Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha‘il Baja 2009: Al-Rajhi v úniku, Zapletal v závese

Friday, 30. 01. 2009 - 00:00, Michal Kostka   

Ha‘il Baja 2009: Al-Rajhi v úniku, Zapletal v záveseVďaka víťazstvu v prológu sa ako prvý na trať vydal zelenobiely Nissan Navara pilotovaný domácim jazdcom Al-Rajhim. Dva merané úseky, spolu v dĺžke 305 kilometrov, pokoril tento cross country nováčik bez najmenšieho zaváhania. S jeho dravou jazdou si neporadila ani v Spojených Arabských Emirátoch pôsobiaca britská dvojica Mark Powell/Paul Richards a so svojou atraktívnou buggy zaostali na druhom mieste o viac ako 25 minút. Nečudo, že v cieli Al-Rajhi vyjadril nad priebehom rally spokojnosť: „Účasť na baja súťaži je pre mňa fantastickou skúsenosťou. Dostal som sa do správneho tempa a dnešnú etapu som si náramne užil. Teraz máme solídny náskok, ale nerobím si ilúzie, že zajtra to bude jednoduché. Som však rozhodnutý túto rally vyhrať.“



Počas etapy si na tretiu priečku priebežného poradia brúsilo zuby mnoho posádok. Abdullah Al-Heraiz z Emirátov mal v tomto súboji dlho navrch, kým ho v záverečných kilometroch nespomalili problémy s diferenciálom jeho Nissanu. Jeho miesto okamžite zaujal domáci Rajeh Al-Shamri, víťaz z roku 2007, toho však na štvrté miesto zrazili menšie časové penalizácie. Na treťom mieste tak po dvoch etapách nocovala česká posádka Zapletal/Ouředníček.



Tomáš Ouředníček etapu v skratke popísal slovami „Piesok, piesok, duny, malé duny, piesok, kríky a piesok. Čo iné sa dá čakať v púšti.“ Výkonostný deficit oproti Strakaru, s ktorým absolvovali Dakar, je značný, tých 60 koní naviac v piesku veľmi chýbalo. Čo strácali na výkone, kompenzovali bezchybnou jazdou a hlavne navigáciou. Úloha navigátorov bola, rovnako ako pred rokom, značne zťažená nepresným road-bookom, nakoniec však posádka pozbierala všetkých 128 (!!!) waypointov. Spestrením dňa bolo voľne sa pohybujúce stádo tiav, našťastie vstúpiť do trasy špeciálu sa koráby púšte neodhodlali.



S navigáciou mali problémy mnohé posádky, penalizácie boli pridelované ako na bežiacom páse, či už za neprejdenie waypointov, za skoré či neskoré príjazdy a niektorým aj za nedokončenie etapy. Škriatkovia v technike totiž nezaháľali a zastavovali jednu posádku za druhou; Abdullah Al-Dossari (Isuzu) opravoval spojku, Moneefa Al-Sulaiminiho (Nissan) potrápilo palivové čerpadlo, Majed Al-Ghamdi (Isuzu) stál kvôli poruche na elektrike, s rovnakým problémom sa potýkal aj Saleh Al-Saleh, víťaz súťaže Toyota Rally School. Svoju Toyotu FJ Cruiser do cieľa etapy nedostal ani David Mabbs, v jeho prípade sa porúčal motor.



Na rozdiel od mnohých súťažiacich sa v cieli objavil prezident SAMF Mishaal Al-Sudairy so svojím hosťom Stephanom Carapietom, Prezidentom Ázijskej motokrosovej a enduro komisie a Viceprezidentom Ázijskej motocyklistickej únie. Jeho prítomnosť vysvetlili Al-Suadiryho slová: „V roku 2010 by sme chceli našu súťaž rozšíriť aj o kategóriu motocyklov a kamiónov. Sme si istí, že sa nám podarí získať podporu mnohých motoristických federácií, vďaka čomu upútame pozornosť mnohých jazdcov.“



Vo štvrtok je na programe dňa tretia a zároveň posledná etapa Hail Baja. Na úvod je pripravená pasáž so stredne veľkými dunami, neskôr sa k slovu dostane kamenitý terén a niekoľko prejazd wádí. Následne sa posádky budú musieť vysporiadať s mohutnými dunami, za ktorými na nich čaká rýchla šotolinová trať až do cieľa. A v ňom už len záverečný ceremoniál vyhlásenia výsledkov.

Priebežné poradie po 2.etape:
1. Yazeed Al-Rajhi/Matthieu Baumel Nissan Navara 4h 32m
2. Mark Powell/Paul Richards Honda Buggy + 25:54
3. Miroslav Zapletal/Tomas Ourednicek Mitsubishi Pajero + 42:03
4. Rajeh Al-Shammeri/Nawaf Al-Shammeri Toyota Land Cruiser + 46:25
5. Safeh Al-Saedi/Mishaal Al-Saedi Nissan Patrol + 48:04

Foto: OffroadSport.cz, daylife.com





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri