Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha‘il Baja 2009: Konfrontácia názorov

Wednesday, 28. 01. 2009 - 16:57, Michal Kostka   

Ha‘il Baja 2009: Konfrontácia názorovPresnejšie povedané, mala začať. Lenže moslimský svet má svoje vlastné, pre zvyšok sveta ťažko pochopiteľné, pravidlá. Práve jedno z nich, ktoré zakazuje ženám akékoľvek športové aktivity, vrátane účasti na motoristických podujatiach, mala rozhodujúci dopad na Hail Baja. Zrovnoprávňovanie žien je veľmi ošemetnou témou, v konzervatívnej Saudskej Arábii však majú v tejto otázke jasno.

„Nemôžeme akceptovať ženy v súťaži,“ uviedol predseda Saudskoarabskej motoristickej federácie (SAMF) Mishaal al-Sudairy. „Dodržiavame naše zákony, rešpektujeme ich a v žiadnom prípade ich nespochybňujeme.“ Týmto rozhodnutím znemožnila saudskoarabská športová autorita štart nemenovanej ruskej súťažiacej a tiež Sheile Hutton Barker z týmu Newtrix Racing. So svojím pilotom mohla štartovať na Desert Challenge v Spojených arabských emirátoch, no na súťaž v krajine, v ktorej ako v jedinej na svete majú ženy zakázané viesť auto, sa ani nemalo zmysel hlásiť.



Hoci sa organizátori svojím rozhodnutím pre tento rok pripravili o účasť v Baja Cupe, do budúcna majú veľké plány o ktorých čosi viac prezradil predseda SAMF Mishaal Al-Sudairy. „Tohtoročná Baja by mala byť predzvesťou väčšej cross country rally s názvom Arabian Desert Challenge vo februári 2010. Plánujeme súťaž predĺžiť na najmenej štyri dni, aby sme naplno využili potenciál, ktorý ponúka tunajší terén. Dakar stanovil štandard v cross country rallies, našou ambíciou je usporiadať súťaž na rovnakej úrovni.“



Posádky, ktoré chcú bodovať v Svetovom pohári baja súťaží si po vyradení Hail Baja z kalendára FIA budú musieť počkať do februárovej Northern Forest v chladnom Rusku. Z posádok štvrtej Hail Baja to však bude málokto, keďže drvivá väčšina pochádza z krajín v oblasti Perzského zálivu. A hoci nie všetci piloti, či navigátori majú arabský pôvod, za skutočne európsku posádku možno považovať len Miroslava Zapletala s Tomášom Ouředníčkom z Českej republiky. Na Hail Baja sa vydali už po druhý raz, na rozdiel od minulého roka však na staršom Mitsubishi Pajero. To malo pôvodne putovať na Ukrajinu do rúk Vadim Nesterčuka a odtiaľ na Dakar. Finančná kríza však nedovolila dokončiť túto transakciu a pripravené vozidlo bolo poslané na Blízky Východ.



Okrem českej posádky treba za favoritov súťaže považovať najmä domáceho jazdca Yazeeda Al-Rajhiho. Hoci je to pre tohto rally jazdca prvá súťaž typu baja, predpoklady na úspech sú viac než len dobré. Na sedadlo navigátora sa usadí Matthieu Baumel, tradičný spolujazdec Guerlaina Chicherita, a hlavne, bude mať k dispozícii špičkový Nissan Navara od belgického tímu Overdrive Racing. Medzi zaujímavé vozidlá patrí aj Toyota FJ Cruiser, v Emirátoch pôsobiaceho Brita Davida Mabbsa. Toyotu, ktorá skončila druhá vo svojej triede na Baja 1000, kúpil cez internet a upravil tak, aby spĺňala predpisy FIA. Ďalším z Britov, ktorí svoj život trávia ďaleko od domova, je Mark Powell. Odkedy si zadovážil buggy poháňanú motorom Honda sa mu výsledkovo príliš nedarí. Verí však, že práve na Hail Baja sa udeje očakávaná zmena k lepšiemu. Celkovo sa na štart Hail Baja poství 31 posádok v jedinej kategórii.



Púšť Nafud v blízkosti mesta Ha´il, od ktorého si ambiciózna súťaž požičala svoj názov, bude v dňoch 26.-29. januára hostiť účastníkov štvrtej Hail Baja. Krátky prológ a následné dve etapy obsahujú 499 meraných kilometrov, celková dĺžka súťaže je 823 kilometrov. Šesť a pol kilometra dlhý prológ určí štartové poradie do nasledujúceho dňa. Počas neho na posádky čaká prvá etapa zložená z dvoch meraných úsekov. Na štvrtok je pripravená posledná etapa s jedným, 187 kilometrov dlhým, meraným úsekom. Po ňom už na účastníkov čaká len presun do mesta Maghwat a v ňom slávnostné vyhlásenie víťazov.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri