sme si všetci v tej chvíli ešte neuvedomili jednu oveľa významnejšiu udalosť.

res-q-fia-final.jpg

Čas Kimi Räikkonena sa zastavil na úrovni 1:19,119s, čo znamenalo priemernú rýchlosť na 5793 metrov dlhom okruhu v hodnote 263,587 km/h!!! to je prosím pekne najrýchlejšie kolo histórie F1! Naposledy tento rekord vytvoril Juan Pablo Montoya práve na Monze v roku 2004, keď v prvom kole kvalifikácie (jazdilo sa na súčet dvoch kôl) zajazdil čas 1:19,525s a jeho rekord znamenal priemernú rýchlosť 262,242 km/h. A tu si treba hneď pripomenúť, že v roku 2004 sa jazdilo na atmosférických motoroch V10 s objemom troch litrov! Dnešné sú 1,6 litrové turbá s rekuperačnými systémami.

2004-q-rekord.jpg

„Nie je to také jednoduché, ako to vyzerá v televízii," usmieva sa inak skôr „zmrazený" Fín. „Každý z nás sa snaží a niekedy to vyjde, inokedy nie. Dnes sa to podarilo mne. Nič to však nemení na fakte, že hlavná práca nás čaká zajtra v pretekoch."

fe05q-2.jpg

Ferrari postavil vďaka Vettelovi obidve autá do prvého radu a dá sa teda očakávať súboj medzi oboma „vraníkmi". „Vyhral pole position a myslím si, že má povolené vyhrať. Ja však chcem vyhrať tiež. Tak hádam sa to jednému z nás podarí. Budú to však dlhé preteky," špekuluje nahlas Sebastian Vettel na druhom ferrari.

fe06-18.jpg

Až za červené bolidy z Maranella sa tentoraz postavili obidva monoposty Mercedesu. „Bola to fantastická kvalifikácia! Gratulujem tímu Ferrari! My sme odviedli maximum. Vieme, že sú momentálne na tom lepšie, ale zajtra v pretekoch ešte zabojujeme," povedal Lewis Hamilton, ktorý sa dnes musel uspokojiť len s tretím miestom.

fe08-6.jpg

Zaujímavé je, že hoci Kimi Räikkonen dnes ukázal, že ani vo svojich 38-rokoch nepatrí do starého železa, tak v tíme Ferrari odkladajú rozhodnutie o predĺžení jeho zmluvy. „Nemusíme sa nikam ponáhľať," vyhlásil nový šéf Ferrari, Louis Camilleri. Čakalo sa, že Kimi dostane istotu už na Monze, ale ešte si teda musí počkať. Pomohlo by mu zajtrajšie víťazstvo? Uvidíme. Preteky štartujú o 15:10 nášho času a my budeme populárnemu Icemanovi držať palce.

me04q-3.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri