Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Jakeš sa na Rallye Dakar nebude naháňať: Métou je cieľová rampa

Saturday, 03. 01. 2009 - 09:27, Andrej Haverda   

Jakeš sa na Rallye Dakar nebude naháňať: Métou je cieľová rampaSlovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš (35) odštartuje dnes do 1. etapy Rallye Dakar. Pred rokom súťaž zrušili z bezpečnostných dôvodov, teraz ju presunuli z Afriky do Južnej Ameriky. Jakeš sa v českom tíme KM Racing pokúsi splniť to, čo mu pri jeho jedinej účasti pred dvoma rokmi nevyšlo - dokončiť legendárnu rallye.



„Takéto súťaže nie sú na to, aby sa jazdec naháňal. Nebudem riskovať nejaký bezvýznamný čiastkový úspech v jednej etape. Priorita je jasná: byť na rampe v Buenos Aires nielen na štarte, ale aj v cieli 18. januára,“ tvrdí Ivan Jakeš.

Presun do Argentíny a Chile trocha skomplikoval prípravy a presun ľudí i techniky, ale záujem zostal. Organizátori dokonca sľubujú väčšiu atraktivitu. Trať totiž povedie oveľa rozmanitejším terénom ako v Afrike: rýchlymi prašnými cestami v argentínskych pampách, technicky náročnými horskými pasážami v Andách aj dunami v čilskej púšti Atacama. „Iba nejasne sa dá tušiť, čo nás čaká,“ hovorí pri pohľade na intinerár Jakeš. „V Čile som už jazdil na šesťdňovej, takže na to som pripravený, väčšina tratí však vedie Argentínou a to bude veľký otáznik,“ dodáva.
                                                                                               

Otázna je aj Jakešova forma, slovenský motorkár totiž pre zranenie pol roka nejazdil, ani netrénoval. „V závere roka som makal na kondícii, cítim sa veľmi dobre. Fyzicky som v pohode, ale odjazdiť takmer 10 000 km, to bude tvrdé najmä na psychiku. Snažil som sa pripravovať na túto záťaž aj mentálne,“ vysvetľuje Jakeš.

Ivan Jakeš je jediným slovenským pilotom na štarte súťaže, v ktorej v ostatných rokoch úspešne reprezentoval Jaroslav Katriňák. Ten sa doma zotavuje po transplantácii pečene, Dakar však bude sledovať v televízii aj cez internet.

Nebude mu len opravovať motorku. Ján Hrehor (44) bude robiť Ivanovi Jakešovi na Dakare nielen mechanika, ale aj poradcu. „Gregy“, ako Hrehora volajú kamaráti, nie je totiž žiadne jazdecké béčko: odjazdil 16 medzinárodných šesťdňových a je vicemajstrom Európy v endure. „Veľmi dobre sa poznáme, roky sme spolu jazdili. V motorkách sa vyzná perfektne, má obrovské jazdecké skúsenosti, navyše v roku 2007 bol manažérom nášho tímu na šesťdňovej práve v Chile,“ vypočítal Ivan Jakeš dôvody, prečo zobral so sebou do Južnej Ameriky svojho skúseného partnera.

Zdroj: Nový Čas
Foto: KM Racing Team, davidpabiska.cz





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri