Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1: Hodnotenie pilotov prvých pretekov sezóny 2012

Sunday, 18. 03. 2012 - 13:51, Alexa Szafianová   

F1: Hodnotenie pilotov prvých pretekov sezóny 2012

Jenson Button úspešne zdolal úvodné preteky sezóny 2012. „Každé víťazstvo znamená veľa, ale dnešok ukazuje aké dôležité to bolo po silnej zime," povedal na tlačovej konferencii. „Začiatky posledných dvoch sezón boli ťažké pre nás, ale dnešok je veľmi povzbudivý. Po štarte som sa rýchlo chcel dostať preč v prvých dvoch zákrutách, aby som sa vyhol hrozbe DRS. Nebolo to jednoduché, pretože Lewis sa ma poriadne držal. Potom ale preteky prebehli pokojne. Najviac trápenia mi spôsobilo Safety Car. Mal som 10 sekundovú výhodu, ale Safety car ju zmazalo. A nakoľko už bolo 18.00hod a slnko zapadalo, bolo obtiažne udržať pneumatiky v primeranej teplote za Safety carom. Našťastie som unikol Sebastianovi a udržal sa na prvom mieste až do konca. Tento víkend bol neskutočne dobrý. Máme skvelé auto a vieme bojovať o titul. Je to perfektný štart sezóny a teším sa na Malajziu."

13902-en-espnf1.jpg

Jeho tímový kolega, Lewis Hamilton, po gratulácii Buttonovi a celému tímu nevyjadroval o nedeľňajších pretekoch s takým entuziazmom: „Je to trochu sklamanie, že som nevedel premeniť pole position na víťazstvo, nie som skľúčený. Čaká nás ešte veľa Veľkých cien a mnoho možností získať body. Trocha som sa dnes trápil. Nebol to môj deň. Najdôležitejšie je, že sme ukázali, že máme silné a rýchle auto. Je to najväčšie pozitívum pre tím. Nie som si istý, čo sa stalo pri štarte, ale stratil som priľnavosť počas prvého stintu. Na konci pretekov som nedokázal znížiť medzeru medzi Sebastianom. Bol veľmi rýchly na rovinách. Bolo by zložité dostať sa cez neho, tak som klesol späť, čím Mark na mňa vyvíjal tlak. Teraz sa musím sústrediť na nasledujúce preteky. Majstrovstvá sveta sú o dôslednosti a o to sa snažím."

Piloti Red Bullu sa ohľadne Veľkej ceny Austrálie vyjadrovali pozitívne:

Sebastian Vettel: „Som so sebou veľmi spokojný. Myslím si, že sme dosiahli najviac, čo sme len mohli. Cítil som sa dobre v aute. Podľa mňa i bez Safety Caru, by sme mali možnosť atakovať Lewisa, pretože sme boli vždy bližšie a bližšie. Boli to skvelé preteky, plné zábavy. Mal som dobrý štart, ale Nico, ktorý mal tiež dobrý štart, ma prekvapil a dostal sa cezo mňa. Ja som ho potom predbehol, čo bol skvelý manéver. Za Michaelom som spravil chybu  a šiel mimo trať v prvej zákrute. On potom spravil to isté, keď som sa k nemu priblížil, čo bolo dobré. Blahoželám McLarenu a Jensonovi. Myslím si, že zajazdil fantastické preteky a dnes bol neporaziteľný. Som šťastný s mojím druhý miestom. Je to veľa bodov a po včerajšku by to mnohí ani neočakávali. Myslím si, že v pretekoch sme mali lepšie auto a vyzerá, že má dosť potenciálu. Teraz je len na nás, aby sme ho z neho dostali. Ďakujem každému, kto nám k dnešným výsledkom pomohol."

Mark Webber: „Je tu niekoľko pozitívnych vecí, ktoré si môžeme z dnešného dňa odniesť. Kvalifikácia bola pre nás náročná, ale tempo počas pretekov bolo lepšie. Môj štart bol zlý. Musím sa pozrieť na to, čo sa stalo. Potom som sa ocitol medzi dvoma autami v prvej zákrute. Nechcel som, aby sa moje preteky skončili. Dokázal som pokračovať a stavať na tom, čo som mal.  Mali sme šťastie so Safety Carom. Na konci som bol rýchlejší ako Lewis , ale na tejto trati je ťažké predbiehať. V Malajzii by to bolo iné. Oproti tomu s čím sme včera išli spať, dnešok bol dobrý pre Red Bull Racing. Bol to silný začiatok."

Ďalej vám ponúkame vyjadrenia zvyšku štartovacieho roštu:

Mercedes

Nico Rosberg: „Mal som perfektný štart a získal som tri pozície. Nanešťastie s nám nepodarilo udržať tempo a preteky sa nevydarili tak, ako sme dúfali. Koniec pretekov bol obzvlášť nešťastný, keď sme sa s Perezom dotkli, čo mi spôsobilo defekt. Tým pádom som prišiel o bodové umiestnenie. Máme veľa práce pred sebou, aby sme zistili, čo sa pokazilo a ako dokážeme využiť plný potenciál nášho auta. Zostávam pozitívne naladený, pretože trať v Malajzii je úplne iná. Takže sa veľmi teším na nasledujúci víkend."

13906-en-espnf1.jpg

Michael Schumacher: „Bol to nešťastný koniec mojich pretekov, keď som stratil tempo pri vjazde to prvej zákruty. Skúšal som jednotlivé prevodové stupne a z času na čas sa všetko zdalo byť v poriadku. Nakoniec som ale musel vyjsť mimo trate, aby som sa vyhol možného šmyku. Je to smutné, pretože počas zimných testov sme tento problém nemali. Auto bolo veľmi spoľahlivé. Práve preto sa ničoho neobávam. Viem, že takéto veci sa stávajú a naša spoľahlivosť je mimo otázky. Myslím si, že som mohol mať dobré preteky, ale aj tak si môžeme odniesť veľa pozitívneho z tohto víkendu, pretože sme videli, že auto nám potvrdilo naše pocity. To je jednoznačne krok vpred. Teraz musíme na tom stavať a naďalej sa zlepšovať."

Lotus

Kimi Räikkönen: „Je to ako keby som ani neodišiel. Včera sme spravili zopár chýb, ktoré nás veľa stáli, takže to mohli aj lepšie preteky. Mal som dobrý štart a potom tam bol ten incident predo mnou v prvej zákrute. Stratil som zopár pozícií, kedy som takmer musel zastaviť , aby som sa vyhol zrážke. Toto skomplikovalo našu prácu, lebo mali sme dobrú rýchlosť, ale dostal som sa do väčšej skupiny áut. Keď sa na to pozriete, mohli sme skončiť omnoho lepšie. Podľa mňa nám uškodilo aj Safety car. Celkovo tento víkend nebol ideálny, ale auto bolo dobré a vrátiť sa na siedme miesto znamená, že sme získali niekoľko bodov."

Romain Grosjean: „Myslím si, že sme mohli mať skvelé výsledky dnes. Je to frustrujúce, pretože som chcel riadne ukončiť preteky s možnosťou pódiového umiestnenia. Ale na druhej strane auto sa správalo dobre. Držal som tempo s chalanmi vo vedení a všetko sa zdalo byť dobré. Môj štart nebol úžasný, musíme sa pozrieť na dáta. Jasné, potom nasledovala kolízia s Pastorom. Z môjho uhla pohľadu, on neskôr brzdil a narazil do môjho pravého predného kolesa, čo ho zlomilo. A tak sa moje preteky skončili. Tím si zaslúžil viac, pretože ťažko pracovali. Zajtra to však bude len spomienka. Teraz sa premiestnime do Malajzie, čo je môj najobľúbenejší okruh."

Ferrari

Fernando Alonso: „Vedeli sme, že to budú veľmi komplikované preteky a som šťastný, že sa mi podarilo získať pekný počet bodov. Mal som dobrý štart a podarilo sa mi získať niekoľko pozícií na začiatku. Ale neskôr, keď prišiel na trať Safety car, mal som ťažký boj s Maldonadom. Keď som ho videli zísť z trate, vydýchol som si, pretože bol dosť blízko. Bol som pomalší ako on. Všetko čo som mohol robiť, aby som si ubránil pozíciu, bolo používanie KERSU na špecifických miestach trate. Je mi ho ľúto, pretože je ozaj škoda skončiť preteky takýmto spôsobom. Pozitívnymi bodmi dnešného dňa sú zastávky v boxoch a stratégia. Auto bolo lepšie ako včera a boli sme bližšie v vedúcej skupinke. Napriek tomu máme veľa práce pred sebou, aby sme dobehli tých ktorí sú pred nami, a to nie len McLaren či Red Bull, ale aj Mercedes a Lotus. Budúci týždeň to bude ako skúška s ohňom, pretože Sepang je veľmi zložitý okruh pre auto a aj pneumatiky."

057-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Felipe Massa: „Toto bol veľmi úbohý víkend pre mňa. Včera som sa trápil s nevyváženým autom a dnes to bolo možno aj horšie, pretože po pár koloch som sa trápil s pneumatikami. Mal som celkom dobrý štart a získal som zopár pozícií a dúfal som, že získam aj niekoľko bodov. Posunuli sme si prvú zastávku o niečo skôr, ale i druhá sada mäkkých zmesí sa správala rovnako. Auto sa šmýkalo a pneumatiky sa opotrebovávali viac ako ostatné. Nepovedal by som, že som jazdil agresívne. Situácia sa nezmenila ani na strednej zmesi. Musíme sa naučiť chápať, prečo nevieme nastaviť rovnováhu auta, ktoré sme mali napríklad v Barcelone. Čo sa týka toho kontaktu so Sennon, môžeme to považovať  za pretekárku nehodu. Jedno Toro Rosso sa ma pokúsilo predbehnúť v zákrute 3 a Bruno mal lepšiu rýchlosť na vnútornej strane, takže sme do zákruty číslo 4 vošli bok po boku. Tam sme sa splietli a koniec ste už videli."

Force India

Paul di Resta: „Vždy je dobré začať sezónu aspoň s jedným bodom, ale až do posledného kola to nevyzeralo to príliš sľubne. Našťastie som si ušetril niečo z KERSU pre poslednú zákrutu, čo mi pomohlo predbehnúť Vergneho. Bolo pekne vzrušujúce posledné kolo. Je dobré takto začať sezónu, ale je jasné, že máme kopec roboty pred sebou, pretože sme sa trápili s tempom pri začiatku každého stintu, čo mi poškodilo celkové tempo pretekov. Napriek tomu si myslím, že nemám byť prečo sklamaný."

Nico Hülkenberg: „Vyzerá to tak, že ma šťastena obchádza na Albert Parku. Moje prvé preteky v roku 2010 trvali necelé jedno kolo a dnes sa to zopakovalo. Ešte stále si nie som celkom istý, čo sa stalo, ale dostal som náraz hneď v prvej zákrute. Je to ozaj škoda, pretože som mal skvelý štart, získal som niekoľko pozícií, a potom som cítil náraz zozadu. Dostal som defekt a aj zadné zavesenie bolo poškodené, a tak som musel zaparkovať mimo trate. Takéto veci sa stávajú, keď 22 áut bojuje o čo najlepšie pozície v prvej zákrute. Ale po takej dobrej kvalifikácii je to aj neskutočne frustrujúce. Dobrou správou je, že do auta zasadnem po piatich dňoch, čo je najlepšou cestou sa dostať cez sklamanie."

 Toro Rosso

Daniel Ricciardo: „Naozaj neviem, čo sa stalo v poslednom kole. Videl som modré vlajky a predo mnou bolo veľa áut. Vedel som, že z tohto chaosu viem vyťažiť aspoň jednu pozíciu. Mal som šťastie, pretože som bol posledný v tejto skupinke, a tak som mal jasný obraz toho, čo sa predo mnou dialo. Potom som mal šancu atakovať Jean-Erica. Posledné kolá bolo naozaj šialené. Pri štarte som sa ocitol v jednom incidente. V tom momente som ani nechápal, čo sa robí a kto je vôbec na vine. Mal som decentný štart. Je skvelé skončiť preteky deviaty, ale myslím si, že som mohol získať aj lepšie miesto, pretože auto je silné. Som nesmierne šťastný a je skvelé získať bod na prvých pretekoch, obzvlášť tu doma v Austrálii, kde fanúšikovia boli fantastický počas celého víkendu."

00130-medium-motorsport-nextgen-auto.jpg

Jean-Eric Vergne: „Mal som skvelý štart. Získal som niekoľko pozícií ale potom Webber sa dotkol môjho prvého krídla, následne čoho som potom stratil nejaký ten čas. Potom sa to len komplikovalo. Ostal som zaseknutý medzi autami, cez ktoré som sa nevedel dostať, i keď boli pomalšie ako ja. Keď som sa pokúšal predbehnúť Di Restu, zabrzdil som trocha neskôr a vyšiel som na štrk. Ale aj na špinavých pneumatikách som mal dobrý čas. Je škoda, že ku koncu som sa veľmi snažil a stratil som príliš veľa priľnavosti. Ale toto sú preteky. Počas môjho prvého víkendu vo Formuly 1 som sa toho veľa naučil. Ešte stále máme pred sebou 19 Veľkých cien, kde môžem získať body. Auto sa zdá, že dobre funguje, boli sme konkurencieschopný celý víkend, takže sa veľmi teším do Malajzie."

Williams

Pastor Maldonado: „Auto dnes vyzeralo dobre. Naše tempo bolo rýchle a konzistentné. Boli sme konkurencieschopný až do posledného kola. Nanešťastie, som stratil kontrolu nad zadnou časťou monopostu a zrážke s betónovou stenou som sa už nemohol vyhnúť."

Bruno Senna: „Mal som dobrý štart. Snažil som sa dostať na vonkajšiu líniu v prvej zákrute ale pocítil som, že niekto do mňa narazil. Musel som spraviť o jednu zastávku v boxoch viac, čo len skomplikovalo veci. Preteky sa zdali byť lepšie, ale potom som sa splietol s Massom. Dnes som nemal šťastie. Toto je však pretekanie. Teraz sa tešíme na to, ako si to vynahradíme v Malajzii."

Sabuer

Kamui Kobayashi: „Som veľmi šťastný aj za seba aj za tím. Skončiť preteky šiesty je skvelý začiatok sezóny. Následne štartu som skoro narazil do Bruna, ktorý sa otočil predo mnou. Mal som šťastie, keď som sa mu dokázal vyhnúť, ale na druhej strane Sergio sa už nevedel vyhnúť tomu, aby medzi nami došlo ku kontaktu. Takže počas celých pretekoch som jazdil s poškodeným predným krídlom, čo bolo zložité. Avšak po prvom kole som získal dve pozície. Naplánované som mal dve zastávky v boxoch. Počas mojej druhej zastávky som mal nešťastie s načasovaním , pretože po tom ako som opustil box, na trať prišlo Safety car. Jazdil som na deviatej pozícii do posledného kola, kedy Pastor narazil a Sergio bojoval s Nicom. Predbehol som ich a skončil šiesty."

013912-en-espnf1.jpg

Sergio Perez: „Kvôli výmene prevodovky som musel štartovať z posledného miesta. Vedel som, že musím spraviť všetko pre to, aby som získal nejaké pozície hneď po štarte. Podarilo sa mi dostať na 12. Miesto za Kamuiho, kde došlo medzi nami ku kontaktu, keď sa pokúšal vyhnúť zrážke s jedným Williamsom. Mal so poškodené krídlo, čo bolo len jeden z problémov. Musel som šetriť pneumatiky, jeden čas aj palivo a musel som brániť svoju pozíciu. Boli to naozaj náročné preteky. V poslednom kole, keď Pastor narazil, ja som sa stiahol kvôli troskám. Potom ma Nico predbehol, naše autá sa dotkli a ja som musel dokončiť preteky s úplne zničenými pneumatikami. Pravdaže nie som šťastný, že som stratil nejaké pozície, ale som šťastný, že nášmu tímu sa podarilo skončiť na šiestom a ôsmom mieste. Je to dobrý začiatok sezóny."

Caterham

Heikki Kovalainen: „Následne po štarte sme sa s Vitalym museli vyhýbať problémom v prvej zákrute. Stratil som nejaký čas za Glockom, ale rýchlo som ho predbehol a začal dobiehať autá pred nami. Systém DRS mi nefungoval až po šieste kolo a KERS som musel vypnúť už hneď po štarte. Obe zastávky v boxoch prebehli dobre, ale potom som cítil, že auto pri brzdení začalo bočiť doľava. Tak som musel ísť do boxu, aby sa na to pozreli. Vysvitlo, že to spôsoboval problém s predným ľavým zavesením, a tak som pár kôl pred koncom musel ukončiť svoje preteky. Som si istý, že do nasledujúcich pretekov tieto nedostatky odstránime."

Vitaly Petrov: „Mal som skvelé preteky a je to škoda, že som ich musel ukončiť predčasne. Do toho momentu všetko išlo podľa plánov. Tím odviedol skvelú prácu, keď mi pomohli pri predbiehaní Heikkiho počas prvej zastávky. Približoval som sa k Sennovi a Massovi a auto bolo na pocit veľmi vyvážené. Dával som pozor na pneumatiky a rozhodne som ukázal tempo, ktoré nám môže priniesť dobré výsledky v tejto sezóne. I keď to neboli preteky, aké sme si s mojím novým tímom predstavovali, môžeme si zobrať veľa pozitívneho z tohto víkendu a ísť do Malajzie s tým, že sa zmôžeme i na silnejší výkon."

Marussia

Timo Glock: „Skvelé preteky pre tím a veľká odmena za tú všetku ťažkú prácu a tlak počas posledných mesiacov. Je dôležité si pamätať, že sme prišli s 0 zajazdenými kilometrami na novom aute. Pridajte ešte potenciálne problémy, pretože tie sa objavia počas každého predsezónneho testu. Takže to bol veľmi špeciálny víkend doviesť auto do cieľa v prvých pretekoch bez problémov. Vybral som si dobrú líniu v prvej zákrute a dokázal som sa vyhnúť problémom, ktoré som videl, čím som sa dostal na 13. pozíciu. Mal som menší súboj s Caterhamom, ale vedel som, že sa musím sústrediť na moje preteky. Auto bolo veľmi konzistentné a som šťastný, že som skončil na 14. mieste. Jednoznačne, auto mi dalo narodeninový darček, ktorý si teraz užijem. Zajtra sa však ťažká práca začína zas. Auto musíme poriadne vylepšiť. Ešte raz ďakujem tímu. Bol to skvelý štart."

0076-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Charles Pic: „Som celkom šťastný s mojimi prvými pretekmi a spokojný s debutom tímu. Všetko bolo celkom dobré počas pretekov. Je škoda, že som nevydržal až  do úplného konca, ale som rád, že som na 15. mieste. Najmä po ťažkostiach pred začiatkom sezóny. Ešte stále máme veľa roboty, ale získali sme veľa informácií počas tohto víkendu, ktoré nám pomôžu sa pripraviť na nasledujúci víkend v Malajzii."

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri