Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Hamilton udržal Ricciarda a pretrhol smolu

Sunday, 29. 05. 2016 - 19:06, Ľuboš Kašický   

Hamilton udržal Ricciarda a pretrhol smolu

Od 25.októbra čakal Lewis Hamilton na svoje 44 víťazstvo v F1. V Monte Carle sa ho dnes konečne dočkal.

Predpovede napovedali, že v nedeľu bude pršať a naplnili sa. 74.veľká cena Monaka (v novodobej histórii sa počíta 63.ročník) musela byť odštartovaná za safety carom.

Monoposty zoradené podľa poradia v kvalifikácii jazdili takto až do ôsmeho kola, kedy SC konečne z trate zmizlo a mohlo sa začať pretekať. Vzápätí však ešte na cieľovej rovinke havaroval Palmer a znova sa rozsvietil virtuálny safety car (VSC). Niektorí to využili na prezutie na intermediálky, no na čele sa nič nezmenilo. O dve kola konečne VSC zhaslo a začínalo sa znova. Ricciardo okamžite vystrelil a na mercedesy naťahoval každým kolom náskok o približne tri sekundy. V 16.kole Hamilton predbehol Rosberga a z druhého miesta sa rozhodol Ricciarda prenasledovať.

r-pirelli.jpg

Ako prvý išiel z vedenia prezúvať na intermediálky Nico Rosberg v 20.kole, kedy už definitívne prestalo pršať a trať v ideálne stope začala pomaly schnúť. O štyri kolá neskôr nasledoval Rosberga aj líder Ricciardo a do čela sa dostal Hamilton, ktorý odmietal meniť pneumatiky a čakal, kedy trať obschne natoľko, že bude môcť rovno prezuť na suché gumy.

r-podium-merc.jpg

Kým sa tak stalo, tak ho Ricciardo dobehol a chvíľu to vyzeralo, že ho ľahko preskočí. Angličan sa však zaťal a pozorne strážil pozíciu. Na svoju jedinú zastávku v depe zaroloval v 31.kole, kedy prezul rovno na najmäkšie ultrasofty s ktorými nakoniec vydržal až do konca. Ricciardo zareagoval na Hamiltonovu zastávku a o kolo neskôr obul softy. Smolu mal Rosberg, ktorý zašiel do depa po suché ultrasofty v rovnakom kole ako kolega Hamilton a preto sa chvíľu zdržal. Nemec sa prepadol až na šieste miesto za Alonsa, za ktorým sa zasekol do konca pretekov a už iba strácal.

r-sc.png

Rozhodujúcim momentom pretekov bola druhá zastávka Ricciarda v 32.kole, kedy mechanici neboli pripravení a Austrálčan strávil v depe o desať sekúnd viacej, ako Angličana a na trať sa vrátil na druhom mieste.

r-ham-ricc.jpg

Poriadne rozladený a naštvaný sa do toho Ricciardo oprel a dlho intenzívne útočil na Hamiltona, ktorý mal plné ruky práce, aby ho za sebou udržal. Neskôr Austrálčan pochopil, že sa cez Angličana nedostane a nechcel riskovať stratu druhého miesta hroziacou kolíziou. Poradie sa tak stabilizovalo a Hamilton po siedmych mesiacoch čakania sa znova postavil na najvyšší stupienok a priviezol symbolické 44 víťazstvo v F1.

q-ham.jpg

Sklamanému Ricciardovi, ktorý čaká na víťazstvo od augusta 2014, v cieli nebolo do reči, pretože ho o víťazstvo pripravila chyba mechanikov. Aj tak sa však v priebežnom poradí posunul už na tretie miesto a potvrdil zlepšujúcu sa formu tímu Red Bull Racing.

Tretí skončil po nenápadnej jazde Sergio Perez z tímu Force India, ktorý dokázal za sebou udržať tlačiace sa Ferrari Sebastiana Vettela. Od Ferrari sa čakalo viacej, ale Räikkonen havaroval a Vettel sa zasekol za Perezom.

Nedávny víťaz z Barcelony, mladučký Max Verstappen na druhom redbulle, preteky nedokončil, keď podobne ako v kvalifikácii havaroval aj v pretekoch. V 35.kole sa pošmykol na rovinke pred nájazdom ku kasínu a oholil ľavú stranu svojho redbullu.

r-60k-alonso-drzi-nica.jpg

Radovať sa môže azda najviac tím McLaren Honda, ktorý využil najlepšie situáciu a Alonso doviezol pekných desať bodov za piate miesto, keď o nervy pripravil Nica Rosberga (ktorého v poslednom kole predbehol aj Hulkenberg!), a Button konto doplnil dvoma bodmi za deviate miesto. Pre tradičný tím to znamená, že sa v Pohári konštruktérov konečne posunul aspoň na siedme miesto pred amerického nováčika, tím Haas, ktorý dnes doviezol do cieľa iba Grosjeanove auto so stratou dvoch kôl.

Formula jeden sa teraz sťahuje do kanadského Montrealu, kde 12.júna pokračujú MS siedmym podnikom tohtoročnej sezóny.

Výsledky 74.GP Monaka 2016:
1. Hamilton (mercedes), 2. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 3. Perez (force india-mercedes), 4. Vettel (ferrari), 5. Alonso (mclaren-honda), 6. Hulkenberg (force india-mercedes), 7. Rosberg (mercedes), 8. Sainz (toro rosso-ferrari), 9. Button (mclaren-honda), 10. Massa (williams-mercedes),...

Stav MS (06/21):
Piloti: Rosberg 100, Hamilton 82, Ricciardo 66, Räikkonen 61, Vettel 60, Verstappen 38, Massa 37, Bottas 29, Perez 23, Kvyat 22, Grosjean 22, Alonso 18, Sainz 16, Hulkenberg 14, Magnussen 6, Button 5, Vandoorne 1 bod.,
Tímy: Mercedes 188, Ferrari 121, Red Bull 112, Williams 66, Force India 37, Toro Rosso 30, McLaren 24, Haas 22, Renault 6 bodov.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri