Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1: Jasné austrálske víťazstvo pre Jensona Buttona

Sunday, 18. 03. 2012 - 09:40, Eva Rihová   

F1: Jasné austrálske víťazstvo pre Jensona Buttona

Jenson Button spustil svojim suverénnym víťazstvom na VC Austrálie nový ročník šampionátu kráľovskej motoristickej triedy F1. McLaren tak aj vďaka doplňujúcemu tretiemu Lewisa Hamiltona zaznamenáva silný vstup do sezóny. Medzi strieborné šípy sa podarilo dostať len obhajcovi titulu Sebastianovi Vettelovi, ktorý štartoval do veľkej ceny až zo 6.miesta. Domácny Mark Webber podaroval austrálskym divákom len 4.priečku. Piaty miesto sa zas podarilo po katastrofálnom víkende vydolovať Fernandovi Alonsovi. Ferrari preukázalo, že práve v pretekoch má konkurencieschopnejšie auto.

13891.jpg

13889.jpg

Brit Button vzal vedenie austrálskej veľkej ceny do svojich rúk hneď po zhasnutí červených svetiel, pred tímovým kolegom a držiteľom pole position Hamiltonom si v prvom stinte udržiaval stály 3-sekundový náskok. V úplnom úvode sa tretieho, resp. štvrtého miesta ujali oba Mercedesy. Poradím zamiešal následne Vettel, ktorý predbehol Nica Rosberga, prevodovka zas vypovedala v 10. kole službu Michaelovi Schumacherovi. V tej chvíli strácal tretí Vettel už 12 sekúnd na McLareny.

13892.jpg

Výbornú tretiu kvalifikačnú pozíciu na štarte do výsledku nepretavil Romain Grosjean, ktorý krátko po štarte kolidoval s Pastorom Maldonadom, pričom si poškodil zavesenie pravého predného kolesa. S pretekmi sa musel rozlúčiť rovnako Nico Hulkenberg. Nemec v službách Force Indie sa po štarte dostal do kontaktu s Webberom. Pomerne dlhý prvý stint absolvovali Kimi Raikkonen a Sergio Pérez.

13890.jpg

Poradie pretekov na čele s McLarenmi ostalo nezmenené až do výjazdu Safety Caru zapríčinený Vitalym Petrovom, ktorý odstavil po problémoch s riadením Caterham priamo na trati. Situácia prišla vhod rakúskej stajni Red Bull. Zatiaľ čo si Button s Hamiltonom odbili svoje záverečné pitstopy pred spomalením pretekov, Sebastian Vettel zašiel do boxov pre výmenu pneumatík až počas výjazdu bezpečnostného vozidla, čim sa vkliesnil medzi strieborné duo. Aktuálny majster sveta nebol po reštarte žiadnou väčšou hrozbou pre Buttona, ktorý si jasne udržal vedúcu priečku.

13896.jpg

Zo Safety Caru ťažil rovnako druhý Red Bull Marka Webbera. Austrálčan sa dostal pred lepšie Ferrari Fernanda Alonsa na 4.miesto. Rodák z Ovieda nedokázal držať nasadené tempo a tak sa radšej sústredil na udržanie piatej pozície pred dotierajúcim Maldonadom. Venezuelčan celú situáciu uľahčil, keď nezvládol svoj monopost a v poslednom kole si nepríjemne potykal s bariérami v Albert Parku.

13895.jpg

Záverečné momenty boli ešte okorenené vzájomnými súbojmi medzi tímovými kolegami Kamuim Kobayashim, Sergiom Pérezom, Nicom Rosbergom a Kimim Raikkonenom. Najlepšie z toho vyšiel Kobayashi, ktorý si z Austálie odnáša body za 6.miesto, prvé body po 2-ročnej pauze berie aj Raikkonen, ôsmy končí Mexičan Pérez, na radosť domáceho publika sa do top 10 prebojoval aj druhý Austrálčan Daniel Ricciardo, desiatku najúspešnejších uzatvára Paul di Resta.

13893.jpg

Na skoré zastávky a následné problémy s odchádzajúcimi pneumatikami doplatil Nico Rosberg, ktorý po výbornom štarte skončil napokon až 12ty. Druhé Ferrari malo rovnako body na dosah, avšak nedostačujúca rýchlosť Felipeho Massu a v posledným momentoch aj kolízia s krajanom Brunom Sennom odsúdila Massu mimo klasifikácie.

13900.jpg

13898.jpg

13899.jpg

Konečné výsledky VC Austrálie 2012:

1. Button McLaren-Mercedes 1h34:09.565
2. Vettel Red Bull-Renault + 2.100
3. Hamilton McLaren-Mercedes + 4.000
4. Webber Red Bull-Renault + 4.500
5. Alonso Ferrari + 21.500
6. Kobayashi Sauber-Ferrari + 36.700
7. Raikkonen Lotus-Renault + 38.000
8. Perez Sauber-Ferrari + 39.400
9. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 39.500
10. Di Resta Force India-Mercedes + 39.700
11. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 39.800
12. Rosberg Mercedes + 57.600
13. Maldonado Williams-Renault + 1 kolo
14. Glock Marussia-Cosworth + 1 kolo
15. Pic Marussia-Cosworth + 2 kolá
16. Senna Williams-Renault + 4 kolá

Preteky nedokončili (v kole)

Massa Ferrari 47
Kovalainen Caterham-Renault 42
Petrov Caterham-Renault 37
Schumacher Mercedes 11
Grosjean Lotus-Renault 2
Hulkenberg Force India-Mercedes 1

Do VC Austrálie neboli pripustení:

Karthikeyan HRT-Cosworth
De la Rosa HRT-Cosworth

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri