Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Gonda testoval Formulu Renault 3.5

Friday, 07. 11. 2014 - 12:01, Public relations   

Gonda testoval Formulu Renault 3.5

Richard Gonda bol pozvaný jedným z top tímov na oficiálne testovanie Formule Renault 3.5 do španielskeho Jerezu. Dvojdňové testy organizoval promotér World Series by Renault a Gonda tu poprvýkrát osedlal tento monopost. Dokonca sa výkonmi zaradil do prvej desiatky vo svetovej konkurencii skúsených jazdcov.

Richard Gonda sa stále posúva za svojim veľkým snom. Na ceste na výslnie motoršportu sa posunul o ďalší krok. Po skvelom 3. mieste v celkovom hodnotení šampionátu Formuly A1 prišla pozvánka na testovanie monopostu Formuly Renault 3.5. Ide o jednu z najprestížnejších a najrýchlejších formulových sérií, z ktorej sa už pravidelne prestupuje do Formuly 1.

jer-test-dl-5418.jpg

Richard Gonda po prvý raz sadol do monopostu Dallara s osemvalcovým motorom výkonom 530 koní, karbónovými brzdami a DRS hneď po návrate z posledného kola FA1. Španielsky okruh v Jereze poznal už zo svojho účinkovania v European F3 Open či Auto GP, a tak sa mohol hneď sústrediť na zžívanie sa s novou technikou. Už v prvej dopoludňajšej časti testov skončil len sekundu za skúseným Brazílčanom Pietrom Fantinom.

„Tieto monoposty sú neustále vyvíjané, krídla sú veľmi účinné a z volantu ovládam aj DRS, teda systém redukcie odporu vzduchu. Na rovinkách tak ideme poriadne rýchlo," povedal o testovaní Richard. Oproti výkonom dosiahnutým Formulou 1 na tomto okruhu, tento monopost jazdil len o približne 2 sekundy na kolo pomalšie.

jer-test-sr-7214.jpg

„Dosiahnuté výsledky ma potešili. Verím, že mi to pomôže dostať sa bližšie k F1," vyjadril nádej Gonda. „Štandardne, účasť v tejto sérií ovplyvňujú financie, každý pilot musí so sebou priviezť sponzora či sponzorov, aby mohol jazdiť. Na tom neustále pracujeme a do konca roka by sme mali mať rozhodnutie o účasti."

„World Series je v dnešnej dobe určite najlepšia cesta, ako sa dostať do najvyššej súťaže v motošporte, a dáme všetko pre to, aby sme tam budúci rok Richarda dostali. Je to náročné, no s takým menom, ktoré si budujeme na základe Richardových výsledkov a talentu, ho vo svete pozná stále viac dôležitých ľudí, a preto veríme, že sa nám to podarí. My zastupujeme Richarda a v dnešnej dobe máme na stole mnoho ponúk, kam Richarda umiestniť, no nechceme urobiť unáhlené kroky. Okrem financií si také rozhodnutie vyžaduje aj precízne naplánovanie a prípravu" hovorí Klaudia Gondová z agentúry Sophidea.

jer-test-dl-6946.jpg

Známy francúzsky tím Tech 1 Racing patrí medzi najúspešnejšie stajne vo Svetovej sérii značky Renault. V minulosti v jeho farbách jazdili aj Daniel Ricciardo, Jean Eric Vergne či Jules Bianchi. V sezóne 2014 zbieral body v oranžovom monoposte aj talentovaný Dán Marco Sørensen. Tieto oficiálne testy hneď po skončení sezóny FR3,5 využívajú tímy na hľadanie nových talentov. Slovenský pretekár svojimi výkonmi zaujal a už má aj niekoľko zaujímavých ponúk.

„Už pred 5 rokmi som obdivoval a s úžasom sledoval jazdcov FR 3.5 a teraz som šťastný, že som v nej mohol jazdiť aj ja. S priebehom a výsledkom testovania som určite veľmi spokojný. Teším sa tomu, že v tíme boli s mojími výkonmi rovnako veľmi spokojní, možno až zaskočení. To je veľmi dôležité. Priebeh bol neuveriteľne tesný na to, že sa testovalo s autom, ktoré jazdí takmer tak rýchlo ako F1 - 16 jazdcov v necelej sekunde! Z pohľadu jazdca je vždy takto vyrovnaný šampionát obrovskou výzvou. Bol by som šťastný, keby som mohol byť na budúcu sezónu súčasťou World Series." konštatoval Richard Gonda.

jer-test-sr-8151.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri