Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

„Katroš“ sa teší na druhú časť Dakar Series

Wednesday, 10. 09. 2008 - 00:03, Andrej Haverda   

„Katroš“ sa teší na druhú časť Dakar SeriesUž zajtra, 10. septembra, odštartuje v portugalskom Lisabone druhá časť Dakar Series – Pax Rally za účasti kompletnej motoristickej špičky. Chýbať medzi nimi nebude ani slovenský jazdec Jaroslav Katriňák na motocykli KTM 530 EXC, špeciálne upravenom na rallye. Skúsený motocyklový jazdec na prvom podujatí tejto série, ktoré sa stalo náhradou za Dakar 2008 (30. ročník organizátori zrušili z bezpečnostných dôvodov), skončil až na 10. mieste – výrazne ho však penalizáciou poškodili usporiadatelia.
                                                                                                        

Preteky pozostávajú z piatich súťažných dní, počas ktorých jazdci na motocykloch, automobiloch a štvorkolkách (quadoch) absolvujú tisíc kilometrov meraných úsekov zväčša po piesočnatých povrchoch, striedaných so skalisto-hlinitými a asi dvetisíc kilometrov presunov.

„V podstate organizátori kopírujú trate z európskeho úseku Dakaru 2006 a 2007,“ povedal manažér Jaroslava Katriňáka Andrej Žipaj. V dejisku podujatia je už na štarte v Lisabone „Katrošov“ podporný tím. V pondelok sa k nim po lete z Budapešti pripojil aj Jaro Katriňák. Dnes ho od 12.00 do 14.00 hodiny čakalo administratívne a technické preberanie. To organizátori situovali do Parku Eduarda VII. v centrálnej oblasti hlavného mesta. Zajtrajší prvý súťažný deň so štartom v Lisabone povedie do Castelo Branco.
                                                                                                        

Jaroslav Katriňák odišiel do Lisabonu s veľkými predsavzatiami. „Som veľmi dobre pripravený. Veľa som natrénoval a v tomto roku aj veľa najazdil. Pôjde o zaujímavé preteky, keďže povrch trate je iný, ako tomu bolo na prvej časti. Chcel by som však nadviazať na posledné úspešné mesiace a urobiť dobrý výsledok. Motivácia mi určite nechýba,“ prezradil o svojich ambíciách pred druhou sériou Dakaru.

Za najväčšieho favorita je považovaná trojica jazdcov KTM Teamu: Francúzi David Casteu, Cyril Despres a Španiel Marc Coma osedlajú „špeciály“ KTM LC4 690 Rally. Potrápiť ich určite budú chcieť dvaja portugalskí pretekári: Helder Rodrigues a Ruben Faria (obaja KTM 690 Rally). Všetci uvedení si dobre budú strážiť štartové číslo 10: „Katro“ je so svojou KTM 530 EXC jedným z favoritov, i keď sa o tom nehovorí nahlas. V štartovom poli je 49 motocyklov šiestich značiek: KTM, Yamaha, Honda, Kawasaki, TBA a prototyp s označením BP.
                                                                                              

Quadov (štvorkoliek) uvidíme na štarte deväť: štyri značky Yamaha, po dvoch majú značky Polaris a Suzuki. Osamotený v súťažnom poli bude quad zn. Bombardier. Slovensko v tejto samostatne vypísanej triede zastúpenie tentoraz nemá. Pripomeňme, že na trasách v Maďarsku a Rumunsku vybojoval Martin Antal z Quad Extrem Slovakia Teamu vynikajúce tretie miesto.

Najväčší záujem vzbudí pochopiteľne kategória automobilov, ktorých sa na štarte zíde 52. Japonské stajne Mitsubishi a Nissan majú najväčšie zastúpenie (obaja po dvanásť posádok); popri nich sú tu Toyoty (osem vozidiel), BMW (6), VW a Land Rover (3), Bowler a Opel (2); pelotón uzatvárajú po jednom zástupcovi značky Subaru, Renault, Mazda a nechýba ani autokrosový „špeciál“.
                                                                                                

K najväčším favoritom pochopiteľne patria dvaja odvekí rivali: Mitsubishi a Volkswagen. Reprezentovať ich budú starí ošľahaní borci: tri diamanty Stéphane Peterhansel s Jeanom-Paulom Cottretom, Luc Alphand s Gillesom Picardom a Joan Roma (ktorého v zostave tentoraz doplní krajan Lucas Cruz Senra). Všetci pôjdu na „špeciáloch“ Mitsubishi Pajero Evo. Ak ktoríkoľvek z nich zvíťazí, bude to dôstojný triumf a zavŕšenie štvrťstoročnej epochy – hneď nato sa totiž model Pajero odoberie na dôstojný a zaslúžený odpočinok, najskôr do firemného múzea.

Dve véčka v znaku majú vo svojom vývoji tiež niečo za sebou a s nemeckou dôslednosťou si snažia udržať lesk víťazstva. Ibaže nie dakarského. „Špeciály“ Race Tuareg už štyrikrát zaútočili na púšť (a ukoristili na stupni víťazov Dakarskej rallye jedno tretie a jedno druhé miesto), ale prvenstva nie a nie dosiahnuť. Napokon sa to predsa len podarilo – zásluhou legendy WRC Carlosa Sainza v rámci prvej časti Dakar Series v Maďarsku a Rumunsku. Mimochodom, v cieli Central Europe Rally sa tri volkswageny a dva automobily Mitsubishi „vošli“ do necelých 34 minút! V prospech nemeckej stajne hovorila prvá (Carlos Sainz) a tretia (Dieter Depping) priečka. (Peterhansel s Mitsubishi strácal na Sainza 121 sekúnd a štvrtého Alphanda delilo od Deppinga 54 sekúnd!) Ako to však bude tentoraz? Mitsubishi bezpochyby pomýšľa na odvetu a to si dvojlístky Carlos Sainz – Michel Perin, Dieter Depping – Timo Gottschalk a Giniel De Villiers – Dirk Von Zitzewitz dobre uvedomujú.
                                                                                            

Svoje zbrane vytiahne aj ďalší nemecký koncern: BMW. Na Central Europe Rally pre najlepšiu posádku bavorskej značky „ostala“ šiesta priečka (Francúz Saby s krajanom Guehennecom strácali na víťaza viac ako trištvrte hodiny). Katarčan Saleh Al Attiyah so Švédkou Tinou Thörnerovou a Francúz Guerlain Chicherit s krajanom Matthiewom Baumelom – to sú (nielen) v rallye – svete veľmi známe pojmy! Ďalšie tri „bavoráky“ X3 povedú Portugalčania Filipe Campos s Jaime Baptistom, Rusi Leonid Novitskiy s Olegom Tyupenkinom a sólovo aj Argentínčan Orlando Terranova. So starším modelom X5 sa objaví ďalšia portugalská posádka: Ricardo Dos Santos a Joao Luz.

Nebude chýbať ani Japonec Kenjiro Shinozuka (Nissan Patrol GR) alebo maďarský pretekár Balázs Szalay s Opelom Antara. Nás pochopiteľne budú zaújimať výkony troch českých posádok OFFROAD CENTRUM TEAM-u: Miroslav Zapletal (s novým navigátorom Tomášom Ouředníčkom) sa so „špeciálom“ Mitsubishi L 200 pokúsia vylepšiť vynikajúce 9. miesto z prvej dakarskej série; Petr Kubík a Lukáš Vacovský (Toyota Land Cruiser) si budú priať nielen pretek dokončiť, ale najmä posunúť sa na vyššie než 44. miesto (ktoré na Central Europe Rally vydobyli). Treťou posádkou vyrážajúcou do boja (predovšetkým s pieskom) je Jiří Janeček a Jiří Wolf s ďalším automobilom Toyota Land Cruiser.
                                                                                                   

Jarovi Katriňákovi i českým posádkam automobilov držíme palce!


Účasť Slovákov a Čechov v Pax Rally 2008

Motocykle:
št. číslo 10:
Jaroslav Katriňák (SK/KTM 530 EXC; ENVIRON SERVIS MOTO TEAM)

Automobily:
št. číslo 225:
Zapletal – Ouředníček (CZ/Mitsubishi L 200; OFFROAD CENTRUM TEAM)
št. číslo 244: Kubík – Vacovský (CZ/Toyota Land Cruiser 80; OFFROAD CENTRUM TEAM)
št. číslo 246: Janeček – Wolf (CZ/Toyota Land Cruiser 80; OFFROAD CENTRUM TEAM)





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri