Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Česko

Jano je späť

Thursday, 27. 04. 2023 - 18:41, T. Szabosi   

Jano je späť

Janko Kundlák na 57. ročníku Rallye Šumava Klatovy potvrdil, že s ním treba rátať. Rýchlostné skúšky mu sadli, technika fungovala a víťazstvo zachutilo.

Návrat Janka Kundláka na trate „rellyčkových“ skúšok bol milým, pre veľa ľudí aj netrpezlivo očakávaným prekvapením. S jeho návratom sa rozprúdila diskusia o tom, ako na tom bude výkonnostne. Predsa len, pár rokov dozadu patril medzi najrýchlejších jazdcov v R2-jkách. Ako takmer vo všetkom, aj tu sa vytvorili dva tábory. Prvý, ktorý mu veril a videl ho na popredných miestach v triede RC4 a ten druhý, ktorý tvrdil, že tak dlhá pauza musí prejaviť.

valasska-rally-23-0326.jpg

Valašská rally niečo naznačila, 57. ročník Rallye Šumava Klatovy to definitívne potvrdil. Jano je späť tak, ako si ho mnohí pamätajú. Je späť a pripravený zabojovať o popredné miesta. Je späť a chutí mu to. Aj napriek tomu, že Jano s Peťom verili, že Renault Clio Rally4 by mohli dostať v Klatovách na pódium, prvé miesto ďaleko prevyšovalo ich očakávania.

valasska-rally-23-1447.jpg

Klatovský okruh je taká stálica, ktorá je lákadlom pre stovky divákov a okrem shakedown-u aj výbornou príležitosťou dostať sa do plného súťažného nastavenia. Tento rok bol zahrnutý v harmonograme hneď dva krát. Prvý prejazd v piatok poobede, druhým prejazdom začínala sobotná sekcia. Janko má tieto polookruhové skúšky celkom rád a navyše mu tá klatovská sedí. V tíme sa očakávalo, že práve tu by sa dala uhrať nejaká tá sekunda. Očakávania sa naplnili hneď v piatok. Štartové číslo 26, ktoré patrilo Janovi Kundlákovi, Petrovi Baranovi a Cliu Rally4 sa ako jediná predokolka objavilo s časom pod 7 minút a posádka si tak vyjazdila takmer 9 sekundový náskok na prenasledovateľov v predokolkách. Sobota pokračovala s veľmi podobným scenárom. Prvé miesto v triede, pod „magickú“ sedem minútovú hranicu sa však pridal aj Filip Ocelka. Trochu na škodu je, že pred Jana s Peťom bola na okruh pustená posádka, ktorá ich takmer celé kolo brzdila. Áno, aj taká vie byť rely a obzvlášť okruhové skúšky.

valasska-rally-23-05757.jpg

Pokračovanie podujatia bolo v duchu polookruhovej skúšky, ku ktorej sa pridal šotolinový úsek. Ako už bolo spomenuté, chalanom tento typ meraných úsekov sedí. Potvrdilo sa to aj na v poradí treťom meranom úseku, na ktorom sa im podarilo zvýšiť náskok na niečo cez 30 sekúnd. Kým niekde by 30 sekúnd bola „dostatočná vata“, na Rallye Šumava Klatovy to určite neplatí. Tam, kde je takmer 10 kilometrov šotolinových úsekov, množstvo vyťahaného bordelu a kameňov, k tomu neskutočne náročné rýchlostné skúšky, je tento náskok síce „milý“, ale neznamená takmer nič.

valasska-rally-23-7257.jpg

Konkurencia na trati nechcela darovať ani jedinú desatinku zadarmo. Okrem toho sa rozbehol neskutočne napínavý súboj o druhé miesto v triede a z toho bolo jasné, že tak Filip Ocelka, ako aj Kryšof Zpěvák poriadne zatlačia. Očakávať sa dalo hocičo. Hlavným cieľom pre posádku CITY Taxi Racingu bolo udržať si výborné tempo a vyvarovať sa chybám. Podarilo sa a prvú etapu ukončili na prvom mieste tak v RC4, ako aj v predokolkách. To všetko po neskutočnom výkone, kde zaznamenali najrýchlejší čas vo všetkých meraných úsekoch.

343181449-766372291862602-6907532068270148478-n.jpg

Piatok super, sobota super a nedeľa? Aby to nebolo jednoduché, nedeľa priniesla dažďové prehánky a tak sa z voľby pneumatík stala malá lotéria. Do prvej vložky nastupovala väčšina štartového poľa na „mokrých“ pneumatikách, čo sa v podstate ukázalo ako „voľba istoty“. Druhá nedeľná rýchlostná skúška znamenala aj odstúpenie Kryštofa Zpěváka a Kuba Navrátila, ktorí po vyhranej vložke veľmi nešťastne a už za cieľom havarovali. Janko s Peťom tak získali už relatívne komfortný náskok, ale… Ani viac ako minúta k dobru nemusí znamenať istotu, lebo rely končí až v uzavretom parkovisku. To si všetci uvedomovali a tak sa zvolila jazda na istotu. Posledné dve rýchlostné skúšky už prekvapenie nepriniesli.

342463604-931927974615358-6658256399705137872-n.jpg

Aké vysvedčenie dostala posádka Kundlák – Baran s Renaultom Clio Rally4 za výkon na 57. Rallye Šumava Klatovy? Tri jednotky. 1. miesto v RC4, 1. miesto v 2WD, 1. miesto za najrýchlejšiu zahraničnú posádku. V absolútnom hodnotení to bolo 13. miesto. Týmto výsledok sa zároveň dostali do čela priebežného hodnotenie Majstrovstiev Českej republiky v RC4. V neposlednom rade však chalani ukázali, že s nimi treba rátať v bojoch o popredné priečky. Najbližšie sa bude o ďalšie body súperiť na rýchlostných skúškach v okolí Českého Krumlova, prsnejšie v dňoch 19.-20. mája 2023 na 50. Rallye Český Krumlov. Za celý tím veríme, že sa tam ukáže a Kryštof s Jakubom a spoločne predvedieme ďalšie pekné prejazdy a súboje o sekundy.

Peter Baran



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri