Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Jaroslav Baránek majstrom Slovenska s novou Kia cee´d

Monday, 20. 10. 2008 - 14:43, T. Szabosi   

Jaroslav Baránek majstrom Slovenska s novou Kia cee´dSlovenská Kia cee´d s jazdcom Jaroslavom Baránkom zvíťazila hneď vo svojej prvej sezóne v pretekoch automobilov do vrchu organizovaných Slovenskou asociáciou motoristického športu v skupine vozidiel so vznetovým motorom. Pod celkový úspech novopostaveného auta sa podpísalo viacero faktorov. Dokonale zvládnutá stavba automobilu, skúsenosti jazdca, kvalitný servisný tím, ako aj účasť na všetkých pretekoch seriálu.

Tibor Szabosi;1t1u0353.jpg

Vozidlo s 2-litrovým vznetovým motorom pretekalo v skupine E1 nad 2 000 ccm ako aj v skupine diesel, do ktorych bolo zaradene podľa predpisov medzinárodnej automobilovej federácie FIA. Kia cee’d 2.0 CRDi, ktoré bolo odstrojené, odľahčené a zbavené všetkých izolačných materiálov, vychádza so sériového prevedenia. Jeho finalizácia trvala 12 mesiacov.

Kia cee´d bola upravovaná s cieľom vyhrávať nad konkurenčnými automobilmi, čo svojimi výsledkami stopercentne dokázala. Predpokladom tohto úspechu bolo predovšetkým použitie kvalitných motoršportových dielov. Jaroslav Baránek si získaný titul veľmi cení: „Dokázali sme, že vyhrávať sa dá aj s autom na Slovensku vyrobeným a na Slovensku upraveným. Teším sa, že to bola práve Kia cee´d, s ktorou sa nám podarilo majstrovstvá vyhrať. Čo sa týka výkonu vozidla, upravená Kia cee´d má ešte veľké rezervy a môžeme ísť v úpravách aj ďalej. Všetky tromfy však odkryjeme až neskôr.“

Tibor Szabosi;1t1u1464.jpg

Kia cee´d s dvojlitrovým dieselovým agregátom, výkonom 209 koní a krútiacim momentom 430 Nm štartovala v roku 2008 na všetkých 13 pretekoch a v šiestich prípadoch skončila na prvom mieste. Ďalšie dve druhé a tri tretie miesta znamenali v celkovom hodnotení súčet 195 bodov a pohodlný 90-bodový náskok pred druhým v poradí, Marošom Kysuckým s automobilom Seat Ibiza. „Najcennejšia na zisku titulu je skutočnosť, že sa tak stalo s úplne novým vozidlom a to hneď v jeho prvej pretekárskej sezóne. Prvá sezóna je spravidla vždy obetovaná liečeniu detských nemocí auta a na hľadanie optimálnych nastavení a zladenie sa jazdca s vozidlom. V našom prípade to tak nebolo,“ zhodnotil sezónu Baránek.

Aj v ďalších európskych krajinách sa vozidlá značky Kia cee´d zapájajú do motoršportových aktivít. Automobilom Kia cee´d sa na pretekárskych okruhoch veľmi dobre darí aj v Poľsku. U našich severných susedov je natoľko populárna, že v tomto roku tu bol zorganizovaný Kia cee´d cup, v ktorom sa predstavilo 20 športovo upravených vozidiel tejto značky. Jeden zo seriálu pretekov mohli vidieť fanúškovia rýchlych áut aj na Slovensku v predposledný augustový týždeň na letisku v Piešťanoch.

Tibor Szabosi;1t1u8615.jpg

V netradičnej úlohe tzv. safety car sa predstavila predĺžená kombi verzia cee´d_sw na britských ostrovoch. Pre okruhy v Silverstone a Castle Combe bolo upravených 22 vozidiel Kia cee´d_sw, kde je ich úlohou zasahovať pri nehodách, poskytovať prvú pomoc a viesť pretekárske vozidlá na trati až do odstránenia nehody.

Viac informácií o Jaroslavovi Baránekovi a jeho vozidle nájdete na www.kiaracing.sk. Dodatočné informácie o Kia cee’d cup sú dostupné na www.ceed-cup.pl.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri