Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha‘il Baja 2009: Al-Rajhiho spanilá jazda, pódium pre Zapletala

Sunday, 01. 02. 2009 - 12:32, Michal Kostka   

Ha‘il Baja 2009: Al-Rajhiho spanilá jazda, pódium pre ZapletalaV cieli nechal spokojný Al-Rajhi zabudnúť na predštartové problémy s motorom a spokojne bilancoval práve skončenú súťaž: „Je to fantastický pocit, vyhrať tento známy podnik hneď na prvý pokus. Auto bolo perfektné, Matthieu odviedol skvelú prácu pri navigácii. Rozdiel oproti klasickej rallyovej špeciálke je markantný. Dôležitejšie než rýchlosť je nájsť to správne tempo.“



V Dubaji pôsobiacej britskej posádke v zložení Mark Powell, Paul Richards sa ušla druhá priečka celkovej klasifikácie. Zlých duchov, ktorí doteraz mátali ich buggy, odvial púštny vietor a Briti dosiahli svoj doteraz najlepší výsledok na medzinárodnej scéne. Druhým najrýchlejším časom dňa si bronz zabezpečila česká dvojica Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček na staršom Mitsubishi Pajero. Cestou na štart meraného úseku vyjadril pilot súťažného vozidla obavy nad technickým stavom spojky, tie sa však ukázali ako zbytočné. Rovnako spoľahlivo pracoval aj navigátor, ani jeden zo 181 waypointov sa pred siedmou posádkou tohtoročného Dakaru neukryl.



Ani v poslednej etape sa posádkam nevyhýbali nástrahy prírody a techniky, čo však už netrápilo štvoricu Abdullah Al-Herais, David Mabbs, Farhan Al-Ghaleb a Omar Al-Lahim. Práve tieto mená figurovali na zozname odpadlíkov, zvyšných dvadsať šesť posádok si muselo poradiť so 187-kilometrovou špeciálkou.



Na jej začiatku sa situácia priaznivo vyvíjala pre domáceho Rajeha Al-Shamriho. Krátko po štarte sa dostal pred Zapletala aj Powella, ale len do chvíle, kým sa nestal obeťou nefunkčnej techniky. Štvrtú priečku po ňom prevzal Sami Al-Shamri, taktiež na Toyote. Vedúci Al-Rajhi mierne zvoľnil tempo a umožnil tak bojovať o etapové vavríny aj ostatným. To sa snažil využiť katarský šejk Hamad Al-Thani, z desiateho miesta na štarte sa prepracoval až na tretie v cieli etapy.



Z pohľadu celkovej klasifikácie sa po poslednej poradie v prvej trojke nezmenilo. Víťazný vavrín v Hail Baja 2009 si zaslúžene odniesol Yazeed Al-Rajhi, druhé miesto si udržal Mark Powell a tretím na pódiu bol Miroslav Zapletal. Pre posádku z dřevohostického tímu Offroadsport.cz je začiatok sezóny 2009 ako z ríše snov, k siedmemu miestu na Dakare pridali hneď pri ďalšom štarte miesto na stupňoch víťazov. O to viac zamrzí skutočnosť, že v Hail Baja sa nakoniec body do FIA Baja Cupu získať nedali.



Túto nepríjemnosť hostitelia zo Saudskej Arábie kompenzovali fantastickou starostlivosťou o súťažiacich počas celej rally. Bivaky často pripomínali scenérie z rozprávok o tisíc a jednej noci, stoly sa prehýbali pod ťarchou vyberaných jedál, a aj tradičná miestna architektúra, tak exotická pre Európanov, dotvárala tú správnu rozprávkovú atnosféru. Záverečný ceremoniál s ohňostrojom a nasledovná, priam kráľovská hostina boli bodkou za ďalším ročníkom Hail Baja. Pre organizátorov sa ale začína obdobie príprav na ďalší rok, v ktorom chcú znovu ohurovať všetkých zúčastnených a to hlavne po športovej stránke.



Konečné poradie po 3. etape:
1. Yazeed Al-Rajhi/Matthieu Baumel Nissan Navara 6h 50m
2. Mark Powell/Paul Richards Honda Buggy + 42:44
3. Miroslav Zapletal/Tomas Ourednicek Mitsubishi Pajero + 55:29
4. Sami Al-Shammeri/Abdullah Al-Shammeri Toyota Land Cruiser + 1:11:11
5. Safeh Al-Saedi/Mishaal Al-Saedi Nissan Patrol + 1:38:08

Foto: marathonrally.com





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri